Результати опитування органів місцевого самоврядування щодо законодавчого порядку денного на 2023-2024 рік

Результати опитування органів місцевого самоврядування щодо законодавчого порядку денного на 2023-2024 рік

Укрінформ
21 серпня, 14:00 - презентація результатів досліджень (опитування громад, фокус-груп та глибинних інтерв’ю) щодо ключових пріоритетів законодавчого регулювання реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади на 2023-2024 рік.

Організатори:  Громадська організація «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». 

До участі запрошені: Віталій Безгін - народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Оксана Гарнець - президент ГО «Деспро»; Тарас Добрівський - виконавчий директор Всеукраїнської асоціації ОТГ України; Сергій Шаршов - начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України; Ігор Абрам’юк - директор з розвитку - заступник виконавчого директора Всеукраїнської Асоціації Громад.

Довідково. Дослідження проведено громадською організацією «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Мета - дізнатися позицію керівництва органів місцевого самоврядування щодо основних законодавчих ініціатив, прийняття яких у 2023 - 2024 році забезпечить подальше зміцнення системи місцевого самоврядування в Україні.

В опитуванні взяли участь та висловили свою позицію щодо законодавчого порядку денного представники органів місцевого самоврядування територіальних громад всіх областей України.

Результати опитування будуть спрямовані до профільних комітетів Верховної Ради України та у центральні органи виконавчої влади.

Формат заходу – офлайн (Зала 2)+ онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Контакти для ЗМІ: Оксана Букрєєва, +380 67 230 89 48, obukreeva88@gmail.com

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

У вересні Рада розгляне два законопроєкти про місцеве самоврядування - депутат

У вересні Верховна Рада України розгляне дві законодавчі ініціативи щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві, а також щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану.

Про це повідомив народний депутат із парламентської фракції «Слуга народу», голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін під час презентації результатів досліджень щодо ключових пріоритетів законодавчого регулювання реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади на 2023-2024 рік, передає Укрінформ.

«Основною проблемою, з якою зіштовхуються громади – низька мотивація кваліфікованих кадрів для роботи в органах місцевого самоврядування (ОМС) через низькі посадові оклади», - зазначив він.

Безгін також наголосив на інших проблемах ОМС, такі як: недостатня кількість робочих місць у громадах, недостатня спроможність ОМС виконувати свої та делеговані повноваження, неефективне адміністрування податків та зборів місцевого бюджетів тощо.

Водночас політик окреслив головну проблему законодавства в сфері місцевого самоврядування: «У нас воно здебільшого реакційне, ніж стратегічне».

За його словами, повномасштабне вторгнення Росії до України показало відсутність проактивного характеру державного регулювання у цій сфері.

Також народний депутат виокремив законодавчі ініціативи, які є пріоритетними для профільного Комітету Верховної Ради України для регулювання питань, пов’язаних із місцевим самоврядуванням:

1. Законопроєкт №8056 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану».

2. Законопроєкт №6479 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування» щодо комунальної власності».

3. Законопроєкт №4298 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні».

4. Законопроєкт №4664 «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України».

5. Законопроєкт №6401 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування».

Окрім того, Безгін поінформував, що у вересні у залі українського парламенту у першому читанні будуть розглянуті дві важливі законодавчі ініціативи: законопроєкт №9450 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві» та №9518 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану».

«Я думаю, що ми з місцевим самоврядуванням однаково та рівнозначно оцінюємо проблематику місцевого самоврядування та шляхи її вирішення», - зауважив Безгін.

Він підкреслив, що стратегічне вирішення проблем у цій сфері можливе лише після закінчення війни.

Організаторами дослідження виступили громадська організація «ДЕСПРО» за підтримки проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Як повідомляв Укрінформ, Президент звернувся до всіх представників місцевої влади в Україні, наголосивши: люди мають відчувати, що ресурси бюджетів використовуються справедливо й правильно.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-