Дезінформація та геноцидна риторика: як Росія воює з українцями у медіапросторі?

Дезінформація та геноцидна риторика: як Росія воює з українцями у медіапросторі?

Укрінформ
1 листопада, 12:00 - пресконференція на тему: "Дезінформація та геноцидна риторика: як Росія воює з українцями у медіапросторі?". 

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ,  Коаліція “Україна. П’ята ранку” у рамках співпраці з Міністерством закордонних справ Нідерландів.

Спікери: Оксана Романюк - директорка Інституту масової інформації; Володимир Зеленчук - юрист Інституту масової інформації; Ольга Вдовенко - юристка Платформи прав людини; Лідія Чорна - соціальна психологиня Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, членкиня Національної психологічної асоціації.

Питання до обговорення:

  • Як в Україні збирають дані у медіапросторі та які російські наративи мають шанс стати доказовою базою для Гааги?
  • Які ключові повідомлення просуває Росія?
  • У які суспільні розломи цілиться ворог, чи йому це вдається?
  • Як можна розвивати стійкість та що кожен з нас може для цього зробити?

Чому це  важливо?

Представники Коаліції “Україна. П’ята ранку” поділяться дослідженнями медіапростору і тим, які тенденції щодо інтенсивності та тематики токсичних повідомлень вони фіксують.

Після повномасштабного вторгнення українські медіаексперти фіксують зростання обсягів фейкових повідомлень та дезінформації, що циркулюють у соцмережах. В той самий час російські телеканали конструюють нову реальність з демонізацією українців та відвертими закликами до знищення. 

Дослідники з Платформи прав людини у 2023 році фіксують зростання обсягів дезінформації в інтернеті удвічі. Російські пропагандисти не обмежуються простором України та Росії, а щедро провадять інформаційні атаки по світу, щоб підірвати довіру союзників до українців. 

Довідково. Коаліція «Україна. П'ята ранку» почала роботу 25 лютого 2022 року. На сьогодні Коаліція об'єднує 35 неурядових організацій та чотирьох індивідуальних експертів. Вони поєднали свої зусилля для системного документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних у ході російської збройної агресії проти України. Також Коаліція займається захистом жертв російсько-української війни через державні та міжнародні механізми правосуддя. Все це спрямоване на досягнення справедливості через притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Додаткова інформація: Олена Задорожна, +38 097 9155445, coalition5am@gmail.com

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

З початку повномасштабної війни кількість дезінформаційних повідомлень від РФ зросла удвічі — юрист

Кількість дезінформаційних повідомлень від Росії з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну зросла удвічі.

Про це повідомила юристка Платформи прав людини Ольга Вдовенко на брифінгу в Меціацентрі Україна-Укрінформ.

“Ми моніторимо сайти державної влади, громадських організацій, онлайн-медіа, які висвітлюють питання поширення дезінформації. Збираємо, узагальнюємо, систематизуємо, аналізуємо ці повідомлення за кількісними та тематичними показниками. Якщо говорити про кількість дезінформаційних повідомлень, то вона збільшилася з початку широкомасштабного вторгнення удвічі - за період з лютого по грудень 2022 року ми зафіксували 742 таких повідомлення, а за період із січня по серпень 2023 року - 1452”, - сказала Вдовенко.

За її словами, до початку повномасштабної війни таких повідомлень було "в сотні разів менше”.

Також вона поінформувала, що найбільше росіяни поширювали повідомлення, які дискредитували українську владу, Збройні сили України, показували українців як націю нацистів.

“Саме ці інформаційні повідомлення містять елемент геноцидної риторики. Тому що в них досить часто лунають заклики знищувати українців, бо, на думку росіян, ми нацисти... Щодо покарання за такі заклики, то Кримінальний кодекс України містить спеціальну статтю — це 442 стаття, пункт другий, який передбачає відповідальність за поширення такої інформації, однак станом на сьогодні в реєстрі судових рішень міститься лише один вирок за цією статтею”, - повідомила юрист.

