VIІ Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху

VIІ Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху

Укрінформ
15 травня, 10:00 - пресконференція на тему: «VIІ Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху».

Організатор: Міністерство охорони здоров’я України.

Учасники: Володимир Крейденко - заступник голови комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури; Олексій Білошицький - перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України (онлайн); Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар України (онлайн); Дмитро Гладчук - в.о. директора Департаменту державного нагляду (контролю) за безпекою на наземному транспорті Державної служби України з безпеки на транспорті; Єгор Назимко - перший проректор Донецького державного університету внутрішніх справ України, доктор юридичних наук, майор поліції (онлайн); Олег Єресько - генеральний директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України; Марина Гезун - заступник директора МБФ «Допомоги постраждалим внаслідок ДТП»; Олександр Погорілий - заступник начальника центру з питань впровадження цифрових інновацій Головного сервісного центру МВС; Сергій Александров  - начальник відділу безпеки руху та перевезень Департаменту автомобільних і авіаційних перевезень, розвитку туризму та безпеки на транспорті Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України; Олег Федоренко - начальник управління експлуатаційного утримання Департаменту автомобільних доріг Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України; Олександр Соскін - начальник управління превентивної діяльності Моторного (транспортного) страхового бюро України; Андрій Горпинюк - начальник центру наукових досліджень у сфері безпеки на транспорті  ДП «ДержавтотрансНДІпроект».

МодераторЮрій Чорний - директор Відокремленого підрозділу «Київська міжрегіональна філія» ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України.

Коротко. У рамках реалізації заходів ІІ Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху 2021-2030 з 15 по 21 травня у світі проходитиме VIІ Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху. Україна традиційно долучиться до світової ініціативи.

У межах тижня заплановано проведення низки заходів. Серед них - молодіжна конференція «Безпека на дорозі», старт проєкту навчання з домедичної допомоги «Знаємо та діємо», всеукраїнського молодіжного конкурсу фото- та відео робіт національного проєкту «Безпечна країна», проведення щорічного єдиного онлайн-уроку з безпеки дорожнього руху та загальнонаціональної благодійної акції зі здачі крові «Здай кров – врятуй життя».

Під час пресконференції фахівці зі сфери транспорту та інфраструктури, національної поліції обговорять ситуацію з безпекою дорожнього руху в Україні, законодавчі ініціативи та зміни, що стосуються правил дорожнього руху, перспективи розвитку автомобільного транспорту та інфраструктури для створення безбар’єрного простору, освітні програми для юних учасників.

Довідково.  Захід проводиться в межах співпраці Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Національної поліції України та Міжнародного благодійного фонду «Допомоги постраждалим внаслідок ДТП» з нагоди VIІ Глобального тижня безпеки дорожнього руху в Україні та з метою запобігання травматизму внаслідок дорожньо-транспортних пригод та привернення уваги суспільства до правил поведінки на дорогах.

​Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Також трансляція заходу також буде доступна на сторінці Міністерства охорони здоров’я України у Facebook: https://www.facebook.com/moz.ukr/

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Тиждень безпеки дорожнього руху розпочинається в Україні

В Україні з 15 по 21 травня долучиться до VIІ Глобального тижня безпеки дорожнього руху, і це важливо, адже дорожньо-транспортний травматизм є основною причиною смерті молодих людей віком від 15 до 29 років.

Про це сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін на засіданні круглого стола в Укрінформі.

"Дорожньо-транспортний травматизм є основною причиною смерті серед молодих людей віком від 15 до 29 років. Щороку в усьому світі внаслідок ДТП щодня гине 3 тис. осіб і близько 100 тис. отримує серйозні травми. В Україні ця статистика також є сумною... Тому в цьому році нам би хотілося, що цей Тиждень безпеки пройшов під гаслом того, що ми всі можемо зробити, щоб побороти, знизити травматизм та смертність унаслідок ДТП", - сказав Кузін.

За його словами, протягом тижня триватиме загальнонаціональна благодійна акція “Здай кров — врятуй життя”, спрямована на популяризацію донорства та допомогу потерпілим унаслідок ДТП. У її межах з 15 по 19 травня кров можна здати у Київському міському центрі крові та на базі регіональних центрів переливання крові.

