Хто перешкоджає створенню Національного військового кладовища у Биківні?

Хто перешкоджає створенню Національного військового кладовища у Биківні?

Укрінформ
11 серпня, 12:00 -  брифінг на тему: «Загиблі воїни у боях за Маріуполь досі не поховані. Хто перешкоджає створенню Національного військового кладовища у Биківні?».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ,

Спікери: Віра Литвиненко - голова громадської організації родин загиблих захисників України «Серце назовні»; Наталя Зарицька - голова ГО «Жінки зі сталі»; Неля Шастун - «Жінки зі сталі»; Олена Толкачова - голова Патронатної служби «Азова».

Чому це цікаво?

Верховна Рада ухвалила закон про створення Національного військового кладовища у Биківні, де ховатимуть загиблих Героїв у російсько-українській війні. Перші поховання мали розпочатися вже цієї осені, але облаштування меморіалу ще не розпочалося. Рідні загиблих розкажуть про те, на якому етапі зараз вирішення ситуації й що потрібно зробити для реалізації проєкту.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Форма для реєстрації: https://forms.gle/S3NeaPN9u5zdgAtT7

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Родини загиблих Героїв вимагають від Президента підписати закон про створення Національного військового кладовища у Биківні

Родини загиблих Героїв вимагають від Президента України підписати ухвалений закон про створення Національного військового кладовища у Биківні та почати його будівництво. На сьогодні жодних робіт не розпочато, а родинам пропонується пройти новий шлях погодження на виділення іншої ділянки поза межами Києва.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ розповіли рідні загиблих військових та громадськість.

“Хто взяв на себе рішення не виконувати закон, чому Президент не підписує закон, ухвалений конституційною більшістю? Ми хочемо отримати на це публічну і прозору відповідь. Ми вимагаємо негайного підписання закону 9240 і початку будівництва Національного військового кладовища у Биківні, як нам це було обіцяно на початку весни” , - зазначила голова громадської організації «Серце нАЗОВні» Віра Литвиненко.

Як розповіли учасники брифінгу, Верховна Рада ухвалила закон про створення Національного військового кладовища у Биківні, де ховатимуть загиблих Героїв у російсько-українській війні. Локація стала компромісом між Кабміном, КМДА, Інститутом національної пам'яті та сім'ями полеглих після розгляду варіантів в Берковцях, на Лисій горі та ін. Зі слів фахівців, ділянка в Биківні виявилась безпроблемною з усіх точок зору, вона була в державній власності і відповідала всім вимогам.

На пресконференції 23 березня міністри Мінкультури та інформполітики Олександр Ткаченко та Мінветеранів Юлія Лапутіна анонсували ділянку в Биківні як найкращий варіант з усіх можливих. Київрада 20 квітня проголосувала за виділення 8 га землі, що була у власності міста, а 2 травня Верховна Рада проголосувала відповідний закон №9240, яка визначила місцем поховання Биківню.

Разом з тим ухвалений парламентом закон досі не підписаний Президентом, будівництво не почалось, а родинам запропонували розглянути іншу локацію для створення меморіалу за межами Києва, почавши нове коло погоджень та голосувань.

“На питання чому Президент не підписав до сих пір закон 9240, чому і хто відхилив Биківню аргументованої чіткої відповіді ми не отримали”, - зазначила Литвиненко.

За словами голови ГО «Жінки зі сталі» Наталі Зарицької, за тривалий час громадськість неодноразово зверталась з листами до Офісу Президента, Офісу омбудсмена, першої леді, КМДА, народних депутатів, відповідних міністерств та відомств, однак не отримали аргументованої відповіді щодо причини відмови в будівництві.

“Оскільки нам на сьогодні не вказано причин чому питання загальмувалось і чому уповноважені особи вирішили змінити “коней на переправі”, ми сьогодні, об'єднавши сили всіма нашими громадськими організаціями, підпишемо лист-запит на доступ до публічної інформації і звернемося до всіх стейкхолдерів, які уповноважені розв'язати цей “гордієв вузол”. Ми не бачимо обґрунтованих перепон для того, щоб кладовище вже було”, - наголосила Зарицька.

Як повідомлялося, у травні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачається створення Національного військового меморіального кладовища. Закон передбачає розміщення меморіального архітектурного комплексу на спеціально відведеній земельній ділянці, включно з військовим кладовищем, музейним комплексом, ритуальною будівлею та спорудою для почесних поховань.

30 червня у Києві на Майдані Незалежності відбулась мирна акція родин загиблих військових, які вимагали будівництва Національного військового меморіального кладовища. Учасники акції вийшли з плакатами “Національне військове кладовище має бути в Биківні в 2023 році!”, “Влада, де український Арлінгтон?”.

Відео:

Video: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-