Притягнення до відповідальності російських пропагандистів, які публічно закликають до геноциду українського народу

Притягнення до відповідальності російських пропагандистів, які публічно закликають до геноциду українського народу

Укрінформ
14 березня, 13:00 - пресконференція  на тему: «Притягнення до відповідальності російських пропагандистів, які публічно закликають до геноциду українського народу».

Організатор: Інститут дослідження війни та миру (IWPR).

Спікери: Альона Нестеренко - медіаекспертка ІМІ, дослідниця пропаганди та дезінформації; Отар Довженко - голова Незалежної медійної ради, редактор, журналіст, медіатренер і дослідник медіа; Людмила Панкратова - членкиня Незалежної медійної ради, виконавча директорка ГО «Інститут розвитку регіональної преси», медіаюристка, адвокатка; Максим Дворовий -  медіаюрист Лабораторії цифрової безпеки; Роман Цимбалюк - відомий український блогер. 

Модераторка: Ольга Гужва - керівниця проєкту «Голоси України», Інститут дослідження війни та миру (IWPR).

Коротко. Від  російських пропагандистів часто лунають заклики вбивати і катувати українців, руйнувати оселі тощо. Чи будуть вони покарані, що для цього вже зроблено? Відповісти на ці та інші запитання спробують спікери заходу.

Формат заходу – офлайн + онлайн включення (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

росЗМІ активно просувають геноцидну риторику щодо українців - дослідження ІМІ

російські пропагандисти публічно закликають до геноциду українського народу, тому фіксація геноцидної риторики є важливою складовою роботи щодо боротьби з роспропагандою.

Про це медіаекспертка Інститут масової інформації (ІМІ), дослідниця пропаганди та дезінформації Альона Нестеренко повідомила під час пресконференції в Укрінформі на тему «Притягнення до відповідальності російських пропагандистів, які публічно закликають до геноциду українського народу».

«Наша боротьба з російською пропагандою проходить за кількома напрямками. Перше, це фіксація геноцидної риторики росії проти українців. Також ми робимо дослідження про складові російського плану геноциду українців, матеріали «Інфозлочини» про ключових осіб російської пропаганди, матеріали про залучення до просування ворожих наративів Кремля певних категорій та робимо огляди соціальних мереж», - сказала Нестеренко.

Крім того, вона навела приклади геноцидної риторики, ознакою якої є заклики до знищення або вчинення геноцидних діянь.

«Пропагандисти дуже гостро відреагували на підрив Кримського мосту 8 жовтня, але у них були заклики до знищення задовго до цієї події. Вони піднесли цей інцидент як можливість розповісти, що українці самі винні, і якщо їх зараз будуть вбивати, то вони самі це все спровокували», - зазначила медіаекспертка.

Ще однією з ознак геноцидної риторики, за словами Нестеренко, є використання російською пропагандою евфемізмів. Наприклад, пропагандисти називають українців «нацистами», «бандерівцями», «укронацистами», «сатаністами» тощо. Війну називають «СВО», початок повномасштабного вторгнення «вимушеною мірою», примусову депортацію українців у росію «евакуацією», викрадення українських дітей і посилення їх до спецтаборів – «поїздкою до оздоровчого табору» тощо.

Вона зазначила, що російські медіа ігнорують геноцидні заклики, зокрема у промовах посадовців, та висвітлюють вчинені діяння з ознаками злочину геноциду схвально або нейтрально.

«Майже вся стрічка новин російських інформаційних ресурсів – це цитування їхніх високопосадовців і вони дозволяють собі геть не дипломатичну риторику», - зауважила дослідниця.

Ще однією з ознак геноцидної риторики є недотримання балансу в контенті медіа, додала вона.

«Ми можемо бачити цю ситуацію на деяких нібито ліберальних медіа, як «Медуза». Це ЗМІ публікує доволі полярні матеріали з різними точками зору з приводу якоїсь новини, але якщо ми відкриємо кожну окрему новину, то ми побачимо, що вони дозволяють собі показувати карти міноборони рф, посилатися на Гіркіна тощо», - сказала Нестеренко.

Як повідомляв Укрінформ, російська пропаганда запустила потужну антиукраїнську інформаційну кампанію у Фейсбуці.

Шлях щодо притягнення рф до відповідальності буде довгим – адвокат

За час існування Конвенції про запобігання злочину геноциду доведено лише три такі злочини, тож попереду довгий шлях щодо притягнення рф до відповідальності.

Таку думку висловила виконавчий директор ГО «Інститут розвитку регіональної преси», адвокат Людмила Панкратова на пресконференції в Укрінформі.

«Невелика кількість доведених у міжнародному судді злочинів геноциду показує, що Україну чекає дуже довгий шлях у притягненні рф до відповідальності. За весь час існування Конвенції про запобігання злочину геноциду з 1951 року було встановлено тільки три випадки таких злочинів - це геноцид у Руанді 1994 року, події 1995 року в Сребрениці та геноцид у Судані», - сказала Панкратова.

Вона зауважила, що конвенція надає визначення геноциду, яке охоплює дуже багато принципів. Це, зокрема, заподіяння серйозних тілесних ушкоджень, умисне створення для групи таких життєвих умов, які розраховані на фізичне знищення, заходи, розраховані на запобігання дітонародженню, насильницька передача дітей з однієї людської групи до іншої тощо.

«Це повинні бути злочини, які відбуваються щодо національної, етнічної, расової або релігійної групи. Для того, щоб встановити, що російська федерація проводить геноцид щодо українців, необхідно встановити намір держави знищити саме українську націю», - пояснила адвокат.

Як повідомлялося, у резолюції ПАРЄ "Правові аспекти та аспект прав людини в агресії російської федерації проти України" зазначається, що російська офіційна риторика, яка використовується для виправдання повномасштабного вторгнення та агресії проти України, має ознаки публічного підбурювання до геноциду і може свідчити про геноцидний намір знищити українську національну групу як таку або принаймні її частину.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу міжнародній конференції United for Justice ("Об’єднані заради справедливості"0 у Львові заявляв, що росія веде не просто агресивну війну проти України, а й має геноцидний намір і хоче знищити українську націю та її культуру.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-