Хімічна зброя, біолабораторії та ядерні провокації: як росія бреше про здоров’я українців

Хімічна зброя, біолабораторії та ядерні провокації: як росія бреше про здоров’я українців

Укрінформ
25 липня,12:00 - пресконференція на тему: “Хімічна зброя, біолабораторії та ядерні провокації: як Росія бреше про здоров’я українців — моніторинг VoxCheck”

Організатори: Ukraine Media Center — Ukrinform.

Спікери: Олена Гливинська - фахівчиня із комунікацій та менеджерка медійних кампаній з підвищення обізнаності місцевої та регіональної влади, громад та пацієнтів України щодо реформ в системі охорони здоров’я України, проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я» (онлайн); Світлана Сліпченко - керівниця проєкту VoxChec; Анаїт Хоперія - керівниця департаменту протидії інформаційним загрозам національній безпеці Центру протидії дезінформації РНБО; Микола Балабан - заступник керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Дзвенислава Щерба - журналістка-аналітикиня ГО «Інтерньюз Україна».

Чому це цікаво?

Понад 1800 новин і постів із брехнею та пропагандою про здоров’я українців виявили фактчекери VoxCheck спільно із проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» в інфопросторі України, росії та Білорусі з червня 2022 року до червня 2023 року. 

Головні тренди російської пропаганди про громадське здоров'я України фактчекери представлять 25 липня на брифінгу в Медіацентрі Україна. 

У фокусі особливої уваги дослідження — українські регіональні медіа та українці в регіонах, які перебувають під найбільшим прицілом фейків про здоров’я. Також російські та білоруські публікації, що можуть просочитися в український інфопростір. 

Найпопулярніші виявлені теми російської пропаганди про громадське здоров’я такі:

  • Україна створює загрозу хімічних атак.
  • Військово-біологічні лабораторії та медичні досліди над громадянами України.
  • Гуманітарна криза в Україні.
  • Україна готує провокації на ЗАЕС.
  • Українські військові мілітаризують цивільні медичні об’єкти.

Усі фейки, пропагандистські маніпуляції та їхні спростування зібрані в онлайн-базі «Detox від пропаганди», що доступна для кожного українця. 

Довідково. «Дезінформація вбиває» — це проєкт українських незалежних фактчекерів VoxCheck за підтримки проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Мета — підвищувати рівень медіаграмотності та стійкості до дезінформації щодо системи охорони здоров’я серед українців.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

За рік зафіксовано майже 1900 новин і постів з дезінформації про здоров'я українців - VoxCheck

За рік фактчекери VoxCheck спільно із проєктом USAID виявили майже 1900 новин і постів із брехнею та пропагандою щодо системи охорони здоров'я в інфопросторі України, Росії та Білорусі.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: “Хімічна зброя, біолабораторії та ядерні провокації: як Росія бреше про здоров’я українців — моніторинг VoxCheck” повідомила керівниця проєкту VoxChec Світлана Сліпченко.

“З червня 2022 року до червня 2023 року ми спільно із проєктом USAID "Підтримка реформи охорони здоров’я" зафіксували близько 1900 кейсів появи дезінформації щодо системи охорони здоров'я. Це майже 2000 новин на різних платформах, які так чи інакше піддавали сумніву систему охорони здоров'я і наражати на небезпеку здоров'я і життя українців”, - наголосила вона.

Зазначається, що за рік спостережень головними темами були: хімічні загрози для українців, біолабораторії США, гуманітарна, продовольча кризи і катастрофи, зерно, багато тем, пов'язаних з ядерними загрозами, мілітаризація лікарень, теми, які стосуються можливих спалахів інфекційних захворювань і дискредитація система охорони здоров'я в цілому.

Сліпченко повідомила, що за останні кілька місяців спостережень російськими ЗМІ активно використовувалась тема донорства крові, яка кілька разів була дискредитована російськими джерелами.

“Наприклад, кейси про те, що нібито НАТО передало Україні заражену кров, про те, що здавати кров змушують навіть старшокласників у окремих школах окремих регіонів України”, - сказала керівниця проєкту VoxChec.

Вона наголосила, що все це є дезінформацією, яка покликана спровокувати паніку серед українців, зокрема, військових.

За її словами, переважно саме російські та інколи білоруські медіа є стартом звідки далі, переважно через соціальні мережі, фейки починають мігрувати в український інформаційний простір. Вона додала, що досить рідко українські медіа можуть підхопити російський фейк, але є проросійські канали, які нібито говорять про український контекст, але насправді майже дослівно повторюють наративи з російських каналів.

Сліпченко підкреслила, що також підривають і дискредитують систему охорони здоров'я України численні антинаукові статті і теми, що стосуються народної медицини.

