Ядерна в’язниця: як «Росатом» перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на катівню і як світ може це зупинити

Ядерна в’язниця: як «Росатом» перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на катівню і як світ може це зупинити

Укрінформ
19 вересня, 11:00 - презентація дослідження «Ядерна в’язниця: як «Росатом» перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на катівню і як світ може це зупинити» від документаторів та розслідувачів міжнародних злочинів  Truth Hounds. 

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Роман Авраменко - виконавчий директор Truth Hounds; Дмитро Коваль - юридичний директор Truth Hounds; Олександра Романцова - виконавча директорка Центру громадянських свобод.

Чому це цікаво?

Дослідження присвячено аналізу системних викрадень, катувань та вбивств співробітників ЗАЕС, що здійснюються за сприяння російської держкорпорації з атомної енергії «Росатом» з березня 2022 року. Truth Hounds опитали свідків та потерпілих, проаналізували фото- та відеоматеріали, вивчили дані від українських правоохоронних органів. Дослідники довели, що дії російських окупаційних сил, про які було відомо «Росатому», становлять серйозні порушення міжнародного права у вигляді воєнних злочинів та злочинів проти людяності. 

Truth Hounds та Центр громадянських свобод розробили рекомендації до міжнародної спільноти щодо притягнення винних до відповідальності та санкцій щодо «Росатому».  

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

 Підсумкові матеріали:

Правозахисники презентували звіт про злочини на ЗАЕС за сприяння співробітників “Росатому”

Правозахисна організація Truth Hounds презентувала дослідження “Ядерна в’язниця: як “Росатом” перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на катівню і як світ може це зупинити”, у якому йдеться про злочини на ЗАЕС, які здійснюються за сприяння російської держкорпорації з атомної енергії “Росатом” з березня 2022 року.

Презентація звіту пройшла в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Ідея написати звіт про те, що відбувається на території ЗАЕС, у нас і наших колег виникла у квітні цього року. Робота по пошуку і опитуванню свідків йшла довго і складно. У цей звіт увійшли покази 14 очевидців ймовірних воєнних злочинів, які відбувалися на території ЗАЕС. Це насправді немало. У результаті опитування цих свідків ми змогли ідентифікувати щонайменше 30 потерпілих від імовірних воєнних злочинів різного спектру на території ЗАЕС”, - сказав виконавчий директор правозахисної організації Truth Hounds Роман Авраменко.

За його словами, ці люди показували, як виглядають прибори, якими їх катували, розповідали про локації, де утримували їх і інших в'язнів, про те, що вони можуть ідентифікувати, де були закопані люди, які не пережили тортури, або яких навмисне стратили на території Енергодару за територією станції.

Авраменко зазначив, що ці свідчення громадяни давали попри безпосередній ризик для власного життя, часто залишаючись ще на окупованій території.

“Цей звіт встановлює, що корпорація “Росатом” дійсно здійснювала ефективний контроль всієї станції, починаючи з 11 березня минулого року, що на території станції представники ФСБ здійснювали насильницькі викрадення, катування, залякування персоналу станції, погрози сексуальним насильством тощо. Людей які працюють на цій станції, вивозили у ліс і змушували копати собі могили. Це все, на жаль, відбувається і досі”, - заявив представник правозахисної організації.

Виконавчий директор Truth Hounds пояснив, що головною метою цих методів впливу на працівників ЗАЕС було зробити так, щоб працівники ЗАЕС підписували контракти з “Росатомом”, відмовляючись від афіляції з українською ядерною енергетичною системою, щоб вони йшли на більш охоче на співпрацю тощо.

Він підтвердив, що це дослідження встановлює зв'язок “Росатому” з тими злочинами, які вчинялися на ЗАЕС.

Юридичний директор правозахисної організації Truth Hounds Дмитро Коваль поінформував, що однією з рекомендацій, яка озвучується у цьому звіті, є запровадження санкцій проти “Росатому”.

“Чому було зволікання з накладанням санкцій на “Росатом”, як ми це бачимо - бо санкціонувати його для певних країн означає принаймні кусати себе за хвіст. Хоч ця логіка якийсь час дійсно буде детермінувати геополітичний пріоритет для держави, але вона не може працювати вічно і потім все ж втратить свою актуальність. Зокрема, вона втратить актуальність ще і тоді, коли з'являться альтернативи — бізнесові, безпекові, щодо палива і так далі — для співпраці з іншими структурами”, - зазначив Коваль.

Юридичний директор Truth Hounds висловив думку, що наближається той момент, коли все більше країн будуть згодні з тим, що санкції проти “Росатому” давно назріли і що їх потрібно вводити.

“Наша рекомендація — взяти у розрахунок, у планування цієї адвокаційної кампанії пов'язаної з введенням санкцій проти “Росатому”, ще і той факт, що “Росатом” залучений до таких масових звірств, як катування чи нелюдське поводження”, - сказав Коваль.

Як повідомлялося, Запорізька атомна електростанція перебуває в окупації із 4 березня 2022 року.

Представники “Росатому” були співучасниками катувань співробітників ЗАЕС - правозахисник

Представники російської держкорпорації з атомної енергії “Росатом” були співучасниками катувань співробітників Запорізької АЕС — йдеться про так звану легітимізуючу присутність.

