Деокупація і реінтеграція Криму: виклики у сфері освіти

Деокупація і реінтеграція Криму: виклики у сфері освіти

Укрінформ
23 травня, 12:00 - круглий стіл на тему: “Деокупація і реінтеграція Криму: виклики у сфері освіти”.

Організатор:   Укрінформ (Головна редакція «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки»), Група гуманітарної політики Експертної мережі Кримської платформи, Науково-дослідний інститут українознавства, ГО “Кримський центр ділового і культурного співробітництва “Український дім”, Національний музей Голодомору-геноциду, Таврійська гуманітарна платформа, Крайова Рада Українців Криму, ГО “Центр громадянської просвіти “Альменда”.

Учасники: Ігор Соловей - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Андрій Іванець - провідний науковий співробітник Національного музею Голодомору-геноциду; Андрій Щекун - координатор групи “Гуманітарна політика” Експертної мережі Кримської платформи; Сергій Сиротенко - заступник керівника Секретаріату Уповноваженого з захисту державної мови; Валентина Потапова - керівниця напрямку національної адвокації в сфері освіти Центру громадянської просвіти «Альменда»; Юрій Смелянський - співзасновник Інституту Чорноморських Стратегічних досліджень; Владислав Мірошниченко - аналітик Української Гельсінської спілки прав людини; Олена Газізова - завідувачка відділу українознавства в освітньому просторі НДІ українознавства МОН України; Степан Золотар - керівник відділу з питань деокупації та реінтеграції Автономної Республіки Крим Представництва Президента в Автономній Республіці Крим; Ольга Пірогова - прокурор Прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополь; Наталя Руденко - директорка НВК “Українська школа-гімназія” м. Сімферополя (1997 - 2014 рр.); Олександр Левченко - експерт Крайової Ради Українців Криму з питань зовнішньої політики України, посол України в Хорватії, Боснії та Герцоговині (2010-2017); Олена Попова - кандидатка педагогічних наук, викладачка, завідувачка кафедри української філології Севастопольського гуманітарного університету (1994-2014рр.); Ольга Слободанюк - вчитель історії та суспільзнавчих дисциплін ЗОШ №15 м. Євпаторія (1996-2014рр.), співзасновник “Асоціація коучів та фасилітаторів освіти AСF-Ed; Світлана Кузьміна - д. ф.н., декан факультету гуманітарних та соціальних наук Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля; Людмила Паращенко - директорка Київського ліцею бізнесу, голова громадської організації “Агенція розвитку освітньої політики”; Тарас Шамайда - співкоординатор руху “Простір свободи”; Олена Павловська - Нотаріальна палата України.

Теми для обговорення:

  • Реінтеграція та проблеми кримської освіти.
  • Проблеми кадрового резерву та шляхи її вирішення.
  • Мілітаризація свідомості кримської молоді.
  • Стан української мови в Криму.
  • Українська освіта у Криму – як створити модель?

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ:

e-mail: pressa@mil.gov.ua або за телефоном  067 43071 81

Акредитація триватиме до 11:00 23 травня 2023 року. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

В окупованому Криму лише 197 школярів цього року навчалися українською мовою — експертка

У тимчасово окупованому Криму лише 197 школярів цього року навчалися українською мовою.

Про це під час круглого столу “Деокупація і реінтеграція Криму: виклики у сфері освіти”, що відбувся в Укрінформі, повідомила керівниця напрямку національної адвокації в сфері освіти Центру громадянської просвіти «Альменда» Валентина Потапова.

“Є одна школа біля м. Феодосія, де до 9 класу навчалися 182 дитини українською мовою. Також 15 дітей навчалися українською в севастопольській школі. Тобто всього в Криму рідною мовою навчалися 197 дітей”, - сказала Потапова.

Вона підкреслила, що це - із 230 тисяч дітей, які цьогоріч навчалися у школах Криму, та 53 тисячі дітей - у школах Севастополя.

За її словами, доступ до дошкільної освіти українською мовою мали 34 дитини.

Експертка додала, що на тимчасово окупованому півострові існує повна заборона на вивчення історії України.

“У школах не вивчають історію України дев’ять років. Доступу до історії України немає ані в бібліотеках, ані в Українських культурних центрах. У підручниках зі Всесвітньої історії, які впроваджуються за російськими стандартами, історії України не існує взагалі, а в історії Росії Україна не має суб’єктності — нашу державу показують як частину російської імперії. Тому діти взагалі не розуміють, що є держава Україна, український народ”, - наголосила Потапова.

Вона підкреслила, що стосовно дітей у Криму діє система знищення української ідентичності.

“Її мета - перетворити їх на росіян. Механізмами є такі уроки, як “розмови про важливе”, спрямовані на викривлення історії, також воєнно-патріотичні табори, кадетські класи, понад 874 загони Юнармії, членами якої є понад 30 000 дітей. На півострові більше загонів Юнармії, аніж шкіл”, - додала вона.

За словами Потапової, в освіті в Криму використовується демографічний інжиніринг, що полягає у витисканні людей із активною громадянською позицією, заохоченні до переїзду до Криму росіян, запровадженні таких програм, як “Земський вчитель”.

Вона додала, що під час реінтеграції Криму потрібно буде повернути в український освітній простір біля пів мільйона дітей.

“Це буде великий виклик, адже зміну свідомості в дітей у Криму можна порівняти із тоталітарною сектою”, - вважає експертка.

Як повідомлялося, за словами заступника постпреда Президента України в АРК Дениса Чистікова, загарбники в тимчасово окупованому Криму активізували роботу серед молоді.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-