Брифінг щодо прем’єри опери «Запорожець за Дунаєм» у Києві

Брифінг щодо прем’єри опери «Запорожець за Дунаєм» у Києві

Укрінформ
20 червня, 11:00 - брифінг з нагоди гастрольного показу прем’єри опери «Запорожець за Дунаєм» у Києві, присвяченої памʼяті художника Михайла Риндзака.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики України; Юрій Мельник - заступник голови правління МХП, голова наглядової ради БФ «МХП – Громаді»; Василь Вовкун – генеральний директор - художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету імені С. Крушельницької, керівник проєкту; Оксана Тараненко - режисерка-постановниця, співавторка нового лібрето опери; Роман Костін - продюсер.

Чому це цікаво?

Вистава у режисурі Оксани Тараненко постала перед глядачами у музичній редакції Олександра та Дмитра Саратських, сценографії Тадея Риндзака, колоритних костюмах Людмили Нагорної та сучасній хореографії Олексія Буська під орудою відомої інтерпретаторки української музики Ірини Стасишин. Лібрето – Миколи Бровченка та Оксани Тараненко.

Показ вистави відбудеться у Жовтневому палаці в Києві 21 червня.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. Прохання прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinformhttps://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinformhttps://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfF

Підсумкові матеріали:

Львівська опера покаже у Києві оновлену постановку «Запорожець за Дунаєм»

Прем'єра сучасної інтерпретації опери Семена Гулака - Артемовського «Запорожець за Дунаєм» відбудеться у Києві 21 червня.

Про це повідомили організатори на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Передусім ми почали працювати з головною дійовою особою. Ми вирішили що це має бути вольова, освічена, здібна людина, тобто вирішили надати Івану Карасю рис, із якими нам би зараз хотілося бачити українців... Цією постановкою ми намагалися зламати «шароварну» тенденцію», - зазначила режисер-постановник і співавторка нового лібрето опери Оксана Тараненко.

За її словами, команда проєкту йшла шляхом філософського узагальнення, щоб знайти баланс між класичним і сучасним, побутовим та філософським, комічним і ліричним.

Тараненко висловила переконання, що у новій опері глядач оцінить "картинку", оскільки в постановці використовувалися кінематографічні принципи, а також сучасна музика.

«Костюми ми також переосмислили. З одного боку, хотілося їх зробити максимально історичними, а з іншого - щоб вони відповідали сучасному образу. Тож одяг героїв засновано на традиційному крої, але в його структуру введені сучасні елементи», - зауважила художниця по костюмах Людмила Нагорна.

Генеральний директор - художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету імені С. Крушельницької Василь Вовкун зазначив, що новий «Запорожець...» транслює той меседж, що до своєї класичної спадщини потрібно ставитися відповідально та інтелектуально.

«Переосмислення такої класики, як «Запорожець за Дунаєм», тобто перехід від традиційного пострадянського до сучасного сприйняття класики, є зараз надзвичайно актуальним», - підкреслив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Постановку Львівської опери в Києві підтримав благодійний фонд «МХП – Громаді».

Як повідомляв Укрінформ, у Львівській національній опері 22 травня відбулася прем'єра опери «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака - Артемовського в новій інтерпретації.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-