Повернення додому ще 31 української дитини, незаконно депортованих росією

Повернення додому ще 31 української дитини, незаконно депортованих росією

Укрінформ
8 квітня,  12:00 - пресконференція на тему: “Повернення додому ще 31 української дитини, незаконно депортованих росією".  

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Микола Кулеба - виконавчий директор БО “Save Ukraine”, Уповноважений Президента України з прав дитини (2014 -2021 рр.); Катерина Рашевська - юрист Регіонального центру прав людини (RCHR), учасник Квебекської спільноти міжнародного права, Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні; Євгенія Капалкіна - юрист ГО «Українська Правова Консультативна Група» (Ukrainian Legal Advisory Group, ULAG).

Захід відбудеться за участі депортованих росією українських дітей, яких вже вдалося повернути до України.

Чому це цікаво?

Мережа порятунку «Save Ukraine» повернула вже 64 дитини, депортованих росією з Харківщини та Херсонщини. На шляху додому зараз перебуває 31 українська дитина, з яких 24 – знаходилися в оздоровчих таборах Євпаторії, 7 – у Воронежі, Ростові та у Бєлгородській області.

Дані щодо переміщених дітей дуже різняться. У Єльському дослідженні йдеться про 6 000 дітей, українській стороні відомо про понад 19 500 українських дітей. Водночас уповноважена РФ з прав дитини Львова-Бєлова на останній пресконференції назвала цифру в понад 730 тисяч українських дітей, яких вони «прихистили» в себе з початку повномасштабної агресії. Це вихованці інтернатів, сиротинців, дитячих будинків. Діти, батьків яких росіяни вбили чи забрали на фільтрацію. Діти, яких перемістили в росію разом з батьками чи родичами, а також діти, яких росіяни вивезли в табори. І навіть ця цифра наразі не є остаточною.

З питань акредитації та за додатковою інформацією звертайтеся: 

Ольга Єрохіна, моб. тел.:+38 098 572 6808, oyerokhina83@gmail.com

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

В Україну у суботу повертається 31 дитина, незаконно депортована рф - Кулеба

В Україну 8 квітня повертається 31 депортована росіянами українська дитина.

Про це під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив виконавчий директор БО “Save Ukraine”, Уповноважений Президента України з прав дитини (2014 -2021 рр.) Микола Кулеба.

“Зараз до Києва прямує 31 дитина. Ці діти через 3-4 години приїдуть у столицю. Це була 5-та наша рятувальна місія, і вона була особлива не тільки за кількістю дітей, яких ми врятували, а й за складністю. На жаль, бабуся, яка мала забрати двох дітей, померла під час цієї місії”, - сказав він.

За словами Кулеби, через це в Україну повернули не 33 дитини, як планувалося, а 31. Він уточнив, що потрібно буде повернути тіло цієї жінки в Україну і дітей, яких вона мала забрати.

Кулеба закцентував увагу на довготривалих і багаторазових допитах фсб. “Тому не дивно, що серце бабусі спинилося”, - додав виконавчий директор БО “Save Ukraine”.

Він заявив, що коли батьки і законні представники цих дітей приїхали у табір, щоб їх забрати, росіяни не дозволили їм разом зайти до закладу.

“Вони (росіяни — ред.) тримали їх за парканом і по одному батьків впускали у заклад, де були встановлені камери. Вони тиснули на батьків, щоб батьки перед тим, як забрати дитину, подякували за те, що рф зберегла їхніх дітей”, - сказав Кулеба.

Колишній Уповноважений Президента України з прав дитини зазначив, що росіяни мали б ідентифікувати дітей (яких вивезли — ред.) і передати відповідні списки Червоному Хресту, щоб Україна мала змогу відшукати їхніх батьків.

“Усі діти, яких вони повертали, кажуть про те, що ніхто жодним чином не намагався знайти їхніх батьків. Ми відшуковували цих дітей, а це було дуже важко, бо є діти, де за 5 місяців було змінено 5 різних місць перебування - їх кидали з одного табору в інший. Є дуже багато свідчень того, що з цими дітьми там відбувалося”, - зазначив виконавчий директор БО “Save Ukraine”.

Він уточнив, що є дані про півтора мільйона українських дітей, які після 2014 року опинилися на території рф або на захоплених територіях.

