Презентація документального фільму та книги «Скріплені кров'ю»: Україна та Грузія у війні за свободу

Презентація документального фільму та книги «Скріплені кров'ю»: Україна та Грузія у війні за свободу

Укрінформ
9 травня, 12:00 - презентація документального фільму та книги-хроніки «Скріплені кров'ю».

Організатори: ГО «Український меридіан», ТРК «Свобода FM», Видавництво «Пропала Грамота», «Євразія-Медіа».

Учасники: Олександр Кучерук - історик, співавтор книги-хроніки «Скріплені кров'ю»; Олег Манчура - тележурналіст, автор документального фільму «Скріплені кров'ю»; Яна Іванілова - віцепрезидент МБФ Олександра Петровського "Солідарність" (м. Дніпро); Олександр Клименко - режисер-оператор документального фільму «Скріплені кров'ю»; Заза Нануашвілі - представник Інтернаціонального Легіону Оборони України; Іраклій Курасбедіані - представник Інтернаціонального Легіону Оборони України; Олексій Бешуля - директор видавництва «Пропала Грамота», військовослужбовець НГУ; Альона Іващенко - представниця волонтерської ініціативи Action Ukraine EU (Бельгія); Дмитро Левусь - експерт-міжнародник; Олег Лісний - політолог; представники грузинського добровольчого корпусу; Андрій Ковальов - пресофіцер 112 бригади ТРО ЗСУ; Георгій Адамадзе - президент Товариства "Грузинське серце" (м. Дніпро); Віктор Рог - редактор часопису "Шлях Перемоги"; Ростислав Мартинюк - редактор книги «Скріплені кров'ю», модератор.

Коротко. Учасники заходу презентують та продемонструють документальний фільм «Скріплені кров'ю», а також однойменну книгу-хроніку Олега Манчури та Олександра Кучерука. Автор фільму Олег Манчура працював на фронті у розташуванні грузинських добровольців, а також з їхніми родинами у Грузії та Бельгії. Ці кадри увійшли до фільму.

Захід з нагоди 105-річчя проголошення Української та Грузинської держави у 1918 році – це екскурс в історію українсько-грузинських військових та культурних відносин.

Також у контексті презентації книги та фільму відбудеться дискусію «Україна та Грузія на шляху до лідерства у Балто-Чорноморському регіоні: що після перемоги?».

Переглянути тизер документального фільму «Скріплені кров'ю» можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=SbEnRNIjQ7s 

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували документальний фільм та книгу "Скріплені кров'ю" про участь грузинів у російсько-українській війні

У Києві презентували документальний фільм та книгу "Скріплені кров'ю" про участь грузинського добровольчого руху в російсько-українській війні.

Презентація відбулась в Укрінформі.

Так, на заході продемонстрували документальний фільм "Скріплені кров'ю" й однойменну книгу-хроніку авторства Олега Манчури та Олександра Кучерука.

"Метою роботи було висвітлення унікального феномену грузинського добровольчого руху в Україні з 2014 року", - сказав редактор книги Ростислав Мартинюк.

Він розповів, що в процесі написання книга поповнювалася новими іменами грузинських військових, які загинули в Україні за українську і грузинську державності. За словами редактора, біографії та історії цих героїв відтворені у книзі.

Автор фільму Манчура підкреслив, що при створенні стрічки працював на фронті, на місцях розташування грузинських добровольців, а також спілкувався з їхніми родинами у Грузії та Бельгії.

Він уточнив, що у фільмі висвітлюються воєнні події у Грузії 2008 року та участь грузинських військових у російсько-українській війні з 2014 року.

У кінострічці також ідеться про те, що близько 2,5 тисяч грузинів наразі воюють за Україну в російсько-українській війні.

Редактор книги Мартинюк зазначив, що попри мілітарну співпрацю українців і грузинів, "Скріплені кров'ю" має не тільки військовий сенс. "Це також про поєднання українських і грузинських родин», – пояснив він.

У цьому контексті один із головних героїв фільму, засновник грузинського підрозділу в Інтернаціональному легіоні оборони України Заза Нануашвілі зазначив: «Ось я говорив, що воюю за Грузію, але потім у мене народився маленький син, я створив сім’ю з українкою. Я полюбив Україну, як рідну. І тепер я можу від усього серця сказати, що я воюю і за Україну. За Грузію і за Україну».

Він наголосив, що «свою землю потрібно забирати» та поділився планами поїхати захищати Грузію після завершення війни в Україні.

Своєю чергою пресофіцер 112 бригади ТРО ЗСУ Андрій Ковальов, присутній на презентації, резюмував: «Однозначно і фільм, і книга надзвичайно потрібні, щоб насамперед наші стратегічні партнери розуміли, що в Україні у нас не унікальна ситуація. росія вчиняє злочини скрізь, куди приходить. І так само, окрім окупованих територій України, є окуповані території Грузії, Молдови, за які ми теж несемо відповідальність. Ми маємо врешті перемогти імперіалізм, щоб більше не було страждань, щоб більше не було окупованих територій».

Захід організовано з нагоди 105-річчя проголошення Української та Грузинської держав у 1918 році – це екскурс в історію українсько-грузинських військових і культурних відносин.

Як повідомлялося, «Грузинський легіон» створено у 2014 році, а вже в 2016 році батальйон офіційно увійшов до складу Збройних сил України. Грузини стали першими іноземцями, які офіційно увійшли до складу ЗСУ.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-