Презентація дослідження «Як російська дезінформація порушує права людини в Україні та Європі»

Презентація дослідження «Як російська дезінформація порушує права людини в Україні та Європі»

Укрінформ
23 травня, 13:00 - презентація дослідження «Як російська дезінформація порушує права людини в Україні та Європі».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Світлана Сліпченко - керівниця проєкту VoxCheck; Леся Бідочко - аналітикиня Центру досліджень ГО «Детектор Медіа»; Альона Гришко - старша аналітикиня ГО «Інтерньюз Україна»; Вукашин Петровіц -  віцепрезидент DT Institute (онлайн).

Теми до обговорення: 

  • Які пропагандистські тези Росія найчастіше використовує проти України: механізми їх поширення.
  • Що допомогло Україні протистояти російській дезінформації в медіа?
  • Як російська дезінформація закликає та підбурює до дискримінації, ворожнечі та насильства?
  • Які слабкі місця існують в інформаційній безпеці Європи: як це можна побороти?

Чому це цікаво?

Команди VoxCheck (ГО «Вокс Україна»), Детектор Медіа, Інтерньюз Україна, Інститут Масової інформації, видання TEXTY та Українська Гельсінська спілка з прав людини за підтримки DT Institute дослідили системне використання Росією дезінформації та пропаганди як інструменту гібридної війни в Україні після початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. 

Цей звіт надає докази того, що систематичне використання дезінформації є порушенням прав людини.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinformhttps://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinformhttps://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegramhttps://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Які наративи та методи найчастіше використовує російська пропаганда - результати дослідження

Російська пропаганда порушує право людей на доступ до неупередженої та розширеної інформації, тим самим викривлює сприйняття реальності.

Про це під час презентації дослідження «Як російська дезінформація порушує права людини в Україні та Європі» в Укрінформі повідомила керівниця проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко.

“Найбільш чутливі і найбільш поширені наративи ворожої дезінформації - дегуманізація українців, наративи, пов'язані зі здоров'ям, життям українців, безпекою. Наративи про те, як ведуться бойові дії, хто проявляє агресію”, - сказала Сліпченко.

Вона підкреслила, що дезінформація порушує право людей на доступ до неупередженої, розширеної інформації, а відтак впливає на прийняття рішень.

Старший аналітик ГО «Інтерньюз Україна» Альона Гришко зазначила, що Росія використовує наратив, що нібито евакуація, яку пропонує Україна, для населення, яке проживає на території ведення активних бойових дій, є небезпечною.

“Російська пропаганда в телеграм-каналах створювала таку історію, що Україна не турбується про своїх громадян, які там проживають, а Росія намагається їх звільнити, і тому небезпечно погоджуватись на евакуацію, яку пропонує Україна”, - сказала Гришко.

Вона зауважила, що Росія активно використовує метод віддзеркалення для побудови своєї фіктивної реальності, щоб, з одного боку, підкріпити свій статус так званої держави, яка прийшла нас рятувати, а з іншого, щоб показати, що Україна - це країна, яка нібито не турбується про своїх громадян.

Аналітик Центру досліджень ГО «Детектор Медіа» Леся Бідочко зазначила, що Росія поширює наратив нібито Україна використовує карети швидкої допомоги для транспортування військових, тим самим породжує у населення страх користуватися цими швидкими, бо вони можуть стати мішенню для російських військових. Крім того, країна-агресор поширює меседж, що нібито в українській армії масово розповсюджується холера, туберкульоз та інші хвороби.

Також Бідочко підкреслила, що Росія дискредитує систему охорони здоров'я України.

“Наприклад, кейс про те, що нібито в Києві перестали проводити планові операції, ушпиталення, тому що лікарні переповнені військовими з Бахмута та інших гарячих точок”, - сказала вона.

Аналітик зауважила, що росія виправдовує депортацію українських дітей тим, що це помста за дітей Донбасу, нібито діти Донбасу - це діти Росії, і їх треба везти туди; що нібито Україна і захід сприяють убивству дітей Донбасу, і останніх треба рятувати; що нібито дітям Донбасу в Росії живеться краще, ніж в Україні тощо.

Сліпченко додала, що Росія намагається вбити доступ до інформації і на території України, де не йдуть активні бойові дії.

“Згадайте удари по телевежі в Києві, на Рівненщині. Це спроба обмежити доступ до державного мовника, офіційних ресурсів інформації. Кібератаки, які здійснюються на офіційні українські органи державної влади, на їх ресурси. Це є прямою інформаційною атакою і обмеженням права на доступ до інформації”, - наголосила вона.

Як повідомляв Укрінформ, протягом 2022 року росія витратила на просування пропаганди через державні медіа $1,9 млрд замість запланованих $1,5 млрд. 50% бюджету спрямовано на RT, ВГТРК та медіагрупу "Росія сьогодні".

Відео: 

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-