Презентація результатів дослідження:

Презентація результатів дослідження: "Здатність українців вирізняти меседжі роспропаганди"

Укрінформ
26 червня, 12:00 - презентація результатів дослідження на тему: «Здатність українців вирізняти меседжі роспропаганди».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Світлана Сліпченко -  керівниця проєкту VoxCheck; Тетяна Ситник - Head of B2B and Strategic Research в компанії CBR.

Чому це цікаво?

VoxCheck разом із компанією CBR дослідили здатність населення вирізняти наративи російської пропаганди. Для цього опитали українців віком від 18 до 70 років, які проживають в Україні або перебувають за кордоном.

Більшість опитаних погоджуються із проукраїнськими меседжами та не погоджуються з проросійськими. Утім, при аналізі кожного наративу дослідники помітили окремі тривожні сигнали. Зокрема, до прикладу, лише 29% опитаних в Україні та 35% за кордоном не погодились із твердженням «Революція Гідності в Україні 2013-2014 року НЕ була державним переворотом». А чверть опитаних в Україні та за її межами погодилися із твердженням «Росія в Україні воює проти Заходу/НАТО». Це свідчить про те, що російська пропаганда все ж таки впливає на українців.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

У наратив щодо утиску російськомовних в Україні вірить третина українців за кордоном - опитування

За кордоном 32% українців погоджуються, що в Україні утискають російськомовних.

Про це свідчать результати дослідження проєкту VoxCheck, які були презентовані в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Українці саме за кордоном достатньо активно реагують та вірять у те, що російськомовних в Україні утискають. Серед українців в Україні такої тенденції немає, і в цей наратив вірять набагато менше. Наратив з'явився і активізувався з прийняттям закону про мову. Звісно, зараз він теж достатньо популярний і теж є обгрунтуванням для Росії, чому нібито треба звільняти Україну від українців", - сказала керівниця проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко.

За її словами, коли українці знаходяться в Україні, вони мають свої емпіричні докази того, чому немає утисків російськомовних. Водночас, українці за кордоном обмежені лише споживанням новин, які можуть бути і проросійськими, тож продовжують вірити у цей наратив.

Дослідження показало, що респонденти, які відстежують іноземні ЗМІ (телебачення, аналітичні видання) та уникають українські, більш схильні погоджуватися з проросійськими твердженнями.

Дослідження проведено VoxCheck разом із компанією CBR за підтримки міжнародного фонду «Відродження». Цільова аудиторія: українці віком 18-70 років, що проживають в Україні або перебувають за кордоном (Польща, Чехія, Німеччина, Велика Британія, Іспанія, Італія, Франція, Словаччина та ін.). Було опитано 1466 респондентів з України та 327 респондентів з-за кордону. Методи опитування: інтерв’ю на онлайн-панелі CBR Point, телефонні інтерв’ю, онлайн-інтерв’ю.

Неформальна комунікація між українцями допоможе подолати наративи РФ - експертка

Україні все ще потрібно боротися з російськими наративами про "націоналістів в Україні", "утиск російськомовних та Революцію Гідності як "державний переворот", у чому допоможе спрямована державна політика та неформальна комунікація між українцями.

На цьому наголосила керівниця проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко під час презентації дослідження "Здатність українців вирізняти меседжі роспропаганди", яка відбулася в медіацентрі Україна-Укрінформ.

"У роботі з вкоріненими наративами немає швидкого рішення, це поступова історія. Щодо них потрібна активна комунікація на всіх можливих платформах, елементи освіти у школах, залучення медіа для пояснення ширшого контексту наративу. Не обов'язково має лунати так: Росія бреше - і крапка. Необхідна додаткова ширша інформація, яку людина зможе прочитати, проаналізувати, зробити для себе висновки", - сказала вона.

Дослідження, серед іншого, виявило, що українці як всередині країни, так і за її межами продовжують вірити в деякі російські наративи, бо їх Росія вкорінювала роками в українське медіаполе. Так, 29% опитаних в Україні та 35% за кордоном не погодились із твердженням "Революція Гідності в Україні 2013-2014 року НЕ була державним переворотом". Водночас 43% респондентів в Україні та 36% за кордоном вважають, що в Україні поширена "нацистська та/або неонацистська ідеологія".

Дослідження проведено VoxCheck разом із компанією CBR за підтримки міжнародного фонду «Відродження». Цільова аудиторія: українці 18-70 років, які проживають в Україні або перебувають за кордоном (Польща, Чехія, Німеччина, Велика Британія, Іспанія, Італія, Франція, Словаччина та ін.). Було опитано 1466 респондентів з України та 327 респондентів з-за кордону. Методи опитування: інтерв’ю на онлайн-панелі CBR Point, телефонні інтерв’ю, онлайн-інтерв’ю.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-