Поїздка Сі Цзіньпіня до москви. Що це означає для України?

Поїздка Сі Цзіньпіня до москви. Що це означає для України?

Укрінформ
21 березня, 15:00 - брифінг на тему: «Поїздка Сі Цзіньпіня до москви. Що це означає для України?».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Юрій Пойта - керівник секції Азіатсько-Тихоокеаньского регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння (онлайн).

Актуальні питання:

– Поїздка Сі Цзіньпіня до москви. Що це означає для України?

– Гроші, політика, вплив. Який вибір зробить Китай між росією та Заходом?

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Візит Сі Цзиньпіна до москви є негативом для України, треба готуватися до будь-яких сценаріїв - експерт

Візит глави КНР Сі Цзіньпіна до москви є досить негативним фактом для України, тому нам слід готуватися до будь-яких сценаріїв, включно із найгіршим, який включає військо-технічну співпрацю рф і Китаю.

Таку думку висловив керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта під час онлайн- брифінгу на тему: «Поїздка Сі Цзіньпіна до москви. Що це означає для України?» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Візит (Сі Цзіньпіна до москви - ред.) для України є досить негативним, питання лише в тому, наскільки він є негативним. Я поясню, чому. По-перше, цей візит відбувся, він має статус державного. Це найвищий статус візитів лідерів, і ми розуміємо, що Китай не буде робити якихось заходів стосовно міжнародної ізоляції росії. Ми бачимо, що Китай абсолютно нечутливий до токсичності путіна", - сказав Пойта.

По-друге, зазначив експерт, маємо розуміти, що за підсумками цього візиту відбудеться посилення економічних, технологічних і політичних зв'язків між рф і Китаєм.

"Якщо подивитися на ті переговори між урядами, які відбуваються прямо зараз у кремлі, то за складом їх учасників ми бачимо, що в них беруть участь представники ВПК, Міноборони, космічної галузі та енергетики. Це говорить нам про те, що саме цих питань будуть стосуватися переговори і будуть підписані двосторонні документи. Це якраз те, що вкрай необхідно рф... Це надасть можливість російській економіці більш ефективно функціонувати попри те, що деякі енергоресурси можуть бути зі знижками, і бути більш стійкою до зовнішніх подразників і санкцій", - зауважив експерт.

Третій негативний чинник, на думку Пойти, полягає у зусиллях китайської сторони залучити Україну до так званих мирних переговорів без виведення російських військ.

За словами експерта, поки що під великим питанням надання Китаєм військово-технічної підтримки рф. Він зазначив, що останніми днями спілкувався з десятками експертів та міжнародних оглядачів, які наразі дотримуються домінуючої точки зору, що це малоймовірно.

"Але, звісно, ми не можемо цього виключати, тому що є декілька аргументів на користь того, що Китай справді може прийняти таке рішення. Тому, з моєї точки зору, Україна повинна розглядати всі сценарії, включаючи найгірший. Вона не може собі дозволити перебувати в ілюзіях, а потім отримати неприємний сюрприз. Тому будь-який розвиток ситуації Україна має розглядати, завчасно до цього готуватися і робити якісь превентивні заходи, щоб цього не відбулося", - вважає керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння.

Як повідомлялося, 20 березня глава КНР Сі Цзіньпін прибув до росії з триденним візитом. Переговори Сі та путіна в понеділок тривали чотири з половиною години.

Розмова між Зеленським і Сі Цзіньпіном може зменшити ймовірність передачі Китаєм зброї росії - експерт

Можлива телефонна розмова між лідерами України та КНР Володимиром Зеленським і Сі Цзіньпіном навряд чи змінить китайську позицію на більш прихильну до України, однак вона може зменшити ймовірність передачі Китаєм зброї росії.

