Чому українські фахівці з розбудови миру не бачать сенсу в мирних переговорах

Чому українські фахівці з розбудови миру не бачать сенсу в мирних переговорах

Укрінформ
8 червня,12.00 - панельна дискусія на тему: "Чому українські  фахівці з розбудови миру не бачать сенсу в мирних переговорах?".

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Спікери: Олена Захарова - керівниця Центру громадських ініціатив "Ідеї змін", координаторка крос-контактних діалогів; Ірина Ейгельсон - кандидатка психологічних наук, старша дослідниця Центру дослідження медіації і діалогу  НАУКМА; Оксана Потапова - співзасновниця Української феміністичної мережі за свободу та демократію, дослідниця питань миру та безпеки, активістка за права жінок; Максим Єлігулашвілі - ІМІП, Коаліція “Україна. П’ята ранку”.

Теми для обговорення:

  • На яких больових точках інших народів грає Росія і як можуть впливати подібні ініціативи, будучи відірваними від контексту?
  • Як ефективніше та усвідомленіше діяти на міжнародній арені задля протидії РФ?
  • Які підходи, специфіку аргументів та динаміку розвитку глобальних пацифістських рухів та сфери пісбілдінгу важливо врахувати у синхронній роботі?
  • Яким чином Росія використовує трагічні досвіди в історії різних країн, глобальні соціальні проблеми та несправедливість задля тиску на «колективний Захід»?
  •  Чи може досвід України стати основою для платформи/бази напрацювання більш дієвої реакції на глобальні виклики авторитаризму та інструментів розбудови глобального миру, консолідувати світову миробудівну спільноту для досягнення глобального миру і ослаблення авторитаризму?
  • Які можливості для глобальної солідарності стають більш реальними для України? 

Чому це важливо?

Повномасштабне вторгнення демонструє різні підходи та інструменти ведення війни. Серед них - використання Російською Федерацією тригерів, історичних та соціальних травм, щоб виправдати власні імперські амбіції та обмежити військову підтримку України. Ще на початку повномасштабного вторгнення росіяни розраховували на спроби протиснути такий порядок денний, який би змусив Україну сісти за стіл переговорів задля квазімирного врегулювання питання, а також нівелювати свою провину у збройному нападі на сусідню державу. З весни 2022 року українські миробудівники працюють над тим, щоби виявити справжню суть таких ініціатив.

Під час дискусії представники українського громадянського суспільства поділяться ключовими застереженнями й окреслять можливі шляхи протидії спробам Росії примусити Україну до миру.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Переговори з РФ нині не приведуть до сталого миру в регіоні - експерти

На нинішньому етапі переговори з Росією не приведуть до сталого миру в регіоні, натомість можуть дати Москві тактичну паузу для підготовки до нової хвилі агресії.

Таку думку висловлювали учасники панельної дискусії про перспективи переговорів з Росією, що відбулася в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Якщо ми уявимо, що сьогодні відбуваються мирні переговори, вони однозначно не будуть вести до сталого миру в регіоні. Вони заморозять конфлікт. І цілком вірогідно, що за деякий час виросте нове покоління, що буде у складі тоталітарної імперської держави, яке за 10-15 років залучатимуть до імперських війни Росії, як, наприклад, було з українцями в Афганістані", - заявила керівник Центру громадських ініціатив "Ідеї змін", координатор крос-контактних діалогів Олена Захарова.

За її словами, Україна докладає безпрецедентних зусиль до мирного врегулювання відносин із Росією протягом багатьох років. Захарова підкреслила, що і всі десять пунктів запропонованого Президентом Володимиром Зеленським плану мають мирний характер.

Водночас представник коаліції “Україна. П’ята ранку” Максим Єлігулашвілі підкреслив: досвід останніх 20 років засвідчує, що такі тактичні заклики до переговорів використовуються Росією як пауза, після якої відбувається більш масштабна агресія. Саме тому, на його думку, визнання нинішнього статус-кво на лінії фронту не відповідають мирним інтересам України та регіону загалом.

Старша дослідниця Центру дослідження медіації та діалогу НАУКМА Ірина Ейгельсон зауважила, що через значний дисбаланс сил між Україною та Росією класична західна рамка для врегулювання конфліктів, коли є змога припинити вогонь і сісти за стіл переговорів, не спрацює.

За словами співзасновниці Української феміністичної мережі за свободу та демократію, дослідниці питань миру та безпеки й активістки за права жінок Оксани Потапової, у разі припинення збройного опору Росія залишиться країною, "яка вже понад 10 років просуває політику "антиправ" людини, політику, яка свідомо робить наступ на права жінок, ЛГБТ та феміністичні рухи". Це засвідчують події на тимчасового окупованих територіях, наголосила вона.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у листопаді 2022 року у виступі перед учасниками саміту «Групи двадцяти» представив українську формулу миру із 10 пунктів.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-