Підрив Каховської ГЕС: наслідки для України та реакція світу

Підрив Каховської ГЕС: наслідки для України та реакція світу

Укрінформ
8 червня, 13:00 - брифінг на тему: «Підрив Каховської ГЕС: наслідки для України та реакція світу».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Олександра Василенко - директор Департаменту економічної дипломатії МЗС України, спецпредставниця з питань гуманітарної та санкційної політики (онлайн).

Теми до обговорення:

  • Реакція світової спільноти на підрив Каховської ГЕС.
  • Наслідки для економіки, допомога постраждалим

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegramhttps://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Підрив Каховської дамби є прямим індикатором порушення системи безпеки ЗАЕС - МЗС

Підрив дамби Каховської ГЕС є прямим індикатором порушення системи безпеки Запорізької атомної станції. Це має бути ще однією підставою для застосування санкцій проти російської атомної галузі.

Про це заявила директор Департаменту економічної дипломатії МЗС України, спецпредставниця з питань гуманітарної та санкційної політики Олександра Василенко під час онлайн-брифінгу на тему: «Підрив Каховської ГЕС: наслідки для України та реакція світу» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Підрив Каховської ГЕС - це прямий індикатор того, що порушено систему безпеки одного з найбільших українських ядерних об'єктів Запорізької атомної станції. Ми в кожному діалозі з нашими партнерами як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівні постійно "підсвічуємо" необхідність контролю за виконанням заходів безпеки атомних об'єктів. Тому, так, цей діалог (щодо застосування санкцій проти російської атомної галузі - ред.) ведеться", - сказала Василенко.

Водночас вона зауважила, що в 11-му пакеті санкцій, який наразі обговорюється в ЄС, основну увагу приділено ефективності їх застосування і унемовжливленню обходу, зокрема логістичного та фінансового.

"Ми бачимо, як Росія розвиває коридор південь-північ для того, щоб отримувати санкційні товари... і намагаємося зробити так, щоб цей коридор не розвивався. Ми говоримо із страховими компаніями, з компаніями, які надають фінансові послуги для компаній-перевізників, щоб унеможливити питання постачання... Також окрему увагу ми приділяємо розширенню списку товарів подвійного призначення, прекурсорів, різних хімічних елементів, друкованих плат, які також надзвичайно важливі в ядерній і ракетобудівній сфері", - поінформувала директор Департаменту економічної дипломатії МЗС.

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ України у заяві щодо терористичного акту Росії на Каховській ГЕС закликало країни “Групи семи” та ЄС невідкладно розглянути запровадження проти РФ нових далекосяжних санкцій, зокрема на російську ракетну індустрію та атомну галузь.

Гуманітарну допомогу через підрив Каховської ГЕС надали сім країн - спецпредставниця України

Польща, Австрія, Чехія, Німеччина, Швейцарія, Норвегія та Фінляндія надали гуманітарну допомогу на запит України до Механізму цивільного захисту ЄС після підриву Каховської ГЕС.

Про це заявила директор Департаменту економічної дипломатії МЗС України, спецпредставниця з питань гуманітарної та санкційної політики Олександра Василенко на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Вона поінформувала, що станом на обід, 6 червня, Україна передала перші прохання по допомогу Європейськими механізмами цивільного захисту, який об’єднує всі країни-члени ЄС та країни-партнери, які не входять до ЄС – Норвегію та Швейцарію.

«Станом на сьогодні ми отримали першу допомогу. Шість країн ЄС відреагували на наш запит від ДСНС України, за ним послідував запит від Міністерства охорони здоров’я України», - наголосила Василенко.

Спецпредставниця наголосила, що на сьогодні Польща, Австрія, Чехія, Німеччина, Швейцарія, Норвегія та Фінляндія надали гуманітарну допомогу. За її словами, ДСНС вже опрацьовує питання доставки, зокрема, приблизно 20 тисяч сухпайків від Фінляндії, надувних човнів, генераторів, водних і грязьових насосів для стримування напливу води, а також потужних генераторів та систем очищення.

Крім того, Василенко зазначила, що через мор риби буде реакція Міністерства охорони здоровʼя, та додала, що Україна активізувала діалог із Кризовим центром НАТО. Сьогодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поінформує членів Альянсу про те, що відбувається в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська в ніч проти 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано.

Триває евакуація населення з потенційних районів затоплення.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-