Внесення Philip Morris International та Japan Tobacco International до переліку спонсорів війни: причини та наслідки

Внесення Philip Morris International та Japan Tobacco International до переліку спонсорів війни: причини та наслідки

Укрінформ
28 серпня, 09:30 - пресконференція щодо внесення тютюнових компаній Philip Morris International та Japan Tobacco International до реєстру Міжнародних спонсорів війни.

Організатор: ГО «Життя».

До участі запрошені: Агія Загребельська - очільниця напрямку мінімізації корупційних ризиків в санкційній політиці Національного агентства з питань запобігання корупції; Джошуа Абрамс - регіональний директор євразійських програм неприбуткової організації «Campaign for Tobacco-Free Kids»; Сергій Миткалик - голова правління ГО «Антикорупційний штаб»; Дмитро Купира  виконавчий директор ГО «Життя».

Чому це цікаво?

Учасники пресконференції детально розкажуть про те, як працює реєстр Міжнародних спонсорів війни, чому тютюнові компанії туди потрапили.

Додаткова інформація за тел.: 073 089 65 70, e-mail: olha.masna@center-life.org (Ольга Масна - медіакоординаторка ГО «Життя»).

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:     

За 2022 рік в Росії компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International отримали виручки понад 15 мільярдів доларів - експерт

За 2022 рік від продажу своїх товарів на території Російської Федерації тютюнові компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International отримали 7,9 млрд та 7,4 млрд доларів виручки.

Про це повідомив виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира під час пресконференції в Укрінформі.

«За інформацією Київської школи економіки у 2022 році компанія Philip Morris стала першою компанією, яка отримала найбільшу виручку серед усіх компаній у Росії, а Japan Tobacco другою. Відповідно, перша компанія отримала 7,9 млрд доларів виручки, а інша - 7,4 млрд», - поінформував він.

Експерт наголосив, що левова частка виручки компаній - податки, які будуть сплачені до бюджету Росії.

«Таким чином уряд РФ зможе їх використати або вже використовує для ведення війни проти України, включно з атаками на мирні міста України», - додав Купира.

Своєю чергою експерт з комунікацій напрямку запобігання корупційним ризикам у санкційній політиці НАЗК Андрій Позняк нагадав, що НАЗК вже внесло «Philip Morris International» та «Japan Tobacco International» до переліку міжнародних спонсорів війни.

«Хочу зауважити, що наш інструмент спонсорів війни є репутаційним. Тобто це не санкції. Ми розуміємо, що в сучасному світі у транснаціональної корпорації бренд це все, що в них є. Наша задача не карати бізнес, а допомогти їм обрати шлях доброчесності, шлях соціально відповідального бізнесу та демократії», - пояснив представник НАЗК.

Він також повідомив, що всього у перелік вже включено 36 міжнародних компаній.

«Як же вийти з цього переліку спонсорів війни? Перше - компанія має засудити російську агресію проти України.

Друге - компанія має припинити свій бізнес в Російській Федерації, або припинити співпрацювати з РФ. І третє - компанія має презентувати чіткий план з конкретними датами з поступовим виходом з Російської Федерації. Це має бути офіційно заявлено, це мають бути гарантії, як усні, так і письмові», - пояснив Позняк.

Водночас народна депутатка України з парламентської фракції «Слуга народу» Лада Булах наголосила, що внесення компаній Philip Morris International та Japan Tobacco International до реєстру Міжнародних спонсорів війни логічним кроком нашої держави «не в контексті боротьби з шкідливим впливом тютюну, а в контексті подолання і наближення нашої перемоги».

«За минулий рік ці дві тютюнові кампанії заробили тільки прибутку більше 15 мільярдів доларів. Звісно, що з кожної упаковки сигарет було сплачено акцизний збір, тобто ці компанії є активними учасниками фінансування війни в Україні шляхом своєї економічної діяльності в країні агресора», - наголосила народна депутатка.

Булах розповіла, що з’явилась інформація, що Philip Morris International має намір збудувати новий завод у Львові, інвестуючи 30 мільйонів доларів.

«Як на мене це звучить максимально цинічно, заробляючи і сплачуючи акцизи в країні агресора, виробник намагається розширити виробництво і продажі своєї продукції в Україні», - зазначила вона.

Булах наголосила, що український уряд має відреагувати на це рішуче, зупинивши інвестиції компанії в українську економіку.

«Ми маємо ухвалити рішення і заборонити взагалі будь-який розвиток, а можливо і розповсюдження, продаж продукції цих двох тютюнових компаній в Україні», - резюмувала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни провідні тютюнові компанії світу Philip Morris International та Japan Tobacco International, адже вони продовжують вести бізнес в Росії.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-