Партнерство телеком-операторів і управителів житла. Доступ до інфраструктури телекомунікацій

Партнерство телеком-операторів і управителів житла. Доступ до інфраструктури телекомунікацій

Укрінформ
13 липня, 14:00 - пресконференція на тему: «Партнерство телеком-операторів і управителів житла як фактор стійкості вітчизняних електронних комунікацій».

Організатор: Інтернет Асоціація України (ІнАУ).

Учасники: Олександр Федієнко - народний депутат України; представники компаній-членів Інтернет асоціація України (ІнАУ), Правління і адміністрації ІнАУ, ТОВ «Ковальська-Житлосервіс», «ЖК Коцюбинський», Міністерства цифрової трансформації України, Регулятора (НКЕК), Спілки власників житла України, Асоціації управителів житла.

Модератори: Костянтин Жакун - член Правління ІнАУ; Анатолій Пятніков - голова комітету ІнАУ з питань доступу до інфраструктури.

Питання до обговорення:

  • Проблемні питання на ринку доступу до інфраструктури телекомунікацій.
  • Врегулювання конкретних кейсів.
  • Пропозиції щодо приведення ситуації до правового поля.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 13:00 13 липня 2023 р., для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Провайдери та управителі житла створять робочу групу для вирішення проблеми доступу до інфраструктури

Інтернет Асоціація України пропонує Спілці власників житла та Асоціації управителів житла створити робочу групу для вирішення проблеми доступу до інфраструктури для провайдерів телекомунікаційних послуг.

Про це заявив виконавчий директор Інтернет Асоціації України Володимир Куковський під час пресконференції в ІА "Укрінформ".

"Нам потрібно створити якусь постійну робочу групу, яка могла б не у режимі один на один, а в режимі спілкування між асоціаціями, між гравцями виробляти якісь спільні підходи (до вирішення питання доступу до інфраструктури телекомунікацій - авт.)", - сказа він.

Куковський зазначив, що члени ІнАУ виступають за дотримання закону "Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж" та готові до співпраці із управителями та власниками житла задля вирішення всіх проблем у цьому питанні. Зокрема, йдеться про запровадження управителями житла нових тарифів для провайдерів телекомунікаційних послуг у багатокварних будинках.

Провайдери наголошують, що управителі житлових будинків почали підвищувати у довільному порядку тарифи за доступ до елементів інфраструктури будівель, таким чином обмежуючи можливість телекомоператорів обслуговувати ці будинки.

Президент ГС «Асоціація управителів житла» Василь Ліман виступив із підтримкою ініціативи ІнАУ. "Ми маємо діяти у межах чинного законодавства. Однак абсолютно погоджуюсь, що практика показала, що закон ("Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж" - авт.) далеко не всюди застосовується і не всюди його сприймають", - зауважив він.

Член правління Спілки власників житла України Микола Чорний наголосив, що задля вирішення питання забезпечення доступу до інфраструктури для провайдерів телекомпослуг в Україні потрібно розробити механізм для створення власників багатоквартних будинків. За його словами, наразі в Україні існують тільки управителі житла, або власники квартир, але немає юридичних осіб, які б володіли будинком, у тому числі технічними приміщеннями та несли відповідальність за майно.

Закон України "Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж" було ухвалено у 2017 році. Він регулює відносини між органами державної влади, місцевого самоврядування, власниками інфраструктури об’єкта доступу та замовниками під час здійснення доступу до елементів інфраструктури об’єкта доступу.

Згідно із законом, періодична плата за доступ може встановлюватись виключно за наявності додаткових витрат власника інфраструктури об’єкта доступу на утримання елементів інфраструктури об’єкта доступу, пов’язаних з наданим доступом.

Розмір плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта доступу визначається власником інфраструктури цього об’єкта згідно з методикою визначення плати. Зокрема, плата не може перевищувати: за розроблення та видачу технічних умов з доступу - 50% мінімальної заробітної плати; за доступ до елементів інфраструктури об’єктів електроенергетики - 0,3% мінімальної заробітної плати за одну опору; за доступ до інфраструктури об’єкта будівництва, за користування будинковою розподільною мережею (в місяць за будинок) - 2% розміру мінімальної заробітної плати для будинків до 100 квартир; 3% розміру мінімальної заробітної плати для будинків від 101 до 160 квартир; 5% розміру мінімальної заробітної плати для будинків від 161 квартири і вище.

При цьому, розмір плати за доступ має бути сталим і не може змінюватися протягом одного року з дня укладення договору з доступу.

Забороняється встановлення додаткової плати за доступ, крім визначеної законом, після укладення договору з доступу.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-