Таку думку висловив керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта під час онлайн-брифінгу на тему: «Поїздка Сі Цзіньпіна до москви. Що це означає для України?» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Сильно змінити ситуацію (в результаті розмови Зеленського і Сі Цзіньпіна - ред.), на мою думку, немає шансів. Я не думаю, що можуть бути досягнуті якісь прориви для української сторони, тому що Китай дуже серйозно розглядає роль рф у своїй геополітиці. Але, звичайно, якщо розмова відбудеться, це буде позитивом для України у плані того, що, можливо, це зменшуватиме ймовірність того, що Китай передаватиме росії озброєння", - сказав Пойта.

Він додав, що попри той факт, що Президент Зеленський є дуже впливовим харизматичним лідером, здатним переконувати уряди, що всі неодноразово бачили, на російську сторону "ця харизма і ці аргументи не діяли".

"На китайську сторону, я думаю, вони також не подіють, тому що Китай абсолютно не чутливий до питань, пов'язаних з порушенням міжнародного права або навіть територіальної цілісності, незважаючи на його риторику. Тому серйозних проривів не буде, я думаю, але все одно це краще, ніж нічого", - зауважив експерт.

За його словами, подібні телефонні розмови зазвичай тривають протягом 30-60 хвилин.

"Це досить короткий час: привітання, обмін вступними словами і доведення своєї позиції. Під час таких переговорів, як правило, дуже мало можливостей для репліки, реакції на позицію співрозмовника, щоб намагатися його переконати. Тому, скоріш за все, українська сторона зачитає позицію відповідно до плану Зеленського, яким чином Україна бачить вирішення російсько-української війни і встановлення справедливого миру, що грунтується на міжнародному праві. А китайська сторона, відповідно, скоріш за все, прочитає свою "позицію з 12 пунктів". Поки що отакі дуже обережні очікування", - зазначив керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння.

Як повідомлялося, віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук поінформувала, що зараз офіційний Київ чекає на підтвердження проведення телефонної розмови Президента України Володимира Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна після його візиту до москви.

20 березня глава КНР Сі Цзіньпін прибув до росії з триденним візитом. Переговори Сі та путіна в понеділок тривали чотири з половиною години.

Готовність Китаю висловити територіальні претензії росії є поширеною ілюзією – експерт

Керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта вважає поширеною ілюзією готовність Китаю висловити територіальні претензії росії, яка наразі є важливою для нього у геополітичному плані.

Таку думку він висловив під час онлайн-брифінгу на тему: «Поїздка Сі Цзіньпіна до москви. Що це означає для України?» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Ми не бачимо наразі ніяких індикаторів - ні великих, ні маленьких, що Китай дійсно готовий висловити територіальні претензії у бік російської федерації і якимось чином їх просувати, скажімо, намагатися забрати якісь історичні китайські землі. Я думаю, що це насправді досить серйозна ілюзія, яка побутувала і в науковому, і в експертному, і в медіа середовищі. Це насправді переоцінка амбіцій Китаю і недооцінка важливості рф на даний момент для Китаю", - сказав Пойта.

Він додав, що також бачив у новинах карти, на яких географічні назви вказані російською і в дужках китайською мовою.

"Я не знаю, наскільки це відповідає чинному підходу китайської сторони, тому що не дивився, як вони раніше це вказували. Якщо я не помиляюсь, це в принципі і є загальним підходом. Тому я не думаю, що це може призвести до якихось наслідків", - зауважив експерт.

Як повідомлялося, Міністерство природних ресурсів КНР запропонувало внести корективи у назви восьми географічних об'єктів рф, які раніше історично належали до китайських територій. Відповідну ініціативу Мінприроди Китаю оприлюднило 14 лютого 2023 року на своєму урядовому порталі в рамках пункту №14 щодо зміни загальнодоступних географічних карт КНР. Йдеться про додавання автентичних китайських назв до найменування міст Владивосток (Хайшеньвай), Уссурійськ (Шуанченцзи), Хабаровськ (Болі), Благовєщенськ (Хайланьбао), острів Сахалін (Куедао), Нерчинськ (Нібучу), Миколаївськ-на-Амурі (Мяоцзе), Становий хребет (Вайсінань-лін).

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-