Копії історичного архіву України стануть доступними онлайн. Презентація цифрового ресурсу ЦДІАК

Копії історичного архіву України стануть доступними онлайн. Презентація цифрового ресурсу ЦДІАК

Укрінформ
13 квітня,13:00 -  презентація нового цифрового ресурсу Центрального державного історичного архіву України.

Організатор: Державна архівна служба України.

Спікери: Анатолій Хромов – голова Державної архівної служби України; Ярослав Файзулін – директор Центрального державного історичного архіву України, м. Київ; Кирило Віслобоков – директор ПП «Архівні інформаційні системи».

Спікери презентують новий цифровий ресурс Центрального державного історичного архіву України, який буде на єдиній платформі «Міжархівний пошуковий портал».

Довідково. Наразі до Міжархівного пошукового порталу Укрдержархіву завантажено близько 3 мільйонів цифрових копій документів, а із документами ЦДІАК ресурс розшириться до понад 4 мільйонів копій архівних документів, які висвітлюють історію України XVI-ХХ століть, а також містять інформацію генеалогічного характеру.

У ЦДІАК України сконцентровано документи, що висвітлюють історію українських земель періоду їх входження до складу Литви й Польщі (з ХІV до кінця ХVІІІ ст.), російської імперії (з першої половини ХVIІІ ст. до революції 1917 р.). Важливе місце займають фонди установ Гетьманщини (друга половина ХVІІ ст. - остання чверть ХVІІІ ст.).

Міжархівний пошуковий портал створено за ініціативи та підтримки голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова, ПП «Архівні інформаційні системи» у співпраці з Центральним державним архівом вищих органів влади та управління України, Центральним державним архівом громадських об’єднань та україніки, Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України та Державним архівом Львівської області, у майбутньому до нього планується долучення всіх центральних та обласних архівів.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Центральний державний історичний архів України міста Києва презентував новий цифровий ресурс з історичними документами

Центральний державний історичний архів України міста Києва презентував новий електронний ресурс з історичними документами. Презентація відбулася в Укрінформі.

"Створення електронного ресурсу було визначено пріоритетом діяльності історичного архіву ще на початку 2020 року. І ми з того часу по суті почали над цим працювати. Розуміючи, що створення електронного ресурсу потребує трьох ключових речей. Річ перша - повнотекстові описи. Друга річ - оцифровані копії. Третя річ - кошти на придбання програмного забезпечення, забезпечення послуг провайдера", - сказав директор Центрального державного історичного архіву України, м. Київ Ярослав Файзулін.

За його словами, впродовж минулого року було оцифровано та удосконалено практично половину описів фондів, іншу половину заплановано оцифрувати цьогоріч.

Він зазначив, що, станом на сьогодні, до е-ресурсу було завантажено 318 повнотекстових описів понад 50 фондів. Крім того, до ресурсу вже було завантажено понад 1 млн цифрових копій документів - 7178 архівних справ з восьми архівних фондів, які висвітлюють історію України 16-20 століть, а також містять інформацію генеалогічного характеру.

Файзулін також додав, що до ресурсу були завантажені: актові книги, документи Генеральної військової канцелярії, документи Києво-Печерської лаври, документи Київської духовної консисторії.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов наголосив, що саме сканування документів, історичних рукописів є лише першим кроком для того, щоб представити архіви в смартфоні. За його словами, не менш важливим є створення умов для репрезентації цих знімків з належним довідковим апаратом, пошуковими засобами для того, щоб користувачі змогли з дому або іншого зручного місця опрацьовувати відкриті архіви в Україні.

Новий цифровий ресурс буде доступним на єдиній платформі «Міжархівний пошуковий портал». Наразі до Міжархівного пошукового порталу Укрдержархіву завантажено близько 3 мільйонів цифрових копій документів, а з документами ЦДІАК ресурс розшириться до понад чотирьох мільйонів копій архівних документів.

Як повідомлялося, Національний банк запроваджує інформаційну систему "Електронний архів НБУ", яка покликана забезпечити автоматизацію основних функцій архіву, оцифрування архівних документів, легкість та зручність доступу до них працівників.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-