Усі фейки, пропагандистські маніпуляції та їхні спростування зібрані в онлайн-базі «Detox від пропаганди», що доступна для кожного українця.

База доступна українською, російською та англійською мовами.

У базі можна побачити розширені статті зі спростуванням дезінформації щодо системи охорони здоров'я та корисні інфографіки. Також є інтерактивні візуалізації на головній сторінці, які дозволяють одразу побачити ключові теми і тренди у російській пропаганді стосовно здоров'я українців.

Пошуком можна користуватись як за ключовими словами, так і за основними тегами, які відповідають основним темам у базі. Коли ви вибираєте якийсь тег, то бачите перелік фейків, які були спростовані на відповідну тему. У спростуванні є всі посилання на джерела перевірки.

Як повідомляв Укрінформ, в ізраїльському сегменті соціальних мереж Twitter та Теlegram поширюються фейкові новини російського виробництва під виглядом ізраїльських новин на івриті.

Які наративи у сфері охорони здоров'я найчастіше використовує російська пропаганда - результати моніторингу

Наративами у сфері охорони здоров'я, які найчастіше використовує Росія, є використання біологічної зброї, чорна трансплантологія, хімічні та ядерні загрози та мілітаризація різних об'єктів медичної інфраструктури України.

Про це заявила під час пресконференції в Укрінформі на тему: “Хімічна зброя, біолабораторії та ядерні провокації: як Росія бреше про здоров’я українців — моніторинг VoxCheck” журналістка-аналітикиня ГО «Інтерньюз Україна» Дзвенислава Щерба.

“Наративи, які ми виокремили, можна поділити на чотири великі категорії: використання біологічної зброї, чорна трансплантологія, хімічні та ядерні загрози та мілітаризація різних об'єктів медичної інфраструктури України”, - сказала Щерба.

Вона зазначила, що наратив щодо біологічної зброї пов'язаний з наративом про так звані лабораторії країн Заходу або США.

Щерба підкреслила, що цей доволі популярний наратив є у російському інформаційному просторі, однак він з'являється і в українському просторі, переважно у соціальних мережах. Такі меседжі публікувались через заяви окремих людей, анонімні канали та певні спільноти.

За її словами, їх основна ідея полягала в тому, щоб звинуватити українську владу в підготовці або випробуваннях біологічної зброї, завданні шкоди своїм громадянам. З іншого боку, наративи були пов'язані з тим, щоб звинуватити країни Заходу у використанні України як полігону для випробуваннь біологічної зброї.

Для підтвердження цих меседжів використовувалися різноманітні докази.

“Це могли бути свідчення людей, які представляються співробітниками таких лабораторій. Це могли бути статистичні дані з російського Міноборони, дані з окупаційних адміністрацій, які заявляли про фіксацію приміщень колишніх біолабораторій на окупованих територіях України”, - зауважила аналітикиня.

Щерба зазначила, що методи та цілі поширення наративів, пов'язаних з біологічною та ядерною загрозами є ідентичними.

Крім того, за її словами, доволі часто в інформаційному просторі з'являється наратив про чорну трансплантологію. Особливістю є те, що вона з одного боку спрямована на військових - з'являються меседжі про те, щоб приховати втрати, українська сторона залучає чорних трансплантологів у зоні бойових дій, що Україна таким чином розраховується з країнами заходу за постачання зброї тощо.

Журналістка наголосила, що це підтверджує інший наратив російської пропаганди, який розглядає Україну як колонію Заходу або США.

Вона поінформувала, що, з іншого боку, ці наративи почали стосуватися теми дітей.

“Наприклад, те, що дітей-сиріт з України у країни ЄС вивозять для торгівлі органами. Цей наратив з'явився після того, як стала відома інформація про масові депортації українських дітей до Росії, про виправні табори, які там функціонують. Росія намагається створити таку собі чорно-білу картинку, де вона рятує дітей України, а Україна і країни Заходу використовують їх у злочинних цілях”, - підкреслила аналітикиня.

Щерба зазначила, що тема мілітаризації лікарень переважно спрямована на російську аудиторію, але її шкода полягає в тому, що вона слугує для виправдання російських атак на медичні заклади.

Експертка додала, що методами поширення цих наративів є маніпуляція фактами. Часто береться посилання на якесь авторитетне джерело, західну пресу, експертів, але деякі факти є неправдивими, таким чином, російська пропаганда намагається створити так звану доказову базу.

Журналістка наголосила, що тема дезінформації у сфері охорони здоров'я є важливою частиною загальної російської пропаганди. Вона спрямована як на аудиторію всередині Росії, так і на українців з метою дестабілізувати ситуацію в країні, спровокувати недовіру до влади, системи охорони здоров'я.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Київського міжнародного інституту соціології, до 20% українців досі підпадають під вплив російської пропаганди.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-