Весняна посівна: основні проблеми та виклики

Весняна посівна: основні проблеми та виклики

Укрінформ
13 березня, 14:00 - брифінг на тему: «Весняна посівна: основні проблеми та виклики».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Денис Марчук - заступник голови Всеукраїнської агарної ради.

Актуальні теми:

- весняна посівна: основні проблеми та виклики;

- програми підтрімки аграрного сектору.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

На посівну українським аграріям необхідно приблизно 40 млрд грн - експерт

Для проведення посівної українським аграріям потрібно приблизно 40 млрд грн.

Про це сказав заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук під час брифінг у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Нам на посівну потрібно порядка 40 млрд грн", - заявив він.

Марчук зазначив, що українським аграріям необхідні значні кошти на проведення посівної і тому є дуже важливим продовження програми "Доступні кредити 5-7-9%" для аграріїв на цей рік.

Він наголосив, що без достатнього фінансування українські сільгосптоваровиробники не зможуть закупити добрива, посівний матеріал, паливо та засоби захисту рослин, без яких неможливо провести повноцінну весняну посівну кампанію.

Експерт додав, що крім продовження програми також важливо збільшити максимальний обсяг кредиту, який може отримати одна юридична особа до 180 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2022 року для підтримки с/г товаровиробників і успішного проведення посівної кампанії у період дії воєнного стану уряд вніс низку змін до програми «Доступні кредити 5-7-9%». Вони, зокрема, передбачають можливість отримання пільгових кредитів під 0% річних із гарантією від уряду на рівні 80%. Так, для отримання такого фінансування покриття заставою становитиме лише 20% від суми кредиту, інші 80% забезпечуються гарантією із боку держави.

На початку березня 2023 року Всеукраїнська аграрна рада закликала уряд, зокрема Міністерство фінансів України, продовжити програму на поточний рік.

На деокупованих територіях Миколаївщини та Херсонщини ярими культурами може бути засіяно 30% полів - експерт

На деокупованих територіях Миколаївщини та Херсонщини цього року ярими культурами може бути засіяно 30% полів, за умови якщо вони будуть розміновані.

Про це сказав заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук під час брифінг у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Ми не будемо фактично бачити початок засіяння ярих культур на території деокупованої Херсонщини, Миколаївщини, тому що там на сьогоднішній день питання №1 - розмінування. Якщо навіть рухатись тими можливостями, які ми маємо на сьогоднішній день в контексті залучення бригад, які займаються розмінуванням, то все одно констатується, що лише 30% полів будуть задіяні під посів ярих культур. За умови, що вони будуть розміновані", - заявив він.

Марчук зазначив, що аграрії Херсонщини та Миколаївщини швидше за все зможуть під час весняної посівної 2023 року посіяти лише пізні ярі культури.

За його словами, на одній тільки Миколаївщині заміновано приблизно 300 тис. га землі і на першому етапі планується розмінувати близько 3,5 тис. га для того, щоб у регіоні можна було займатися овочівництвом.

Марчук розповів, що одним із найбільш замінованих наразі є район Снігурівки. Він додав, що у регіоні розпочата окрема кампанія з розмінування.

Крім цього, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) реалізовує окрему програму з розмінування Харківщини.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство аграрної політики та продовольства України планує, що до середини травня розчистять щонайменше 30-40% замінованих сільськогосподарських земель Миколаївської, Херсонської та Харківської областей.

У найближчі п'ять років світ не зможе знайти альтернативу українській агропродукції

У найближчі п'ять років світ не зможе знайти альтернативу українській аграрній продукції.

Таку думку висловив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Ми експортували на досить значні ринки Африки, Азії та Європи. Тому не можна сказати, що світ зможе десь знайти заміну українській продукції за рахунок лише призупинення "зернової угоди". Навіть у найближчі п'ять років цього не буде зроблено", - заявив він.

Марчук зазначив, що саме через це світова спільнота докладає максимальних зусиль для продовження "зернової угоди".

Як повідомлялося, у Стамбулі 17 листопада 2022 року Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина домовилися про продовження Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море ще на 120 днів. Вона розпочала роботу 22 липня 2022 року, а перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня. Угода діє до 18 березня 2023 року.

За даними Міністерства оборони Туреччини, з 1 серпня 2022 року по 9 березня 2023 року Україна експортувала "зерновим коридором" 23, 4 млн т агропродукції. При цьому, 40% зерна транспортовано до Європи, 30% - до Азії, 13% - до Туреччини, 12% - до Африки та 5% - до країн Близького Сходу.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-