Конгресові слухання законопроєкту про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань АТУ

Конгресові слухання законопроєкту про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань АТУ

Укрінформ
20 червня, 15:30 - Конгресові слухання проєкту Закону «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» (№8263).

Організатори: Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Центром політико-правових реформ за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та ГО «ДІЙСНО».

Інформаційний партнер – портал «Децентралізація».

Участь у Конгресових слуханнях візьмуть народні депутати України, представники військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, експерти.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Для участі онлайн необхідно зареєструватися до 19 червня за посиланням.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

У Києві відбулися Конгресові слухання щодо законопроєкту про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань АТУ

У Києві відбулися Конгресові слухання щодо законопроєкту "Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою", під час яких обговорювались проблеми місцевого самоврядування, державного будівництва та організації влади.

Захід відбувся в Укрінформі й був організований Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Центром політико-правових реформ за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та ГО «ДІЙСНО».

Зокрема, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін зазначив, що мета цього законопроєкту – позбавлення радянських правових рудиментів та створення ефективних процедур реалізації державної влади на всіх рівнях.

Він окреслив ключові зміни, які передбачає проєкт закону. Насамперед, за його словами, пропонується скасувати «статус населеного пункту», натомість запровадити поняття «класифікація населеного пункту».

Також документ передбачає внесення змін до регуляторних моментів, які пов'язані з адміністративно-територіальним устроєм, а саме: утворення/ліквідація населених пунктів, встановлення/зміна меж населених пунктів, утворення/ліквідація населених пунктів тощо.

Окрім того, законопроєктом пропонується ввести поняття «поселення» як місця, де немає сталого населення, наприклад, модальні містечка для переселенців або дачні кооперативи біля населених пунктів.

Член Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитро Микиша висловив думку, що до кінцевого варіанту законопроєкту потрібно внести поняття перехідного періоду для населених пунктів, щоб вони мали можливість самоідентифікуватися.

Під час Конгресових слухань виступили також представники всеукраїнських асоціацій.

Зокрема, Ігор Абрам'юк від Всеукраїнської асоціації громад акцентував на важливості державної підтримки для сільських громад.

Він також зазначив, що критерій кількості населення для визначення типу населеного пункту недоречний, та запропонував обрати інший критерій – рівень урбанізації.

Загалом усі представники всеукраїнських асоціацій підтримали відповідну законодавчу ініціативу.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-