Білоруський центр національної пам'яті: початок роботи в Україні

Білоруський центр національної пам'яті: початок роботи в Україні

Укрінформ
2 листопада, 16:45 - пресконференція на тему: "Білоруський центр національної пам'яті: початок роботи в Україні".

Організатор: Благодійний фонд «Вільна Білорусь».

Спікери: Ярослав Кічук - ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету; Олена Гергель - громадська діячка, дружина загиблого білоруса Василя Парфенкова; Наталка Позняк - журналістка, громадська діячка; Олексій Францкевич - голова Благодійного фонду «Вільна Білорусь»;  Микита Потураєв - народний депутат  України, заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Чому це цікаво?

Фонд «Вільна Білорусь» оголошує про створення в Україні Білоруського центру національної пам'яті, основними напрямками роботи якого будуть:

  •  Просвітницька діяльність: поширення інформації про подвиг білоруських добровольців в Україні та внесок білорусів у перемогу над агресором; висвітлення значущих для суверенітету та незалежності Білорусі історичних подій; інформування міжнародної громадськості про злочини, скоєні представниками режиму Лукашенка;
  • Дослідницька діяльність: вивчення історії опору білоруського народу російській колонізації; збір, систематизація та аналіз інформації про представників режиму Лукашенка, їх посібників та скоєних ними злочинів з метою залучення до міжнародної кримінальної відповідальності; аналіз поточної політичної, економічної та соціальної ситуації в Білорусі з метою вироблення пропозицій та умов для створення вільної, незалежної, демократичної, європейської Білорусі.
  •  Гуманітарна діяльність: надання допомоги: сім'ям загиблих в Україні білоруських добровольців; політв'язням та їхнім сім'ям; збройним силам України (постачання обмундирування, медичного обладнання, лікарських препаратів); біженцям (евакуація, надання житла, одягу, продуктів харчування та ін.).

На початковому етапі в основу роботи Білоруського центру національної пам'яті будуть покладені проєкти, які нині реалізуються Фондом «Вільна Білорусь», а саме: фотовиставка «З Україною в серці», присвячена білорусам, які віддали свої життя в Україні, починаючи з 2014 року; музей “Вільна Білорусь з Україною в серці”, який знаходиться у місті-герої Буча; видання навчально-методичного посібника з історії боротьби білорусів та українців проти спільного ворога, який готується спільно з Дрогобицьким державним педагогічним університетом імені Івана Франка; “Сайт «Трибунал» –  інтернет-ресурс, на який буде збиратися інформація про всіх білоруських злочинців, в тому числі й за воєнні злочини.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

В Україні створять Білоруський центр національної пам'яті

Благодійний фонд "Вільна Білорусь" створить в Україні Білоруський центр національної пам’яті, який займатиметься просвітницькою, науково-дослідницькою та гуманітарною діяльністю.

Про це оголосив голова фонду Олексій Францкевич на пресконференції "Білоруський центр національної пам'яті: початок роботи в Україні", яка відбулася в Укрінформі.

“Сьогодні білоруси вшановують пам'ять предків, і в цей день благодійний фонд “Вільна Білорусь” обіцяє створити в Україні Білоруський центр національної пам’яті, основними напрямками діяльності якого будуть просвітницька діяльність, науково-дослідницька і гуманітарна”, - сказав він.

Францкевич пояснив, що Центр розповсюджуватиме інформацію про подвиги білоруських добровольців і внесок білорусів у перемогу над агресором, висвітлюватиме історичні події, значні для суверенітету і незалежності Білорусі, а також інформуватиме міжнародну спільноту про злочини режиму Олександра Лукашенка.

Крім того, Білоруський центр буде вивчати історію супротиву білоруського народу російській колонізації, збиратиме, аналізуватиме інформацію про представників режиму Лукашенка для приведення їх до міжнародної кримінальної відповідальності, а також аналізуватиме актуальну економічну та політичну ситуацію в Білорусі для створення умов незалежної і демократичної європейської держави.

Францкевич зазначив, що Білоруський центр національної пам’яті надаватиме допомогу близьким загиблих білорусів-добровольців, і його діяльність буде спрямовано на широку взаємодію і співпрацю з демократичною спільнотою Білорусі, що має посприяти об’єднанню проукраїнських білоруських сил і впливу на політику Білорусі.

Як повідомляв Укрінформ, на переконання члена Об'єднаного перехідного кабінету Тихановської з питань оборони та нацбезпеки Валерія Сахащика, більшість населення та армії країни виступають проти війни з Україною та за демократичний, європейський вибір Білорусі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-