Оцінка громадянами суспільно-політичної ситуації в країні та діяльності влади

Оцінка громадянами суспільно-політичної ситуації в країні та діяльності влади

Укрінформ
15 березня, 10:00 - пресконференція на тему: «Оцінка громадянами суспільно-політичної ситуації в країні та діяльності влади. Довіра до соціальних інститутів та політиків»

Організатор: Центр Разумкова.

Спікери: Андрій Биченко ˗ директор соціологічної служби Центру Разумкова; Михайло Міщенко - заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова; Петро Стецюк - науковий консультант з правових питань Центру Разумкова; Ігор Жданов ˗ керівник проєкту «Інформаційна оборона» Фонду «Відкрита політика», міністр молоді і спорту України (2014-2019 рр.).

Модератор: Юрій Якименко – президент Центру Разумкова.

Питання до обговорення: 

•       Оцінка громадянами ситуації в країні та діяльності влади.

•       Довіра громадян до інститутів суспільства.

•       Довіра до політиків, посадовців, громадських діячів.

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати соціологічного опитування, проведеного у лютому-березні 2023 р. соціологічною службою Центру Разумкова в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Більшість громадян вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі — опитування

Події в Україні розвиваються в правильному напрямі - так вважають 61% українців, і лише 21% - що події розвиваються в неправильному напрямі.

Про це під час презентації результатів соціологічного опитування Центру Разумкова в Укрінформі повідомив заступник директора соціологічної служби Михайло Міщенко.

“За результатами опитування щодо оцінки громадянами процесів, які відбуваються в Україні, 61% респондентів вважає, що події розвиваються в правильному напрямі, і лише 21%, що події розвиваються в неправильному напрямі”, - сказав Міщенко.

Він зазначив, що до початку війни - наприкінці 2021 року - ці показники були гіршими. Тоді лише 20% опитаних відповідали, що події розвиваються в правильному напрямі, а 65,5% зазначили, що події розвиваються в неправильному напрямі.

“Це може бути пов'язано з тим, що з початку війни відбулась консолідація суспільства — люди чітко усвідомлюють напрямок суспільного розвитку, який вони асоціюють з перемогою”, - зауважив заступник.

Крім того, 49% українців вірять, що Україна здатна подолати існуючі проблеми чи труднощі протягом найближчих кількох років, 36% вважають, що Україна зможе їх подолати у більш віддаленій перспективі, лише 3% - що Україна не здатна подолати існуючі проблеми та труднощі.

Зазначається, що наприкінці 2021 року — до початку війни - лише 18% громадян вважали, що Україна здатна подолати проблеми та труднощі протягом найближчого часу, 54% - у більш віддаленій перспективі, 18% - взагалі нездатна їх подолати.

Опитування проводилося з 23 лютого по 1 березня. Було опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії. Метод опитування — особисте інтерв'ю в помешканні респондентів.

Більшість українців вважає, що влада добре справляється з проблемами у сферах оборони та енергозабезпечення

Переважна більшість громадян вважає, що влада України добре справляється з вирішенням проблем у сферах оборони та енергозабезпечення, негативні оцінки переважають у сферах боротьби з корупцією та правосуддям.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час презентації результатів соціологічного опитування повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

“Переважна більшість громадян вважає, що влада добре, або скоріше добре справляється з вирішенням проблем у сферах оборони країни та енергозабезпечення. У сфері оборони: добре — 25,4%, скоріше добре — 56,4%, скоріше погано — 11%, дуже погано — 2,2%, важко відповісти — 4,9%. У сфері енергозабезпечення: добре — 18%, скоріше добре — 61,6%, скоріше погано — 13%, дуже погано - 3,4%, важко відповісти — 4%”, - сказав директор.

Окрім цього, 8,6% опитаних вважають, що влада добре справляється з проблемами сфері соціального захисту, 44% - вважають, що скоріше добре, 28,8% - скоріше погано, 8,2% - дуже погано, 10,4% - важко відповісти.

6,2% респондентів дуже добре оцінили спроможність держави вирішувати проблеми у сфері охорони здоров'я, 47,6% - добре, 30% - скоріше погано, 5,7% - дуже погано, 10,3% - важко відповісти.

6,2% респондентів дуже добре оцінили спроможність держави вирішувати проблеми у сфері освіти, 50% - добре, 24% - скоріше погано, 5,4% - дуже погано, 14,7% - важко відповісти.

Крім того, негативні оцінки переважають у сферах боротьби з корупцією та правосуддям. Вирішення проблем у сфері боротьби з корупцією: 4% - дуже добре, 19,5% - добре, 44,5% - скоріше погано, 21,3% - дуже погано, 10,7% - важко відповісти. Вирішення проблем у сфері правосуддя: 5,6% — дуже добре, 25% скоріше добре, 37,3% - скоріше погано, 10,8% - дуже погано, 23,2% - важко відповісти.

“Навіть вирішення таких проблем як економічні оцінюється вище, ніж було до війни, коли з точки зору об'єктивних показників ситуація була краща. Водночас боротьба з корупцією та правосуддя залишаються слабкою ланкою”. - зазначив Биченко.

Опитування проводилося з 23 лютого по 1 березня. Було опитано 2020 респондентів віком від 18 років і старше. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії. Метод опитування — особисте інтерв'ю в помешканні респондентів.

Українці вважають найменш корумпованими місцеву владу, громадські організації та президента — опитування

Найменш корумпованими, на думку українців, є місцева влада, громадські організації та президент України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час презентації результатів соціологічного опитування повідомив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

Рівень корумпованості соціальних інституцій оцінювався шкалою від 1 до 10 балів, де 1 бал означає відсутність корупції, а 10 — дуже високий її рівень.

"Найбільш корумпованими українці вважають Верховну Раду України та українську владу в цілому — 6,8 бала, Кабінет міністрів — 6,1, Міністерство оборони України — 5,8, обласну владу — 5,7, Офіс президента — 5,6, антикорупційні органи (НАБУ, САП, НАЗК) — 5,6", — зазначив Міщенко.

Найменш корумпованими, на думку респондентів, є місцева влада — 5,4 бала, громадські організації — 4,7, президент України — 4.

Крім того, громадяни не мають одностайної думки, яким чином змінився рівень корумпованості в Україні після початку повномасштабної війни: 33% вважають, що зараз рівень корупції вищий, 30% — що він не змінився, 21% — що став нижчим, 17% не змогли дати відповіді.

"Часто спостерігається нерівність в оцінці рівня корумпованості певної соціальної інституції і рівня довіри до неї. Скажімо, рівень корумпованості Міністерства оборони оцінюється 5,8 бала, що майже стільки ж, як і рівень корумпованості Кабінету міністрів, — 6,1 бала. Але рівень довіри до цих інституцій істотно відрізняється. Якщо Міноборони довіряє 68% опитаних, то Кабміну — 50%", — підкреслив Міщенко.

Він зауважив, що рівень довіри до певної інституції пов'язаний не лише з оцінкою рівня корупції, а й з оцінкою тих функцій, які виконує певна соціальна інституція.

Опитування проводилося з 23 лютого по 1 березня. Було опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення в усіх регіонах України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії. Метод опитування — особисте інтерв'ю в помешканні респондентів.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-