«Зернова угода» та теперішній стан агросектору України

«Зернова угода» та теперішній стан агросектору України

Укрінформ
19 травня, 13:00 - брифінг на тему: "«Зернова угода» та теперішній стан агросектору України".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер:  Денис Марчук - заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.

Теми для обговорення:

  • Функціонування «зернової угоди».
  • Виклики посівної кампанії для українських аграріїв.
  • Поточна ситуація в агросекторі України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/,  українською та англійською мовами.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

У квітні з українських морпортів вийшло 65 суден - експерт

У квітні з морських портів Одеської області вийшло 65 суден з українською агропродукцією.

Про це розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Квітень став одним з найгірших по показникам експорту української агропродукції. Лише 65 суден вийшло з портів Великої Одеси", - сказав він.

За словами Марчука, українські аграрії сподіваються, що "зерновий коридор" працюватиме краще, а дія угоди буде продовжена і після 18 липня.

"Нам важливо вже зараз мати запевнення від наших партнерів, що дія Чорноморської угоди буде продовжена і що буде обговорено принцип безпеки у Чорному морі, тому що за місяць ми фактично увійдемо у фазу збирання нового врожаю", - наголосив експерт.

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков 17 травня повідомив, що угода про продовження «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море»діятиме до 18 липня 2023 року.

За даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, станом на 18 травня 62 судна очікували на інспекцію для заходу в українські морські порти і жодне з них не було погоджене російською стороною.

Україна втратила понад 200 млн євро внаслідок заборони на імпорт агропродукції у п'ять країн ЄС - експерт

Україна втратила понад 200 млн євро внаслідок заборони на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

Про це розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Існує заборона (на імпорт - авт.) щодо чотирьох українських товарів - це насіння пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до Польщі, Словаччини, Болгарії,Румунії, Угорщини. Відповідно це створює певний дисбаланс в структурі отримання прибутків, в тому числі для України. Хоча значною мірою ці країни використовувались як транзит, але втрати внаслідок таких дій сягають більше 200 млн євро для України", - сказав він.

Марчук зазначив, що аграрії наразі спостерігають певні затримки українскої продукції, що рухається транзитом через Польщу, незважаючи на те, що Єврокомісія вводила обмеження тільки на імпорт і тільки на 4 види продукції. Зокрема, польська сторона намагається проводити фітосанітарний контроль таких вантажів, хоча якщо вони йдуть транзитом через Польщу, то не мають проходити цей вид перевірок.

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія 2 травня оголосила про запровадження "виключних та тимчасових" запобіжних заходів проти імпорту з України, які обмежують надходження сільськогосподарських товарів українського виробництва до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Обмеження стосуватимуться чотирьох сільськогосподарських продуктів: пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, що походять з України – і будуть чинними до 5 червня 2023 року.

Українські аграрії 18 травня звернулись до голови Представництва ЄС в Україні Матті Маасікаса з проханням сприяти розблокуванню експорту українського агропродовольства та усуненню перепон для транзиту з України.

В Україні ще залишилось близько 10 млн т зерна на експорт - ВАР

Україна ще може експортувати близько 10 млн т перехідних залишків зерна із минулих сезонів.

Про це розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Найголовніше завдання, яке стоїть на найближчі два місяці - це здійснити експорт тих перехідних залишиків, які ще є в Україні. За попередніми підрахунками їх порядка 10 млн т (зерна - авт.)", - сказав він.

Марчук зазначив, що для українських товаровиробників дуже важливо, щоб "зерновий коридор" та "Шляхи солідарності" (якими Україна експортує продовольство до ЄС) працювали і у наступному сезоні.

За його словами, у новому сезоні, який розпочнеться у липні цього року, Україна зможе потенційно експортувати приблизно 30 млн т зерна.

Як повідомлялося, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, у поточному маркетинговому році (з липня 2022 року по 17 травня 2023 року) Україна експортувала 43,952 млн т зернових та зернобобових, у тому числі 15,066 млн т пшениці, 2,598 млн т ячменю та 25,96 млн т кукурудзи.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-