Оленівка: Безкарність – заохочення до тероризму

Оленівка: Безкарність – заохочення до тероризму

Укрінформ
28 липня, 11.00 - брифінг представниць ГО “Жінки зі Сталі” до річниці теракту в Оленівці.

Організатори: Ukraine Media Center — Ukrinform.

Спікери: Наталка Зарицька - голова ГО “Жінки зі Сталі”, дружина звільненого з полону бійця полку “Азов”; Наталія Пашнюк-Пашнєва - матір захисника “Азовсталі”, що загинув внаслідок теракту; Марія Алєксєєвич - дружина пораненого захисника “Азовсталі”, що постраждав в Оленівці внаслідок теракту; Неля Шастун - матір двох бійців полку “Азов”, старший з яких загинув, захищаючи рідне місто, а другий пройшов через полон після виходу з “Азовсталі” та перебував у бараці Оленівки під час теракту; Микита Шастун - звільнений з полону захисник “Азовсталі”, який перебував у бараці Оленівки під час теракту; Олександр Заруцький - адвокат-міжнародник.

Чому це цікаво?

Рівно рік тому на території колонії №120 в Оленівці росіяни вчинили теракт, направлений на жорстоке вбивство беззбройних та знесилених героїчних оборонців Азовсталі, яких на той момент вони утримували в полоні понад два місяці. В результаті цього варварського злочину, за непідтвердженими даними, загинули щонайменше 53 та були поранені понад 130 українських захисників. З того моменту на місце злочину не було допущено жодного міжнародного експерта-криміналіста чи міжнародної організації із поважною репутацією. Водночас, судячи із супутникових знімків та фотографій, які самі ж росіяни викладали у своїх пабліках, було чітко видно, що барак був підірваний із середини. Згідно з визначенням міжнародного гуманітарного права, це був злочин проти людяності. Зважаючи на весь контекст, масштабність і систематичність дій росіян зі знищення українців, будь то цивільних чи військових, вказані події можуть становити частину загального плану та державної політики Росії на вчинення геноциду українців. Тільки через 25 днів після трагедії, 22 серпня, ООН створила групу з розслідування цього теракту, яку через 4 місяці розформувала з формулюванням «відсутність умов для направлення місії на місце події». Жодних матеріалів від української сторони про злочин до розгляду не було прийнято. 

Родини цинічно вбитих українських героїв, які пройшли Азовсталь та пекло полону, досі не можуть їх належно поховати, а з числа поранених у бараці додому повернулися одиниці. Мовчазна згода збоку тих, хто має притягати до відповідальності за злочини такого масштабу, відкриває вікно Овертона, створюючи нову реальність, в якій убивці й терористи абсолютно безкарно вчинятимуть ще страшніші звірства. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Про сплановану Росією страту полонених свідчать 200 ліжок, встановлених у бараці - ГО “Жінки зі Сталі”

Нові деталі щодо теракту в Оленівці, розкриті українськими фахівцями, стимулюватимуть поновлення розслідування цієї справи з боку ООН.

На цьому наголосила голова ГО “Жінки зі Сталі”, дружина звільненого з полону бійця полку “Азов” Наталка Зарицька в Медіацентрі Україна - Укрінформ під час брифінгу представниць ГО до річниці теракту в Оленівці.

"Вас не бентежить той факт, що в бараку-200 було поставлено саме 200 ліжок? Це була спланована акція зі страти. Я, коли переглядала відео з російських пабліків, для мене було загадкою, чому одні тіла розкидані з відірваними кінцівками, а тіла інших зовсім вигоріли. Мій чоловік, коли повернувся з полону, пояснив, що там був цех з металообробки, просотаний мастилом. І такі деталі проливають світло і дають прямий натяк, що потрібно потужне міжнародне розслідування", - сказала вона.

Дружина пораненого захисника Азовсталі, який постраждав у Оленівці внаслідок теракту, Марія Алєксєєвич підкреслила, що для початку на державному рівні необхідно встановити певні факти, що відбувалося під час теракту, опитати свідків, повернувши з полону військових, які можуть розповісти багато нових деталей. Надалі всі ці факти потрібно передавати в Міжнародний кримінальний суд.

Під час заходу певні деталі трагедії оприлюднив звільнений з полону захисник Азовсталі, який перебував у бараці Оленівки під час теракту, Микита Шастун. Він засвідчив, що у день теракту чув вибухи, що почалися о 23:20. За його словами, удар по цеху, який був бараком для військовополонених, відбувся близько 20: 40. Воїн відбувся контузією, одривними скалками в ногах та опіками.

"Медики з Маріупольського госпіталю до нас прийшли аж за годину після вибуху. Поранених хлопців просто штабелями скидали один на одного у "камази". Вантажити їх закінчили о восьмій ранку. Було зрозуміло, що багато з них живими до лікарні не довезуть", - сказав Шастун.

Мати воїна Неля Шастун зазначила, що наразі триває боротьба за здоров'я сина. Водночас вона підкреслила, що світ має усвідомити, що Росія - терорист, який зухвало нехтує всіма міжнародними договорами та конвенціями.

Адвокат-міжнародник Олександр Заруцький зауважив, що засудження і реакція міжнародної громадськості не може собою замінити юридичні процеси, які провадяться в Україні. За його словами, навіть Міжнародний кримінальний суд - це класична судова процедура, у якій є обвинувачений, свідки, докази та свідчення.

"Коли все це знаходиться в розпорядженні України та вона це здійснює, очікувати, що це здійснюватиме МКС, підстав немає. На моє переконання, це має вирішуватися на рівні України. Світова спільнота може допомогти Україні зібрати докази, до яких у неї немає поки доступу. Маю на увазі неформальну інформацію, яку мають спецслужби, що може бути використана для пошуку ключових свідків", - пояснив адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, група литовських депутатів підписала колективне звернення до ООН із закликом відновити розслідування трагедії в Оленівці.

За даними Офісу генерального прокурора, вибух рік тому на тимчасово окупованій території у виправній колонії в смт Оленівка, де перебували українські військовополонені, був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета. Начальнику та інспектору колонії в Оленівці заочно повідомили про підозру.

Рівно рік тому, у ніч проти 29 липня 2022 року, на території колонії №120 в Оленівці росіяни вчинили теракт, направлений на жорстоке вбивство беззбройних та знесилених героїчних оборонців Азовсталі, яких на той момент вони утримували в полоні понад два місяці. В результаті цього варварського злочину, за непідтвердженими даними, загинули щонайменше 53 та були поранені понад 130 українських захисників.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-