Рік виходу з «Азовсталі»: кричати, немає сил мовчати

Рік виходу з «Азовсталі»: кричати, немає сил мовчати

Укрінформ
16 травня, 11:00 - брифінг на тему: «Рік виходу з «Азовсталі»: кричати, немає сил мовчати».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Наталка Зарицька - голова ГО «Рада жінок і матерів «Жінки зі Сталі», дружина звільненого з полону бійця полку «Азов»; Наталія Кравцова - матір полоненого захисника «Азовсталі»; Неля Шастун - матір двох бійців полку «Азов», один з яких загинув, а другий – перебував у полоні; Анастасія Міхільова - два місяці перебувала з чотирирічним сином в бункері «Азовсталі»; Софія Черепанова - сестра полоненого захисника «Азовсталі».

Чому це цікаво? 

У травні минає рік з моменту, як захисники «Азовсталі» вийшли з території комбінату після 86 днів безпрецедентної оборони у потрійному оточенні ворога. Тоді увесь світ захоплювався силою духу захисників «Азовсталі». Утім ані самі оборонці, ані їхні рідні не могли уявити, що евакуювавшись від п’ятитонних авіабомб, вони на невизначений термін будуть відправлені до катівень.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: https://forms.gle/9FVaNtW8mvcPAgft7

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

За рік вдалося повернути 20% оборонців «Азовсталі» - ГО «Рада жінок і матерів «Жінки зі Сталі»

Протягом року до України вдалося повернути близько 500 захисників, ще близько 2000 знаходяться в російському полоні.

На цьому наголосила голова ГО «Рада жінок і матерів «Жінки зі Сталі» Наталка Зарицька під час брифінгу «Рік виходу з «Азовсталі»: кричати, немає сил мовчати», що відбувся в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Попри всі зусилля за 12 місяців вдалося повернути лише 20% оборонців, які стояли на смерть, допоки не отримали наказ від командування скласти зброю та рятувати життя. Такий наказ за час війни отримали лише захисники «Азовсталі». За інформацією з відкритих джерел, виконуючи наказ, з території комбінату вийшло близько 2,5 тис. оборонців. За рік вдалося повернути близько 500 захисників. Це означає, що близько 2 тис. хлопців та дівчат досі перебувають у пеклі полону, а разом із ними у пеклі невизначеності цілий рік перебувають їхні рідні та близькі", - сказала вона.

Зарицька підкреслила, що протягом всього періоду перебування у полоні військові піддаються тортурам і зазнають голоду.

"У вересні минулого року був великий обмін захисників "Азовсталі", під час якого повернулися оборонці, які пробули в полоні 4 місяці. Всім відомо, в якому стані вони повернулися: це в середньому мінус 40 кг ваги, опущені нирки, вибитий хребет, травмовані коліна, перебиті м'язи, втрата зору, слуху, зубів, психотравми", - зазначила вона.

За її словами, 6 травня цього року вдалося повернути ще 45 захисників «Азовсталі», і ці люди, які ще рік тому здоровими та сильними, назавжди втратили здоров'я.

"Ворог не може змиритися, що в Україні є відважні та волелюбні люди, тому відмовляється їх віддавати, намагаючись таким способом помститися, ігноруючи норми міжнародного гуманітарного права та паплюжачи Женевську конвенцію", - зазначила вона.

Як повідомлялося, оборона Маріуполя тривала 84 дні. Бої за "Азовсталь" тривали до 20 травня 2022 року, коли вище військове керівництво України віддало наказ припинити оборону, оскільки Маріуполь захопила російська армія, меткомбінат було заблоковано і зруйновано майже повністю.

Протягом 16-17 травня російські загарбники провели першу «евакуацію» поранених українських захисників із заводу. Понад 50 осіб вони вивезли на окуповану росіянами територію до міста Новоазовськ, ще 211 осіб доставили до смт Оленівка.

Родичі захисників «Азовсталі» закликають державу потроїти зусилля для повернення бійців з полону рф

Сестра полоненого захисника «Азовсталі» звернулася до Президента України з проханням посилити заходи із повернення оборонців з російського полону.

Своє звернення Софія Черепанова оголосила під час брифінгу «Рік виходу з «Азовсталі»: кричати, немає сил мовчати», що відбувся в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Шановний Володимире Олександровичу! Героїзмом захисників «Азовсталі» захоплювався цілий світ. Їхня самовідданість надихала та мотивувала військових і простих людей зробити більше та вийти за межі своїх можливостей. Однак дивлячись на їхню трагічну долю в полоні, втрачається надія на людяність та справедливість, що унеможливлює появу нових героїв. Повернення з полону наших героїв - наш спільний обов'язок. Допоможіть, щоб гарні новини отримав кожен, хто на них чекає. Держава має потроїти зусилля, щоб захисники «Азовсталі» якнайшвидше повернулися додому живими», - наголосила Черепанова.

Матір двох бійців полку «Азов» (один з яких загинув, а другий перебував у полоні) Неля Шастун також додала, що питання звільнення полонених «повинні вирішуватися конкретними діями цивілізованого світу».

У зв'язку із цим голова ГО «Рада жінок і матерів «Жінки зі Сталі» Наталка Зарицька зауважила, що в умовах, коли росія нехтує нормами міжнародного гуманітарного права та Женевської конвенції, для визволення полонених необхідно об'єднатися з міжнародними організаціями, зокрема з Червоним Хрестом. Однак, за словами експертки, зусиль міжнародних організацій зараз не вистачає.

Як повідомляв Укрінформ, протягом року до України вдалося повернути близько 500 захисників “Азовсталі”, ще близько 2000 залишаються в російському полоні.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-