Жнива 2023 та експорт української продукції

Жнива 2023 та експорт української продукції

Укрінформ
29 серпня, 12:00 - брифінг на тему: "Жнива 2023 та експорт української продукції".

Організатори: Ukraine Media Center — Ukrinform.

Спікер: Денис Марчук - заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.

Теми для обговорення:

  • Поточні результати жнивної кампанії.
  • Плани аграріїв щодо посівної озимих культур.
  • Питання зернового коридору та плани щодо експорту української продукції.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:  

В Україні до 30% аграріїв можуть цьогоріч зменшити посівні площі під озимими - експерт

В Україні у 2023 році 20-30% аграріїв можуть зменшити обсяги посівних площ під озимими або взагалі відмовитись від посіву озимих через проблеми з експортом агропродукції.

Про це заявив заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Якщо у нас не запрацює експорт Чорним морем і не запрацюють нормально "коридори солідарності" і дунайські порти, то прогнозую, що від 20% до 30% товаровиробників просто будуть змушені зменшити посівні площі під озимими або взагалі не працювати в цьому сезоні", - сказав він.

Марчук зазначив, що, за попередніми прогнозами, врожай зернових та олійних культур в Україні цьогоріч буде становити до 76 млн т. Таким чином, потенційно українські аграрії у нинішньому маркетинговому році можуть експортувати приблизно 48-50 млн т зерна.

За словами експерта, щоб експортувати такий обсяг агропродукції, Україні потрібно щомісяця відвантажувати на зовнішні ринки щонайменше 4 - 4,5 млн т продовольства.

Як повідомляв Укрінформ, за результатами опитування Міністерства аграрної політики та продовольства України, проведеного 7-14 серпня, майже половина українських сільгосптоваровиробників (45%) не планують істотно скорочувати посівні площі озимих культур, а 38% - мають намір їх збільшити порівняно з минулим сезоном, переважно за рахунок ріпаку.

В українських портах знищено близько 270 тис. т зерна внаслідок російських обстрілів - експерт

У дунайських та Одеському морських портах знищено близько 270 тис. т зерна внаслідок російських обстрілів.

Про це заявив заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Після припинення "зернової ініціативи" було більше 8 атак по (портовій - авт.) інфраструктурі Одеси та Дунаю, що призвело до втрат близько 270 тис. т зерна, яке було законтрактоване та мало йти на зовнішні ринки", - сказав він.

Марчук зазначив, що через дунайські морські порти Україна може експортувати до 2 млн т агропродукції щомісяця. При цьому, потенційно потужність портів можна збільшити до 3 млн т на місяць.

Як повідомляв Укрінформ, дія угоди про продовження «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море», яку уклали Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина у липні 2022 року, завершилася 18 липня 2023 року. Аналогічну угоду уклали ООН, Туреччина та Росія.

Російська сторона 17 липня 2023 року направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення проти продовження "зернової угоди" та де-факто припинила її дію.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-