Відкриті дані та корупційні ризики. Чому відкрита інформація важлива для громадськості та бізнесу?

Відкриті дані та корупційні ризики. Чому відкрита інформація важлива для громадськості та бізнесу?

Укрінформ
18 травня,  16:00 - пресконференція на тему: «Відкриті дані та корупційні ризики. Чому відкрита інформація важлива для громадськості та бізнесу».

Організатор: Всеукраїнська Мережа Доброчесності і Комплаєнсу (UNIC).

Спікери: Сергій Мільман - CEO YouControl; Ірина Федорів - головна редакторка Руху ЧЕСНО; Андрій Боровик - виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Модератор: Борис Даневич - партнер CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Ukraine, член Комітету з питань доброчесності UNIC.

Питання до обговорення:

  • Потреба відкриття даних для громадської участі у процесі державотворення.
  • Цінність відкритих даних на місцевому рівні.
  • Роль відкриття даних у веденні бізнесу.

Довідково. Відкриті дані — основа антикорупційної та прозорої роботи уряду та органів місцевої влади. Доступ до публічних даних був закритий з початком повномасштабного вторгнення росії з міркувань безпеки, проте аналіз свідчить, що не всі дані потребують приховування. Така політика погіршила роботу держорганів та органів місцевого самоврядування, а громадяни та бізнес втратили оперативний доступ до даних, які становлять значний суспільний інтерес. Крім того, доступ до публічних даних буде особливо критично важливим у процесі відбудови України та залученні іноземних інвестицій на відновлення, тому про це потрібно говорити вже зараз.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам можна за посиланням: https://forms.gle/bnwShT5jLSnZLSVW7

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Відкритий доступ до публічних даних важливий для суспільства і бізнесу - експерти

Відкритий доступ до публічних даних важливий як для суспільства, так і для бізнесу.

На цьому наголосив на пресконференції в Укрінформі партнер CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Ukraine, член Комітету з питань доброчесності UNIC Борис Даневич.

“Це основа антикорупційної та прозорої роботи уряду та органів місцевої влади, політиків. На сьогодні це основа прозорої ефективної відбудови нашої держави. Ми розуміємо, що питання прозорості у сфері фінансування, позики, інвестиції є питанням номер один”, - сказав він.

Даневич зауважив, що доступ до публічних даних був закритий з початком повномасштабного вторгнення Росії з міркувань безпеки. Водночас це негативно вплинуло на роботу держорганів та органів місцевого самоврядування, а громадяни та бізнес втратили оперативний доступ до даних, які становлять значний суспільний інтерес. Крім того, доступ до публічних даних буде критично важливим у процесі відбудови України та залученні іноземних інвестицій на відновлення.

“Не всі дані потребують приховування”, - переконаний член Комітету з питань доброчесності UNIC.

Своєю чергою CEO YouControl Сергій Мільман звернув увагу на те, що прозорість даних дає змогу країнам-партнерам України та міжнародним організаціям бачити відкритість намірів України, а також відстежувати використання наданих коштів і допомоги.

За його словами, закриття реєстрів негативно впливає на роботу бізнесу. Зокрема, закриття реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, призвів до погіршення громадського контролю за діями влади.

“Наразі закрити з невідомий причин реєстр корупціонерів. ...Дуже складно уявити, яку цінність ці дані можуть нести агресору. Але точно розумію, наскільки руйнівною може бути закриття цієї інформації для громадян України. В процес відновлення держави будуть залучатися нові кадри, і бажано, що вони не мали корупційного бекграунду. Так само у бізнесу є практика перевіряти кадри, і впевнений, що мало знайдеться компаній у приватному секторі, які свідомо захочуть брати у штат людей з корупційним минулим”, - зауважив він.

За словами Мільмана, відкриття Державного земельного кадастру та публічної кадастрової карти також необхідні, бо це важливі елементи для ефективної реалізації земельної реформи. Така інформація критично важлива для банківського та аграрного секторів.

Головний редактор Руху ЧЕСНО Ірина Федорів наголосила, що активісти "десятками років боролися за відкриття цих даних, налагодили систему, яка б мала працювати для нас", а тепер це втрачається. "І це відбувається не із 24 лютого, а з початку пандемії. Бачимо, що не хочуть наші політики виходити з "теплої ванни" та пояснювати людям, чим же вони займаються”, - припустила вона.

Водночас виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик зауважив, що після того, як у серпні 2022 року Мінцифри повернуло доступ до Порталу відкритих даних містам, організація провела певне дослідження та виявила, що ситуація складна. "Із 57 наборів - а йшлося про 18 міст, отже, виходить більше тисячі наборів даних - всього лише 25% публікуються у цих 18 найбільших містах України. Це сумно, тому що там є дані, які не публікуються з незрозумілих причин. Є ситуації, коли на сайті міських рад тривалий час не було агреговано інформацію про укриття та інші дані, які сприяють безпеці громадян”, - наголосив він.

Боровик зауважив, що відкриття даних дає додатковий економічний ефект не тільки для бізнесу, а й для громадян. "Це дає більше можливостей знати про місто. В наших умовах це питання не тільки про цікавість, а питання комфорту. Ми всі намагаємося тяжіти до якоїсь нормальності, і якраз відкриті дані дозволяли б нам цього досягати, адже наше життя триває", - зауважив представник Transparency International Ukraine.

Як повідомляв Укрінформ, через повномасштабне вторгнення Росії Україна закрила доступ до відкритих даних. Зокрема, 24 лютого 2022 року НАЗК закрило доступ до публічної частини Реєстру декларацій. Також було закрито низку інших баз.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-