Презентація дослідження «Рік повномасштабної війни в Україні: думки, переживання, дії»

Презентація дослідження «Рік повномасштабної війни в Україні: думки, переживання, дії»

Укрінформ
23 червня, 11:00 - презентація дослідження на тему: «Рік повномасштабної війни в Україні: думки, переживання, дії».

Організатор: Аналітичний центр Cedos.

Учасники: Олена Сирбу - координаторка проєктів, старша аналітикиня Cedos, модераторка; Юлія Назаренко - координаторка напрямку освітньої політики, старша аналітикиня Cedos; Єлизавета Хассай - аналітикиня Cedos; Анастасія Боброва - координаторка напрямку житлової політики, старша аналітикиня Cedos.

Питання до обговорення:

  • Зміни в емоційному стані людей. Переживання та вплив розлуки на спілкування з близькими.
  • Зміни у фінансовому становищі. Вплив війни на можливість працювати, професійно розвиватись. 
  • Зміни в побуті та повсякденні. Пристосування до життя в нових умовах та реаліях.
  • Суспільство. Зв'язок з Україною, досвід вимушеного переселення, волонтерство, думки щодо розвитку війни.

Коротко. Повномасштабна війна Росії проти України стала великим суспільним потрясінням. Війна впливає на емоційний стан, побут і повсякдення, громадську думку, міжлюдські стосунки, соціально-економічне становище, зайнятість, громадську активність. Масштаб таких процесів є безпрецедентним як для України, так і для Європи у перспективі десятиліть. Водночас ці зміни впливатимуть на майбутнє суспільних інститутів у повоєнній Україні та її подальший розвиток загалом. Фіксування й осмислення цих змін дає можливість отримати дані як для подальших досліджень українського суспільства після війни, так і для планування трансформаційних змін.

Команда соціальних дослідників та аналітиків Cedos з перших тижнів повномасштабної війни почала вивчати й аналізувати вплив війни на українське суспільство. У березні 2022 року було проведено перше дослідження, щоб зафіксувати думки, переживання та дії людей в Україні у перші два тижні після 24 лютого 2022 року. У травні 2022 року було проведено другу хвилю; у серпні 2022 року — третю хвилю; у листопаді 2022 року — четверту хвилю. У лютому-березні 2023 року фахівці центру провели п'яту хвилю досліджень, аби зафіксувати вплив подальшого розгортання подій і зумовлені цим зміни. Результати нового дослідження будуть презентовані на заході.

Довідково. Cedos – незалежний аналітичний центр і спільнота, що працює над питаннями соціального розвитку з 2010 року. Його фахівці вірять, що кожна людина має право на гідний рівень життя. Тому метою центру є пошук системних причин соціальних проблем і варіантів їхнього вирішення. Підхід Cedos базується на дослідженнях. Центр вивчає суспільні процеси та державні політики, поширює критичне знання, просуває прогресивні зміни, навчає і посилює спільноту прихильників цих змін.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Українці мають проблеми з плануванням майбутнього через війну – дослідження

Повномасштабна війна впливає на планування українцями майбутнього, ключовими питаннями залишаються безпека і занепокоєння через невизначеність.

Це засвідчує проведене центром Cedos дослідження "Рік повномасштабної війни в Україні: думки, переживання, дії", презентація якого відбулася в Укрінформі.

"Метою дослідження було зафіксувати, описати й узагальнити досвіди переживання війни в Україні, а також тенденції зміни переживань у часі", - зазначила координатор проєктів, старший аналітик Cedos Олена Сирбу.

За її словами, опитування є п’ятим від початку війни і ґрунтується на п’ятьох вимірах життя: тілесному, що містить питання повсякдення та побуту, психологічному, соціальному, економічному і публічному.

Згідно з результатами дослідження, опитані частіше звертаються думками в майбутнє, аніж у минуле - порівняно з попередніми опитуваннями. Ключовими питаннями для людей залишаються безпека - власна і рідних, занепокоєння щодо невизначеності майбутнього.

За висновком фахівців, протягом трьох місяців повномасштабного вторгнення українці почали адаптуватися до воєнної ситуації. Повітряні тривоги сприймаються вже як "нова норма".

Тривога та напруження у громадян, що спостерігалося на початку повномасштабного вторгнення, у 2023 році переросли в емоційне виснаження та апатію. За словами аналітика Cedos Єлизавети Хассай, деякі респонденти підкреслили, що намагалися зосередитися та опанувати емоції для продуктивнішої роботи. Нині у респондентів зберігаються труднощі з плануванням майбутнього.

У соціальному вимірі основні проблеми стосувалися розлуки з рідними та браку живого спілкування, що також провокувало тривожність, сум, страх, самотність та ізольованість. Найбільш складною була ситуація у людей, близькі яких перебували на окупованих територіях чи поблизу лінії фронту, де зв'язок із рідними був нестабільним.

В економічній сфері українці найбільш чутливо сприймали збільшення цін на харчі, пошук нової роботи через переїзд.

"Опитані стали працювати більше, ніж зазвичай. Також були змушені затягувати виконання робочих завдань через повітряні тривоги й обстріли, що негативно впливало на кінцевий продукт, а відповідно прибуток. Все це призвело до збільшення стресу та напруги для самозайнятих працівників", - сказала Хассай.

У публічній галузі, за словами експертів, громадяни назвали свій звʼязок з Україною більш усвідомленим і вираженим, ніж раніше, вони відчувають гордість і любов до країни.

Аналітики центру Cedos опитали 435 респондентів протягом березня – лютого 2023 року.

Загалом проведено п'ять хвиль дослідження від початку повномасштабного вторгнення. Зокрема, перше дослідження відбулося у перші два тижні після 24 лютого 2022 року, у травні 2022 року - друга хвиля. Третя хвиля стартувала у серпні 2022 року, четверта - у листопаді 2022 року.

Cedos – незалежний аналітичний центр і спільнота, що працює над питаннями соціального розвитку з 2010 року. Метою центру є пошук системних причин соціальних проблем і варіантів їх вирішення.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-