Протидія пожежам в екосистемах в умовах воєнного стану

Протидія пожежам в екосистемах в умовах воєнного стану

Укрінформ
20 березня, 12:30 - брифінг на тему: “Протидія пожежам в екосистемах в умовах воєнного стану”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Роман Рудак - заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України; Олександр Хорунжий - прес-офіцер ДСНС України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

В Україні розробили план заходів із розмінування земель с/г призначення — ДСНС

У державі був розроблений план заходів із розмінування земель сільськогосподарського призначення, і він має бути затверджений Національним органом з протимінної діяльності.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив речник ДСНС України Олександр Хорунжий.

“Сьогодні маємо затвердити план заходів з розмінування земель сільськогосподарського призначення, і він буде затверджений Національним органом з протимінної діяльності. Метою цього плану є створення безпечного середовища для населення шляхом мінімізації соціального, економічного та екологічного впливу ВНП на життя і діяльність людей, можливості використання сільськогосподарських земель за призначенням, а також відновлення економічного потенціалу аграрного сектору”, - сказав він.

Хорунжий розповів про етапи реалізації цього плану. По-перше, відбуватиметься збір інформації щодо сільськогосподарських земель, що потребують першочергового обстеження на наявність ВНП.

“Ми цю інформацію отримуємо від ОВА і аналізуємо її, це обов'язково. Потім іде визначення на основі цієї інформації категорії (ділянки — ред.) і визначення пріоритетності виконання робіт з розмінування”, - поінформував речник ДСНС.

Він зазначив, що ділянкам присвоюватимуть три категорії щодо забрудненості ВНП — низька, середня і висока. Низька — це там, де менше боєприпасів, висока — там, де є імовірність щодо високого ступеня забрудненості вибухонебезпечними предметами.

За словами речника, відповідні спеціалісти будуть використовувати матрицю, і ця категорійність накладатиметься на щільність забруднення ВНП.

“Таким чином, (цим шляхом — ред.) будуть визначатися ті ділянки, які в нас є пріоритетними і першочерговими для розмінування. Це робиться для того, щоб максимально швидко можна було розміновувати ті чи інші ділянки, бо по окремій ділянці можна витратити багато часу, сил та засобів. А якщо ділянка, наприклад, має не таке високе забруднення і є пріоритетною щодо економічного обґрунтування, то, мабуть, краще розпочати з неї”, - сказав Хорунжий.

Пресофіцер ДСНС уточнив, що пізніше відбуватиметься розподіл та закріплення за певним суб'єктом протимінної діяльності ділянок для розмінування, залучення необхідних сил і засобів та передача розмінованих територій кінцевим бенефіціарам.

Він поінформував, що координацію заходів на місцях щодо проведення розмінування здійснюватимуть ОВА, зокрема і підрозділи рятувальників.

Представник Державної служби України з надзвичайних ситуацій уточнив, що їхні сили і засоби, відповідно, вже готові.

“У нас зараз підготовлено приблизно до тисячі піротехніків, які готові до проведення розмінування. Загалом передбачено залучення понад тисячі осіб і приблизно до 200 одиниць техніки для проведення розмінування на сільгоспугіддях”, - зазначив речник ДСНС.

Як повідомлялося, піротехніки ДСНС з початку широкомасштабної війни із рф загалом знешкодили на території України 334 834 вибухонебезпечних предмети.

З початку повномасштабної війни ДСНС обстежила 2106 об'єктів життєзабезпечення

З початку повномасштабної війни з росією співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій обстежили 2106 об'єктів життєзабезпечення і 4334 кілометри ліній електропередач.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав речник ДСНС України Олександр Хорунжий.

“Щодо того, скільки у нас розміновано об'єктів життєзабезпечення, то, зокрема, обстежено 2106 таких об'єктів, 4334 кілометри ліній електропередач, 346 кілометрів газопроводів, 3433 кілометри автомобільних і 582 кілометри залізничних доріг”, - сказав він.

Як повідомлялося, піротехніки ДСНС з початку широкомасштабної війни з рф загалом знешкодили на території України 334 834 вибухонебезпечних предмети.

Цьогоріч у екосистемах України виникло вже 1700 пожеж — ДСНС

У нашій державі з початку цього року загалом виникло 1700 пожеж у екосистемах, з них за останню добу — 127.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Роман Рудак.

“В Україні лише за минулу добу виникло 127 пожеж у екосистемах, які охопили 80 гектарів території, до їхньої (ліквідації — ред.) було залучено 507 осіб особового складу і 126 одиниць техніки. А з початку цього року у державі виникло уже 1700 пожеж у екосистемах, які охопили 2600 гектарів”, - сказав він.

За його інформацією, торік в Україні загалом у екосистемах виникло 30 тисяч пожеж, якими було охоплено понад 46 тисяч гектарів. “Найбільше цих пожеж виникало у Дніпропетровській, Одеській та Львівській областях”, - заявив Рудак.

Представник ДСНС зазначив, що торік виникненню масштабних лісових пожеж вдалося запобігти завдяки злагодженим діям співробітників ДСНС і проведенню масової роз'яснювальної роботи серед населення, постійної роботи з органами виконавчої влади тощо.

Він уточнив, що серед найчастіших порушень, які призводять до виникнення пожеж у екосистемах, є самовільне випалювання громадянами сухої рослинності та випадки необережного поводження з вогнем.

Рудак сказав, що нині в Україні настає пожежонебезпечний період і в цей період забороняється заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарських цілей; відвідування населенням хвойних насаджень при високих температурних режимах; розведення багать у лісах та прилеглих до них територіях.

Також людям у цей період заборонено кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, залишати у непередбачених для цього місцях у лісі просочене бензином або мастилом ганчір'я, ємності з-під пального (навіть пляшки), експлуатовувати машини та інші механізми з несправними вихлопними системами та двигунами і випалювати суху рослинність.

Заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України нагадав, що відповідно до статті 77 КУпАП за порушення вимог пожежної безпеки у лісах на громадян може бути накладений штраф у розмірі від 1, 5 до 4 тисяч гривень, а за статтеюі 77-1 КупАП “Самовільне випалювання рослинності або її залишків” - штраф від 3 до 6 тисяч гривень.

Як повідомляв Укрінформ, піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій упродовж доби 19 березня знешкодили 259 вибухонебезпечних предметів.

Розмінування потребують понад 470 тис. гектарів сільгоспземель - ДСНС

Загальна площа земель сільськогосподарського призначення, які потребують розмінування, перевищує 470 тисяч гектарів.

Про це заявив речник ДСНС Олександр Хорунжий на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“За попередніми оцінками, для забезпечення проведення весняно-польових робіт потребують розмінування землі сільськогосподарського призначення Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської і Черкаських областей. Загальна площа цих земель становить понад 470 тисяч гектарів”, - заявив він.

За словами Хорунжого, найнебезпечнішими з погляду потенційної замінованості є території Херсонської, Харківської та Миколаївської областей.

До розмінування цих територій, як планується, долучаться піротехнічні підрозділи ДСНС, інженерно-саперні підрозділи ЗСУ, Нацгвардії та Держспецтрансслужби, вибухотехніки Нацполіції та оператори протимінної діяльності.

Як повідомлялося, піротехніки ДСНС від початку широкомасштабної війни із рф знешкодили на території України 334 834 вибухонебезпечні предмети.

Відео: 

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-