“Це майже 20% дитячого населення — тут йдеться про Крим, Донбас, окуповані території інших регіонів. І це - діти, які є заручниками, які, на жаль, не можуть сьогодні повернутися в Україну з різних причин”, - додав Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Офісу омбудсмена, станом на 8 квітня в Україну вдалося повернути 360 дітей.

В Україні через війну свої домівки залишили 60% дітей - волонтери

Від початку розв’язаної росією повномасштабної війни 60% дітей в Україні були змушені залишити свої домівки.

Про це під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ заявив виконавчий директор благодійного фонду Save Ukraine, уповноважений Президента України з прав дитини (2014 -2021 рр.) Микола Кулеба.

“За моїми підрахунками, 60 відсотків дітей з початку повномасштабної агресії були змушені переміститися зі своїх домівок, це більше половини дітей змушені були тікати від війни”, - сказав Кулеба.

Він також зазначив, що його фонд докладає всіх зусиль для повернення незаконно вивезених росією українських дітей. За словами Кулеби, Save Ukraine самотужки організовує і проводить такі рятувальні місії.

“Ми не співпрацюємо з владою росії. Ми раніше почали співпрацювати з Офісом омбудсмена, який очолює Дмитро Лубінець, у якого є відповідні переговори з тією стороною. Але ми готові взяти на себе лише питання логістики, оформлення відповідних документів, перевезення, довезення, подальшого влаштування дітей тощо”, - зазначив він.

Юрист ГО “Українська правова консультативна група” Євгенія Капалкіна нагадала, що міжнародне гуманітарне право, зокрема Женевські конвенції, категорично забороняють державі-окупанту переміщувати дітей на окупованій території або ж до своєї держави.

“Є чітко регламентовані приписи, які вимагають дотримання від держави-окупанта цих положень. Проте, як ми бачимо по ситуації в Україні, росія не дотримується цих принципів і намагається під приводом евакуації депортувати дітей на територію рф. І там вона застосовує вплив і на їхню свідомість, і на їхню самобутність, і позбавляє можливості спілкуватися з рідними тощо”, - додала вона.

Як повідомлялося, в Україну 8 квітня за сприяння фонду Save Ukraine повертається 31 депортована росіянами українська дитина.

Микола Кулеба вважає, що депортованих українських дітей знайдуть і в білорусі

Виконавчий директор БО Save Ukraine, Уповноважений Президента з прав дитини (2014 -2021 рр.) Микола Кулеба вважає, що діти, яких депортувала росія, будуть знайдені і на території білорусі.

Про це він заявив під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ, відповідаючи на питання, чи є інформація про те, скільки українських дітей, які потрапили у росію, були вивезені до білорусі.

“У нас немає інформації, скільки українських дітей знаходяться на території білорусі. Я думаю, що ми також знайдемо цих дітей і в білорусі. Але наразі (дані про те — ред.), скільки таких дітей, де вони — ми не знаємо навіть щодо території рф. Зараз знайти якусь інформацію дуже важко взагалі — і по білорусі, і по росії”, - заявив він.

Як уточнив виконавчий директор БО Save Ukraine, тому вони і шукають будь-які повідомлення щодо того, де ці діти перебувають, зокрема - у яких частинах рф.

Юрист Регіонального центру прав людини (RCHR), учасник Квебекської спільноти міжнародного права, Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні Катерина Рашевська заявила, що у росії дійсно ведуться списки так званих ресурсних родин - тих родин, які вже мають на вихованні певну кількість російських дітей.

“І це створює додатковий простір для маніпуляції. Наприклад, (у росії кажуть цим батькам — ред.): “щоб не втратити пільги, опіку над цими дітьми — візьміть собі ще, будь ласка, 10 або 8 (українських — ред.) дітей тощо”, - поінформувала юристка.

За її словами, рф незаконно і необґрунтовано відмовляється повертати українських дітей на батьківщину.

“Ця нічим не обґрунтована затримка у репатріації цих дітей... і навіть не затримка, це — дії, які цілком спрямовані на те, щоб цю репатріацію унеможливити — є серйозним порушенням Женевських конвенцій, міжнародного гуманітарного права і можуть бути кваліфіковані як воєнний злочин”, - переконана Рашевська.

Як повідомлялося, в Україні з початку повномасштабної війни з росією, станом на 7 квітня, загалом вважалися знайденими 11 090 дітей.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-