Стан енергосистеми: ризик відключень та підготовка до зими

Стан енергосистеми: ризик відключень та підготовка до зими

Укрінформ
28 червня, 13:00 - брифінг на тему: «Стан енергосистеми: ризик відключень та підготовка до зими».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасник: Володимир Кудрицький - голова правління НЕК «Укренерго».

Теми для обговорення:

  • В якому стані енергосистема, чи можливі відключення світла.
  • Підготовка до осінньо-зимового періоду.
  • Темпи відновлення енергетики.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Укренерго залучило від міжнародних партнерів вже близько 900 млн євро

НЕК «Укренерго» вже змогла залучити від міжнародних партнерів фінансову підтримку у вигляді кредитів і грантів на суму близько 900 млн євро.

Про це повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький під час брифінгу «Стан енергосистеми: ризик відключень та підготовка до зими», проведеного в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Зараз є важливим фінансування, яке надають західні партнери для українських енергетичних компаній. Укренерго вже змогло залучити близько 900 мільйонів євро фінансування в різних формах – це або гранти, або кредити. Очікуємо, що до кінця року зможемо на декілька сотень мільйонів збільшити цю цифру, і використати цей ресурс для того, щоб інвестувати в підготовку до опалювального сезону», - зазначив очільник НЕК.

Кудрицький наголосив, що наразі українські енергетики активно працюють над відновлення пошкоджених енергетичних об’єктів, пошкоджених внаслідок російських атак, але для цього процесу потрібно продовжувати залучати зовнішнє фінансування.

«Як Укренерго, так і генеруючим компаніям необхідно залучати додатковий та значний фінансовий ресурс для відновлення. Адже фінансувати ці роботи «живими» коштами потрібно вже зараз. Багато обладнання нам постачають партнери та донори у формі гуманітарної допомоги, але, безумовно, багато обладнання потрібно замовляти та оплачувати. В процесі підготовки до зими перед енергосистемою стоїть серйозний фінансовий виклик», - резюмував керівник Укренерго.

Як повідомлялось, НЕК “Укренерго” приєдналася до Ukraine Energy Initiative за підтримки ООН в Україні. Ініціатива спрямована на створення глобальної галузевої коаліції для відновлення та декарбонізації української енергетики.

В Укренерго сподіваються, що нових прайс-кепів буде достатньо для збільшення імпорту

У НЕК «Укренерго» сподіваються, що рівень нових прайс-кепів (граничних цін) на енергоринку, які встановила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, буде достатнім для збільшення обсягів імпорту електроенергії.

Про це повідомив голова компанії Володимир Кудрицький під час брифінгу «Стан енергосистеми: ризик відключень та підготовка до зими» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Імпорт в умовах сьогоднішнього регулювання ринку, теперішніх прайс-кепів, які будуть змінені з 1 липня, не здійснюється тоді, коли потрібний – в години найбільшого споживання, коли ціни в Європі зростають, а в Україні – впираються у верхній ліміт. Тим часом нижня гранична ціна стимулює імпорт в ті години, коли він не потрібний; в Європі можуть бути від’ємні ціни, а у нас тримаються на одному рівні. Тому таке цінове регулювання явно неправильне», - пояснив очільник Укренерго.

Кудрицький висловив сподівання, що того рівня прейс-кепів, які встановив регулятор для оптового ринку, буде достатньо для того, щоб обсяг імпорту збільшився.

«Про дієвість рішення, яке прийняв регулятор, можна буде судити в липні. Якщо в липні ми побачимо, що нарешті значні обсяги імпорту приходять в українську енергосистему таким чином, що покривають дефіцит, це мають бути сотні МВт, то можна сказати, що воно було дієвим. Ми зможемо перевірити це за кілька днів на практиці», - резюмував очільник НЕК.

Як повідомлялось, 27 червня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила нові граничні ціни на ринку «на добу наперед», а також внутрішньодобовому та балансуючому ринках.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-