За її словами, “за Конвенцією запобігання злочину геноциду ми можемо зібрати доказову базу і подати її до Міжнародного суду ООН як додаткові докази для притягнення Росії до відповідальності за поширення геноцидної риторики”.

Як повідомлялося, Платформа прав людини - це неприбуткова організація, яка об’єднала експертів з великим досвідом роботи та високим рівнем експертиз у неурядовому секторі.

Причетні до геноцидної риторики й агресивної пропаганди мають бути притягнуті до відповідальності на всіх рівнях — директор ІМІ

Особи, причетні до геноцидної риторики й агресивної пропаганди, мають бути притягнені до відповідальності як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Про це заявила директор Інституту масової інформації Оксана Романюк на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Я пропоную все ж таки називати те, що робить Росія, не пропагандою, а використовувати специфічні терміни для цього — агресивна пропаганда як елемент злочину агресії і підбурювання до війни і геноцидна риторика... Ми вважаємо, що це злочин, і хочемо, щоб люди, причетні до цього злочину, були притягнені до відповідальності не лише на національному рівні, а й на міжнародному”, - сказала вона.

Романюк зауважила, що в українському контексті агресивна пропаганда розглядається як елемент підбурювання до війни.

“Ми дивимося на неї з точки зору статті 437 Кримінального кодексу України — це якраз планування, підготовка цієї агресивної війни і статті 438 — це, власне, сам злочин агресії, ведення агресивної війни”, - уточнила вона.

Водночас, за словами директора ІМІ, у питанні встановлення злочину геноциду ситуація складніша.

“Ми хочемо розглядати цю геноцидну риторику як компонент злочину геноциду в частині, наприклад, прямих закликів до обстрілів інфраструктури. Я думаю, що всі бачили заклики пропагандистів нищити дітей, гвалтувати жінок і так далі. Насправді, ми спираємося на визначення з обвинувального акта щодо Фелісьєна Кабуги. Це руандійський олігарх, засновник “Радіо тисячі пагорбів”, і його справа зараз прийнята до розгляду Міжнародним кримінальним судом у Гаазі, що дає нам надію на те, що російські пропагандисти теж сядуть на лаву трибуналу, тому що паралелі дуже очевидні”, - наголосила Романюк.

Зокрема, вона відзначила прямі заклики до дегуманізації, використання евфемізмів, пом’якшувальних слів для того, щоб складалося враження, що росіяни не скоюють злочини в Україні, а виконують роботу, необхідну для "процвітання" суспільства.

Ще одним елементом, за її словами, є сакралізація війни, і до цього дуже залучена Російська православна церква. Водночас у російських медіа активно використовується мова ворожнечі.

“Ще однією ознакою ми вважаємо недотримання балансу в контексті медіа. Ми нещодавно проведи моніторинг і були просто вражені тим, що Україні присвячено відсотків 40 всього новинного контенту кремлівських медіа!.. Вони менше пишуть про російські проблеми! У них величезна країна, купа проблем, а вони про Україну висвітлюють: що Україні не дають зброю, що нас всі союзники покинули“, - заявила директор ІМІ.

В Україні створено робочу групу, до якої входять представники правоохоронних органів і громадянського суспільства, вже зібрана досить велика база даних.

"Ми активно працюємо з правоохоронними органами... (які) дуже активно залучені в доведення якраз цього злочину стосовно пропагандистів. І зараз перед нами стоять два завдання. Перше — ми показуємо системність цього злочину, що це не окремі повідомлення окремих журналістів, а абсолютно точна, цілеспрямована фінансована Кремлем частина російської агресії проти України. І цікаво побачити той момент, коли вона розпочалася. Я припускаю, що вона тривала весь час, але, можливо, нам вдасться зафіксувати якийсь поворотний етап у медійному просторі... І другий момент — це безпосередня прив’язка до результату цих закликів у реальному житті”, - заявила Романюк.

Як повідомлялося, кількість дезінформаційних повідомлень з боку Росії з початком повномасштабного вторгнення зросла вдвічі.

Відео:

Video: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-