Символи, події та особистості, які формують національну пам’ять про війну з росією

Символи, події та особистості, які формують національну пам’ять про війну з росією

Укрінформ
8 травня, 11:00 - пресконференція на тему: «Символи, події та особистості, які формують національну пам’ять про війну з росією».

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Учасники: Владлен Мараєв - кандидат історичних наук, відеоблогер, автор YouTube-каналу «Історія без міфів»; Тарас Тарасюк - аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Володимир Тиліщак - заступник голови Українського інституту національної пам’яті; Ярина Ясиневич - керівник програм Центру досліджень визвольного руху; Богдан Бердник - PR-менеджер Української благодійної платформи dobro.ua.

Модератор: Олексій Гарань – науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Питання до обговорення:

  • Символи та події, навколо яких формується пам’ять про війну з росією.
  • Роль особистостей та «людський чинник» новітньої національної пам’яті. Національна єдність та кризова мобілізація: про що свідчать результати загальнонаціонального дослідження.
  • На уламках «русского міра»: чому частина українців досі зберігає прихильність до рф.

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати українського загальнонаціонального опитування, яке було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 23-30 березня 2023 р. Загалом було опитано 2017 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій). Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам можна за посиланням: https://forms.gle/LPUQKFzmPM12yjxT8

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Понад 90% українців вірять у перемогу України над росією - дослідження

У перемогу над військами російської федерації вірять 92% українців, 82% ототожнюють президента рф із гітлером.

Про це повідомив аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Тарас Тарасюк під час конфренції «Символи, події та особистості, які формують національну пам’ять про війну з росією», що відбулася в Укрінформі.

"В українців високий моральний бойовий дух - близько 92% українців вірять у перемогу. При цьому не спостерігається будь-яких особливих відмінностей по регіонах. Якщо ми подивимося на регіональний розріз, то це більше 50% в усіх макрорегіонах ", - зазначив Тарасюк.

За результатами дослідження, у групі "Захід" у однозначно вірять у перемогу 78% респондентів, у групі "Центр" - 77%, на "Півдні" - 52% опитаних, на "Сході" - 62% опитаних, а в цілому по Україні ця кількість сягає 72%.

Також завдяки відкритому питанню аналітики визначили події, на яких тримається бойовий дух українців. Топ-3 склали звільнення окупованих територій та наступальні дії ЗСУ - 15,6% опитаних, звільнення Херсона - 14,6%, а також відсіч ворогові на Харківщині - 10,8%. Водночас, на думку респондентів, важливу роль в обороні країни відіграли Володимир Зеленський (65%) та Валерій Залужний (47%). Також опитувані відмітили внесок країн-партнерів у майбутню перемогу. Так, 68,5 % вважають важливою роль Польщі у допомозі Україні, 67,5% - США, а 45,5 %- Великобританії.

Дослідження охопило й настрої українців стосовно президента рф. На питання про те, чи погоджуються опитувані з твердженням, що путін - це сьогоднішній гітлер, 82% респондентів по Україні відповіли "так". Найбільше з цим твердженням погодилися на заході країни - 89,3% , а на півдні країни тезу підтримали 72, 9% опитаних.

Згідно з результатами соцопитування, станом на березень 2023 року за весь період повномасштабного вторгнення українців найбільше вразили (без негативної чи позитивної конотації) бої під Києвом - 36%, швидка окупація півдня країни - 32%, бої за Маріуполь - 28% та потоплення крейсера "Москва". Також населення України запам'ятало протести в Херсоні, постачання зброї західними партнерами, захоплення Запорізької АЕС та полон захисників Азовсталі.

"З огляду на це, нам потрібно вже говорити, що серед населення є певні символи, які інтерпретуються в народній пам'яті, наприклад, як потоплення крейсеру "Москва", яке довгий період зберігається як одне із найбільш вражаючих подій ", - сказав Тарасюк.

За його словами, за регіональним розрізом "вражаючі" події відрізняються. Він підкреслив, що на це має звернути увагу держава під час побудови спільної практики комеморації.

Соціологічне опитування, проведене соціологічною службою Центру Разумкова cпільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 23 по 30 березня 2023 року за методом особистого інтерв'ю (face-to-face) в усіх регіонах України, за винятком Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей, а у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях опитування проводилося на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-