Трансформація громад в умовах окупації

Трансформація громад в умовах окупації

Укрінформ
19 травня, 11:00 - круглий стіл на тему: «Трансформація громад в умовах окупації»

Організатор: Укрінформ (Головна редакція «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки»), Центр близькосхідних досліджень.

Учасники: Максим Майоров - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Сергій Данилов - заступник директора Центру Близькосхідних досліджень; Артем Петрик - старший науковий співробітник Інституту історії та археології Балтійського регіону (Клайпедський університет); Костянтин Овсянников - голова ГО "Приморськ 24/7"; Станіслав Захаревич - начальник Софіївської сільської військової адміністрації Запорізької області; Ігор Семиволос - директор Центру Близькосхідних досліджень; Дементій Бєлий - член правління Української Гельсінської спілки з прав людини; Ірина Субота - аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Андрій Нечипорук - директор ГО "Товариство Лева". 

Теми для обговорення:

  • Інформаційний простір окупованої Херсонщини.
  • Досвід окупації та набута експертність.
  • Як окупанти тиснули на людей.
  • Феномен "зради" та суспільні розколи.
  • Маленьки приклади великого спротиву.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: e-mail: pressa@mil.gov.ua або за телефоном  067 43 071 81

Акредитація триватиме до 10:00 19 травня 2023 року. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

На звільненій території Херсонщини провели дослідження «Трансформація громад в умовах окупації»

На звільненій території Херсонщини провели дослідження «Трансформація громад в умовах окупації».

Як передає Укрінформ, про це у ході круглого столу в Укрінформі повідомив заступник директора Центру Близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

«У рамках дослідження було проведено два фокус-групових опитування в Станіславі і у передмісті Херсона - в Зеленівці. А також була серія глибинних напівструктурованих інтерв’ю», - зазначив Данилов.

За його словами, ідея дослідження виникла у дискусіях про те, як трансформувалися суспільство, громади, які знаходилися в умовах окупації. Він підкреслив, що це важливо, адже ці зміни будуть мати тяглість на самих цих звільнених територіях, вони будуть позначатися на тому, як функціонують громади, як функціонує влада, як будуть будуватися соціальні контакти та зв’язки. І, відповідно, впливати на всі сфери життя.

Також, за його словами, важливо думати про ті території, які ще досі в окупації для того, щоб при звільненні враховувати досвід правого берега Херсонщини і максимально ефективно і продуктивно діяти у Скадовську, Генічеську, Чаплинці, Приморську і так далі – аж до Севастополя. Окреме питання - як час поглиблює ті чи інші тенденції під окупацією.

Своєю чергою, як зазначив у ході круглого столу член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Дементій Бєлий, який сам пережив окупацію, це дослідження дуже важливе для розуміння ситуації, яка була на загарбаній росіянами території області.

«Для розуміння того, що з нами сталося і які ми тепер є. Це не лише дослідження для історії – зафіксувати, які ми були героїчні, чому хтось піддавався колаборації. А зрозуміти - як бути тепер, як нам жити з цим досвідом, який ми набули», - каже Бєлий. Також це дослідження демонструє, як відбувався в умовах окупації повсякденний спротив окупації.

За словами Бєлого, важливо постійно розповсюджувати таку інформацію у вигляді коротких рекомендацій у всіх регіонах країни, розповідати співгромадянам - які українці на півдні, як вони чинили спротив, жили і виживали під час окупації. Також це потрібно для того, щоб у влади було розуміння того, якими «ми зараз стали», для подальших рефлексій і напрацювань - що робити далі.

«Я вважаю, що ми зараз усі стали досить іншими, ми стали більш злими, радикальними, рішучими, більш самостійними. Ми зрозуміли, що без влади ми зможемо прожити, а влада без нас навряд чи. Ми зрозуміли, що у нас є лідери громад, які можуть брати відповідальність на себе і підкорятися волі громади», - переконаний Бєлий.

Він відзначив, що наразі у звільненому Херсоні влада тонко реагує на запити громадян, вона чує критику і намагається на неї реагувати, розуміючи, що населення змінилося і наслідки можуть бути непередбачуваними.

Як повідомляв Укрінформ, ЗСУ восени визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-