Права дітей під час війни

Права дітей під час війни

Укрінформ
30 травня, 11:00 - брифінг на тему: «Права дітей під час війни».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Дар'я Герасимчук - уповноважена Президента з прав дитини.

Чому це цікаво?

1 червня в Україні та низці країн світу відзначають Міжнародний день захисту дітей. Це свято запроваджене з метою привернення уваги до проблем дотримання прав і охорони здоров’я дитини.

Водночас на сьогодні Російська Федерація, вдершись в Україну, нахабно порушує права українських дітей. Так, згідно з даними Офісу Генерального прокурора, в період повномасштабного вторгнення РФ на територію України, загинули 483 дитини, 986 – були поранені. Крім того, станом на лютий 2023 року Нацполіція отримала 9631 звернення щодо зниклих безвісти дітей з моменту впровадження воєнного стану в Україні — вони стосуються 9764 неповнолітніх.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegramhttps://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Через російську агресію порушені абсолютно всі права українських дітей – Герасимчук

В Україні російські загарбники порушують всі права дітей і вже вбили 483 малюків, 989 важко поранили, 19,4 тис. депортували, а ще 394 дитини зниклі безвісти.

Про це сказала радниця-уповноважена Президента з прав дитини Дар'я Герасимчук на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Сьогодні ми можемо сказати, що агресор має конкретне ім’я, зло має ім’я і це - Російська Федерація. Під час будь-якої війни страждають діти, але те, що відбувається в Україні, не можна описати словом «страждають». На сьогодні під час війни порушені абсолютно всі права дитини», - підкреслила дитяча омбудсвумен.

За її словами, росіяни вбивають, завдають поранень українським дітям, здійснюють сексуальне насилля над ними, викрадають, депортуючи та примусово переміщуючи.

Уповноважена глави держави нагадала, що відповідно до офіційної статистики росіяни вбили в Україні 483 дитини, 989 дітей зазнали важких поранень. Герасимчук пояснила, що це лише ті дані, які підтверджені на підконтрольній Україні території.

Також вона поінформувала, що 19 тис. 484 дитини були депортовані або примусово переміщені, ще 394 дитини зникли безвісти і зараз знаходяться в розшуку.

Уповноважена Президента розповіла, що за час повномасштабного російського вторгнення вдалося знайти 12 тис. 979 дітей, які перебували в розшуку, 371 дитину повернуто з депортації.

«На сьогодні їх 371, учора було 370, тому сьогодні моя душа особливо радіє, тому що я знаю, що одна одиничка, яка нібито в статистиці ні на що не впливає, вона про порятоване життя», - зауважила Герасимчук.

Вона додала, що від війни страждають всі українські діти, адже 7,5 млн дітей чекають когось з рідних із фронту, ще дуже велика кількість дітей сьогодні змушена прощатися з кимось із батьків, хто загинув від рук російського агресора, багато малюків не можуть ходити до своїх шкіл і гуртків, гратися на дитячих майданчиках та жити у своїх будинках, оскільки вони були зруйновані росіянами.

Герасимчук наголосила, що всі ці скоєні російськими загарбниками злочини є геноцидом українського народу.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової.

Президента рф та його уповноважену підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей з тимчасово окупованої території України.

Росіяни під час медоглядів вигадують діагнози для українських дітей із ТОТ для депортації у РФ – уповноважена Президента з прав дитини

На тимчасово окупованих територіях росіяни проводять медичні огляди дітей, після чого у здорових малюків з’являються діагнози, і батьків змушують надати згоду на їх вивезення на так зване лікування чи реабілітацію до росії.

Фактично, це є ще одним сценарієм депортації, зазначила радниця-уповноважена Президента з прав дитини Дар'я Герасимчук на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Вона нагадала, зокрема, що є п’ять сценаріїв, за якими російські загарбники здійснюють депортацію українських дітей, а саме: спершу вбивають батьків і потім забирають дітей; розлучають дітей з батьками під час фільтраційних заходів; вивозять із закладів інституційного догляду; вилучають із біологічних родин шляхом позбавлення батьків під вигаданими приводами батьківських прав або змушують батьків підписати «папірець» щодо дозволу вивезти в «оздоровчі» табори, звідки дітей уже не повертають додому.

Водночас Герасимчук поінформувала, що після аналізу інформації виявлено ще і шостий сценарій депортації та примусового вивезення дітей – медичні огляди.

«Ми бачимо, що росіяни роблять примусові медичні огляди дітей на тимчасово окупованих територіях, коли в абсолютно здорової дитини з’являється діагноз раптом, який потребує лікування чи реабілітації в Російській Федерації. Відповідно потім знову йде тиск на батьків, що якщо ви не віддасте дитину, ми дитину у вас вилучимо, і ви її ніколи не побачите. Таким чином, росіяни проводять навіть відбір наших дітей, яких вони заберуть до себе», - заявила уповноважена Президента.

Вона відзначила, що наразі Україна встановила імена 19 484 депортованих росіянами дітей, однак ворог комунікує про нібито 744 тис. українських дітей, яких Росія, так би мовити «евакуювала».

За її словами, ні Україна, ні третя країна або міжнародна організація не мають списку імен цих «евакуйованих», а фактично викрадених, 744 тис. дітей.

«Ми не довіряємо цій цифрі, вважаємо її перебільшеною. За нашими підрахунками, росіяни могли викрасти 230 тис. українських дітей – саме стільки приблизно перебували на тимчасово окупованих територіях, де закріпилися на той чи інший період російські військові», - додала Герасимчук.

Уповноважена глави держави підкреслила, що депортації та примусові переміщення відбуваються під час усіх воєн, але такого масового злочину, якій росіяни здійснюють в Україні, світ ще не бачив.

«Росіяни мають дві мети: знищити українських дітей, тому що вони чудово розуміють, що це наше майбутнє, це основа нашої нації, або русифікувати українських дітей, зламати і зробити їх росіянами, тобто поповнити свою націю українськими дітей», - переконана дитяча омбудсвумен.

Як повідомляв Укрінформ, лідер держави-терориста Володимир Путін підписав зміни до закону «Про воєнний стан». Вони дозволяють проводити вибори на тимчасово окупованих територіях України та депортувати звідти людей.

17 березня Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт Путіна та російської дитячої омбудсменки Львової-Бєлової, яких підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей з тимчасово окупованої території України.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-