Продовження «зернової угоди»: як вирішується питання?

Продовження «зернової угоди»: як вирішується питання?

Укрінформ
17 липня, 14:00 -  брифінг на тему: "Продовження «зернової угоди»: як вирішується питання?".

Організатори: Ukraine Media Center — Ukrinform.

Учасник: Дмитро Соломчук - народний депутат та член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики.

Теми для обговорення: 

  • Ситуація із роботою «зернового коридору»; 
  • Продовольча безпека: як діяти у разі завершення дії «зернових коридорів»?

Формат заходу – офлайн (Зала 1)+ онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Деякі компанії готові перевозити українську агропродукцію після припинення дії "зернової угоди" - депутат

Деякі міжнародні компанії готові перевозити українську агропродукцію навіть за умови припинення дії "зернової угоди".

Про це заявив народний депутат , член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Уряд України заклав у бюджет 20 млрд грн для страхування суден <...>, які будуть готові ризикувати й заходити під завантаження, якщо угода ("зернова" - авт.) не працюватиме. Деякі такі приватні компанії вже є", - сказав він.

Соломчук наголосив, що "зерновий коридор" працюватиме навіть у разі виходу Російської Федерації з угоди.

Як повідомляв Укрінформ, російська сторона у понеділок направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження "зернової угоди" та де-факто припинила її дію.

Останнє судно в межах укладеної за посередництва ООН угоди, яка дозволяє безпечно експортувати українське зерно Чорним морем, вийшло з Одеського порту вранці в неділю, 16 липня.

Чорноморська зернова угода була укладена в липні 2022 року. Задля цього було підписано два документи: за участю ООН, Туреччини і України й окремо – ООН, Туреччини й Росії.

Україна зможе експортувати до 3,8 млн т агропродукції щомісяця, якщо робота морпортів буде заблокована - депутат

Україна зможе щомісяця експортувати 3,7 - 3,8 млн т аграрної продукції, якщо робота морських портів Одеської області буде заблокована.

Про це заявив народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Якщо Чорним морем взагалі не буде можливості експортувати, то орієнтовно ми зможемо забезпечувати світ 3,7 - 3,8 млн т сільськогосподарської продукції. Це мало", - сказав він.

Соломчук додав, що, у разі припинення роботи морських портів Одещини, Україна здійснюватиме експортні поставки через дунайські порти та наземними шляхами (залізницею та автротранспортом) через країни Європейського Союзу.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Українського клубу аграрного бізнесу, у червні 2023 року Україна експортувала 5,3 млн т агропромислової продукції. При цьому, через морські порти було експортовано 2 млн т продовольства.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-