Фінансова система України в умовах війни

Фінансова система України в умовах війни

Укрінформ
16 червня, 14:00 - брифінг на тему: «Фінансова система України в умовах війни».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Василь Фурман - член ради НБУ (онлайн).

Теми до обговорення:

  • Діяльність НБУ у воєнних умовах.
  • Міжнародні фінансова допомога.
  • Ситуація на валютному ринку.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Питання обміну “старих” та “зношених” доларів незабаром урегулюють - Фурман

Проблему з відмовою в безкомісійному обміні “старих” і “зношених” доларових купюр найближчим часом буде розв’язано.

У цьому запевнив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ член ради НБУ Василь Фурман.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, він спрогнозував, що невдовзі обмінний ринок працюватиме так, як було кілька місяців тому, і попросив людей не хвилюватися.

За словами Фурмана, із цим питанням пов’язано багато міфів, головний з яких — про нібито заборону обміну купюр 1996 року випуску.

“Я телефонував у багато банків — державних і приватних, великих та середніх — скрізь приймали, приймають і прийматимуть такі банкноти. У цьому питанні жодних проблем немає. Натомість над питанням трактування ступеня зношеності купюр зараз активно працюють. Цього тижня представники НБУ спілкувалися на цю тему з керівниками небанківських фінустанов та банків. За підсумками дискусії дійшли висновку, що найближчим часом це питання буде вирішене. Люди не повинні хвилюватися”, - запевнив Фурман.

Він також наголосив, що зараз готівковий долар виконує, передовсім, функцію засобу збереження капіталу. Тоді як з десяток років тому на ньому можна було добре заробити, адже ставка дохідності за доларовими депозитами перевищувала 10%. Тепер ситуація інша.

“Такого, як було колись, не буде. Дохідність доларових депозитів у великих банківських установах - менше 1%, в середніх банках - 1-3%. І зараз на перше місце виходять гривневі депозити, ставка за якими сягає 15-30%, та облігації внутрішньої державної позики (дохідність довгострокових ОВДП - під 20%). Тому громадянам нині набагато вигідніше користуватися саме цими інструментами збереження та примноження грошей. Але й за свої доларові заощадження переживати не варто”, - ще раз наголосив член Ради Національного банку.

Як повідомлялося, останнім часом банки та обмінні пункти в Україні відмовляються приймати купюри з незначною потертістю, написами і печатками, операції з якими раніше здійснювали без проблем. Такі банкноти пропонують здавати з 10-15-відсотковим дисконтом. Тим часом Національний банк України заявив, що не ухвалював жодних нормативно-правових актів, які б передбачали заборону здійснення валютно-обмінних операцій з іноземною валютою, зокрема, доларами США серії 1996 року та випущеними в обіг раніше.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-