Підрив Каховської ГЕС та наслідки для екології

Підрив Каховської ГЕС та наслідки для екології

Укрінформ
7 червня, 14:00 - панельна дискусія на тему: «Підрив Каховської ГЕС та наслідки для екології».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Олександр Краснолуцький - перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України (онлайн).

Теми для обговорення:

– Вплив і наслідки підриву Каховської ГЕС на екологічний стан навколишнього середовища, ландшафти, парки та заповідники.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

У Міндовкіллі назвали руйнування Каховської ГЕС найбільшим екоцидом з початку повномасштабного вторгнення Росії

Руйнування Каховської ГЕС і шкода, завдана цим довкіллю, є найбільшим екоцидом з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ сказав перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

"Виділити щось (чому було завдано найбільше шкоди - ред.) важко, тому що шкода завдається довкіллю на цій території. Це найбільший екоцид, який стався в Україні з початку повномасштабної війни", - сказав Краснолуцький.

Він роз'яснив, що Каховське водосховище і прилеглі території були шляхом міграції птахів, місцем їх гніздування. Після підриву ГЕС дуже великої шкоди завдано саме біорізноманіттю. На тій території, яку зараз затоплює вода зі сховища, знаходяться національні природні багатства, які були створені для збереження червонокнижних рослин та тварин.

"Вони знаходяться на сьогодні під загрозою знищення. Потрібно буде зрозуміти, що з ним відбулося і чи будуть ці види, які є унікальними для південного регіону України, і далі існувати", - сказав Краснолуцький.

Також збитки завдані водним ресурсам, в які потрапили хімічні речовини, паливно-мастильні матеріали; ґрунтам, які розмиваються під великим напором води.

"Ми постійно моніторили стан наповнення Каховського водосховища, і ця робота не припинялася", - поінформував Краснолуцький. Він зауважив, що моніторинг стану водосховища проводився на регулярній основі ще з жовтня минулого року, коли росіяни підірвали один шлюз.

Також, за його словами, відбувається фіксація збитків, які завдаються заповідному фонду, угіддям тощо.

"Завдані величезні екологічні збитки нашому довкіллю, і, відповідно, з моменту цього підриву почала екологічна інспекція працювати, почали фіксуватися збитки, які завдаються природоохоронному фонду, лісовим ресурсам, водним ресурсам, біорізноманіттю. Ми це фіксуємо. На сьогодні на території області перебуває заступник міністра Сергій Власенко. Працюють профільні служби, структурні підрозділи Держлісагентства, Держводагентства, всі працюють для фіксації і мінімізації тієї шкоди, яка завдана нашому довкіллю", - сказав Краснолуцький.

Він наголосив, що шкода вимірюється не тільки в грошах, а й у тому, що Україна може втратити певні види рослинного й тваринного світу. Проте обрахунки проводяться.

"Ми маємо розуміти деякі речі. Перше, що підтоплена не тільки правобережна територія, яка знаходиться під контролем української влади. Підтоплена і лівобережна частина, яка тимчасово окупована, і куди доступу в нас на сьогодні немає. Вода ще йде, і до деяких місць доступ неможливий. Тому шкоду обрахувати поки неможливо. Крім того, там точаться активні бойові дії, постійні обстріли, і дуже важко прораховувати там шкоду", - сказав Краснолуцький.

Там, де це можливо, обрахунки проводяться, ведеться фото- і відеофіксація наслідків руйнування ГЕС.

У подальшому, як зазначив Краснолуцький, за дорученням міністра захисту довкілля та природних ресурсів , встановлюється контакт з усіма урядовими і неурядовими міжнародними екологічними організаціями для засудження дій Росії.

"Вимагатимемо виключення Російської Федерації з конвенцій екологічних, тому що не може країна, яка чинить такі дії, бути членом екологічних домовленостей", - сказав Краснолуцький.

Водночас, він додав, що наразі неурядові міжнародні екологічні організації не відреагували на те, що сталося.

Як повідомлялося, вночі 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. На Херсонщині розпочали евакуацію населення з небезпечних місць, для яких є ризик затоплення. За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид".

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-