Зниклі в окупації: де росія утримує українців. Презентація інтерактивної мапи понад 100 місць утримання

Зниклі в окупації: де росія утримує українців. Презентація інтерактивної мапи понад 100 місць утримання

Укрінформ
12 квітня, 12:00 -  презентація мапи місць, де росіяни утримують цивільних і військовополонених українців.

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Тетяна Катриченко - координаторка Медійної ініціативи за права людини; Анастасія Пантелєєва - керівниця напряму документування Медійної ініціативи за права людини; Катерина Огієвська - представниця ГО «Цивільні у полоні»; Олександр Жуган - цивільний з Сумщини, якого росіяни майже рік утримували в якості заручника; Алла Жуган - дружина Олександра Жугана.

Коротко. Під час заходу експерти Медійної ініціативи за права людини, яка входить до Коаліції «Україна. Пʼята ранку», презентують аналітику про місця і умови утримання українців росією, а цивільний Олександр Жуган розповість про власний досвід перебування у виправній колонії на території російської федерації.

Довідково. Інтерактивна мапа — результат масштабної роботи Медійної ініціативи за права людини з документування міжнародних злочинів рф. Вона містить систематизовані дані про понад сто пунктів утримання цивільних заручників і військовополонених в росії, білорусі та на окупованих територіях України. Дані про місця утримання зібрані МІПЛ під час опитування потерпілих і свідків.

Безпідставні затримання, взяття в заручники цивільного населення, жорстоке поводження і катування цивільних та військовополонених — це найпоширеніші злочини росії, які фіксує Медійна ініціатива за права людини.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform 

Підсумкові матеріали:

У російському полоні перебуває близько 950 цивільних українців - правозахисники

На сьогодні визначено сто місць на тимчасово окупованій території України та у рф, де утримують близько тисячі цивільних українців.

Про це повідомили представники Медійної ініціативи за права людини та ГО «Цивільні у полоні» під час презентації мапи із місцями утримання цивільних і військовополонених, що відбулася в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"За даними Міністерства реінтеграції, станом на кінець лютого 950 цивільних перебувають у місцях утримання. У нашому списку, який ми паралельно ведемо за підтримки ГО «Цивільні у полоні», приблизно така ж кількість осіб. Наскільки списки збігаються, ми сказати не можемо, оскільки державну інформацію закрито", - сказала координатор МІПЛ Тетяна Катриченко.

За словами експертів, робота над картою тривала рік. Зокрема, відстежувалися соцмережі і сайти для визначення людей, які зникли в період окупації. Водночас фахівці опитували осіб, визволених із полону. За даними МІПЛ, ідентифіковано 948 заручників - цивільних на ТОТ і в росії.

На карті відображено сто місць утримання цивільних і військовослужбовців - від Донеччини та Херсонщини й до Іркутської області. Також локалізовані в'язниці на деокупованій території - Київщині, Сумщині.

За словами Катриченко, чи не щодня виявляють нові в'язниці, тому їх загальна кількість може становити кілька сотень, а заручників - до 15 тисяч.

"Велика територія України ще окупована. Там щодня відбуваються затримання, і ми виявляємо нові місця утримання. Тому не можна сказати, що нинішня мапа - це повна картина місць утримання. Однак найважливішим є те, що ми змогли переговорити зі свідками зі всіх цих місць, зібрати й задокументувати ці свідчення для правоохоронців", - підкреслила вона.

Своєю чергою керівник напряму документування МІПЛ Анастасія Пантелєєва зазначила, що місцями утримання та катівнями на окупованих територіях зазвичай стають відділки поліції, адміністративні будівлі та підвали, бази відпочинку. Приміром, на Арабатській Стрілці (Херсонщина) у кожній зі споруд на базі відпочинку утримують від 4 до 10 людей. Водночас частину людей з окупованого лівого берега Дніпра на Херсонщині перемістили у два СІЗО Сімферополя.

"МІПЛ ідентифікувала 70 українців, яких утримують в СІЗО-2. Наші колеги напередодні Нового року казали, що там 110 українців, але сама будівля розрахована на більшу кількість людей. І, можливо, людей з окупованого лівого берега Херсона перевозять туди", - сказала вона.

За її словами, потрапити у такі місця може кожен, хто викликає "підозри" у росіян, зокрема під час спроби евакуюватися.

Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) — українська неурядова організація, започаткована у вересні 2016 року журналістками Марією Томак та Ольгою Решетиловою. Організація відстежує і документує порушення прав людини у зв’язку зі збройною агресією рф, висвітлює та розслідує окремі епізоди, аналізує зібрані дані та адвокаційні активності.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-