Про це під час презентації в Укрінформі дослідження “Ядерна в’язниця: як “Росатом” перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на катівню і як світ може це зупинити” заявив юридичний директор правозахисної організації Truth Hounds Дмитро Коваль.

“Ми не говоримо про те, що “Росатом” напряму планував чи був виконавцем катувань чи нелюдського поводження. Ми говоримо про те, що представники “Росатому” були співучасниками, і були ними у досить специфічний спосіб. Вони здійснювали так звану легітимізуючу присутність - тобто, вони були присутніми у тих місцях, де починалися акти незаконного затримання чи тортур, катування, своєю присутністю уможливлювали ці акти і по суті надавали їм легітимності”, - заявив він.

Коваль зазначив, що вони мають інформацію про те, що представники “Росатома” телефонували особам, яких до цього катували, з тим, щоб спонукати їх до співпраці.

“Мені важко уявити, як в Україні можна було б собі таку ситуацію десь побачити чи прочитати про неї, коли після катування, які застосовуються до громадянина, представники корпорації дзвонять і пропонують продовжити працювати там само, де ці катування почалися. Але це реальність, ми чули про ці випадки”, - поінформував представник правозахисної організації.

Відповідаючи на питання про те, наскільки масштабною є історія з катуваннями українців на цій станції, виконавчий директор правозахисної організації Truth Hounds Роман Авраменко сказав, що це — системний підхід.

За його словами, тортури і нелюдське поводження застосовуються, зокрема, до певних ключових працівників ЗАЕС.

Відповідаючи на питання щодо випадків вбивств співробітників ЗАЕС, Коваль поінформував, що у звіті, який вони презентували, є інформація про один доведений випадок смерті особи у результаті катувань.

“Як показує наш звіт, із відома “Росатома” скоюються напади на цивільних осіб, працівників станції, які мають форму чи то катувань, чи то нелюдського поводження. І у будь-якому разі це досить серйозні порушення прав людини, щоб ми могли говорити навіть про міжнародні злочини”, - вважає юридичний директор Truth Hounds.

Коваль заявив, що корпорація “Росатом” у цілому відповідальна за порушення прав людини на території Запорізької атомної електростанції.

“Цими катуваннями та нелюдським поводженням “Росатом” по суті порушує світові норми, які стосуються безпеки ядерних об'єктів у частині не створення належних умов праці для осіб, які працюють на такому об'єкті, як ЗАЕС”, - зазначив юридичний директор Truth Hounds.

Як повідомлялося, Запорізька атомна електростанція перебуває в тимчасовій окупації із 4 березня 2022 року.

МАГАТЕ має враховувати вимір прав людини у оцінці безпекової ситуації на ЗАЕС - правозахисник

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) має враховувати вимір прав людини у своїх оцінках безпекової ситуації на Запорізькій атомній електростанції.

Про це під час презентації в Укрінформі дослідження “Ядерна в’язниця: як “Росатом” перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на катівню і як світ може це зупинити” заявив юридичний директор правозахисної організації Truth Hounds Дмитро Коваль.

“МАГАТЕ не обов'язково у тій самій риториці, як це роблять правозахисні організації, має говорити про права людини. Але тим не менше, воно точно має враховувати вимір прав людини у своїх оцінках безпеки на станції. Для МАГАТЕ важливо, напевно, звернути більшу увагу не лише на фізичну безпеку у класичному вигляді, але і (на питання щодо — ред.) атмосфери страху і переслідувань на самій станції”, - сказав він.

На думку Коваля, коли МАГАТЕ буде чіткіше це артикулювати і враховувати це у спілкуванні з “Росатомом”, тоді це може певною мірою змінити ситуацію на станції.

“Якщо він (“Росатом” - ред.) побачить, що для нього стає дорожчим співпрацювати з будь-якою іноземною структурою через (свою — ред.) поведінку, можливо, щось зміниться і на ЗАЕС. Але абсолютно точно те, що ми можемо очікувати кардинальних стратегічних змін лише з деокупацією Енергодара”, - переконаний представник правозахисної організації.

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова нагадала, що кожен із співробітників ЗАЕС є ліцензованим за міжнародними стандартами.

За її словами, у презентованому ними дослідженні правозахисники бачать ознаки того, що “Росатом” не тільки не допомагає зберігати і реалізувати права людини, безпеку ліцензійних унікальних працівників саме для цього об'єкту, але і може ініціювати порушення і навіть воєнні злочини по відношенню до цих людей.

Романцова зазначила, що просто замінити будь-яким громадянином РФ громадянина України, який працює на ЗАЕС з абсолютно унікальним досвідом і знаннями, не вийде.

“Просто математика тут не працює. Тут дуже цінним є саме гуманний капітал цієї атомної електростанції - люди, які у стресових, жахливих, небезпечних умовах, в умовах нестачі цього персоналу змушені утримувати величезну потенційну ядерну загрозу для всього світу”, - сказала вона.

Як повідомлялося, Запорізька атомна електростанція перебуває в тимчасовій окупації із 4 березня 2022 року.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-