Крім того, 16 травня розпочинається проєкт “Знаємо та діємо”, під час якого проводитиметься навчання педагогічних працівників ДУ “Школа супергероїв” навичок домедичної допомоги.

У середу, 17 травня, пройде національний онлайн-урок “Безпечна дорога додому” в школах та закладах профтехосвіти в межах національного проєкту “Безпечна країна”.

На базі Донецького державного університету внутрішніх справ у Кривому Розі 18 травня відбудеться молодіжна науково-практична конференція “Безпека на дорозі”, а в НДСЛ “Охматдит” у Києві пройде навчально-виховний тренінг для дітей.

У Кропивницькому наступного дня пройде флешмоб-руханка «Молодь за безпеку дорожнього руху».

Крім того, протягом тижня в усіх регіонах проходитимуть конкурси, вікторини для перевірки знань Правил дорожнього руху, театралізовані уроки, лекції, майстер-класи.

Відбудуться також виставки дитячих малюнків, онлайн-уроки з тематики безпеки дорожнього руху; зустрічі дітей з працівниками Національної поліції, під час яких ітиметься про дотримання правил дорожнього руху.

Будуть організовані майстер-класи з надання домедичної допомоги постраждалим внаслідок ДТП; тематичні квести, флешмоби, фоточеленджі, інструктажі з водіями шкільних автобусів стосовно запобігання ДТП тощо.

В усіх регіонах відбудуться заходи для водіїв, керівників автотранспортних підприємств, пішоходів, а також щодо підвищення безпеки руху при перетині залізничних переїздів.

Інформаційна кампанія передбачає розміщення соціальної реклами щодо безпечної поведінки дітей на транспорті та дорогах «Безпечна країна очима дітей» на майданчиках КП «Київпастранс» та КП «Київський метрополітен»; у регіональних засобах масової інформації, транспорті, зовнішній рекламі, громадських місцях, вокзалах, при центрах освіти та культури, навчальних закладах.

За даними ВООЗ, щороку у світі в ДТП гине 1,3 млн людей, близько 50 млн осіб травмуються внаслідок дорожньо-транспортних пригод.

Як повідомляв Укрінформ, за даними патрульної поліції, за перші чотири місяці 2023 року в Україні сталося майже 7 тис. ДТП з загиблими та/або постраждалими, в них загинуло 852 особи.

В Україні за чотири місяці у ДТП загинули 852 людини — Білошицький

За перші чотири місяці 2023 року в Україні сталося майже 7 тисяч дорожньо-транспортних пригод, у яких загинуло 852 людини.

Про це на круглому столі в Укрінформі, присвяченому VIІ Глобальному тижню безпеки дорожнього руху, повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

“За чотири місяці цього року у нас на вулично-дорожній мережі країни зареєстровано 6 904 ДТП з потерпілими та загиблими, це майже на 2% більше, ніж за аналогічний період 2021 року. За цей же період, перші чотири місяці року, у ДТП загинуло 852 особи, що на понад 8% більше, ніж за аналогічний період 2021 року. Отримали травми 7 548 осіб, що на 45% більше ніж за аналогічний період 2021 року. Окремо відзначу ДТП за участю пішоходів - за 4 місяці, на жаль, в ДТП загинули 318 пішоходів, 1 845 пішоходів травмувалося”, - сказав Білошицький.

Він пояснив, що цьогорічна статистика порівнюється з 2021 роком, оскільки ситуація у 2022 році через повномасштабне вторгнення росії в силу низки факторів не є стандартною для статистичного виміру.

Серед регіонів, де суттєво погіршилася ситуація на дорогах, Білошицький назвав Дніпропетровську, Львівську області та місто Київ.

Він додав, що понад 40% ДТП із загиблими та постраждалими сталися через перевищення швидкості.

За його словами, ухвалено рішення збільшити екіпажі для контролю швидкості за допомогою приладів TruCAM та збільшити кількість камер автоматичної фіксації порушень.

Як повідомлялося, в Україні з 15 по 21 травня проходить VIІ Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-