Тиждень київських письменників в українській Вікіпедії

Тиждень київських письменників в українській Вікіпедії

Укрінформ
3 березня, 14:30 -  пресконференція на тему: «Оголошення результатів Тижня київських письменників в українській Вікіпедії».

Організатори: Київська міська організація Національної спілки письменників України, Громадська організація «Вікімедіа Україна»

Учасники: Марія Морозенко - голова КО НСПУ; Віталій Петрушко - менеджер з комунікацій «Вікімедіа Україна»; члени правління КО НСПУ: Павло Кущ, Лариса Недін, Дмитро Чистяк, Тетяна Череп-Пероганич.

Модератор: Юрій Пероганич  - співзасновник «Вікімедіа Україна», член громадської ради КО НСПУ.

Коротко. 3 березня щороку відзначається Всесвітній день письменника. В українській Вікіпедії станом на середину лютого були відсутні статті про понад 200 письменників — членів Київської організації НСПУ.

З ініціативи КО НСПУ в українській Вікіпедії з 17 по 28 лютого був проведений «вікітиждень», спрямований на заповнення цієї прогалини – створення статей про київських письменників у Вікіпедії.

Пресконференція присвячена результатам проведеного тижня.

Питання до обговорення:

  • Вікіпедія – інструмент популяризації української літератури і мистецтва, письменників і митців;
  • Критерії енциклопедичної значущості для створення статей про творчих людей у Вікіпедії;
  • Роль сучасного українського письменника у вільному поширенні знань.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Оголошено результати Тижня київських письменників в українській Вікіпедії

Під час Тижня київських письменників в українській Вікіпедії найвідоміша онлайн-енциклопедія поповнилася більш як 50 статтями.

Про результати заходу повідомив співзасновник Вікімедіа Україна та член громадської ради Київської організації Національної спілки письменників Юрій Пероганич на пресконференції в Укрінформі.

"На початку конкурсу були відсутні статті про близько 200 членів Спілки. Протягом конкурсу додано 55 статей: на чверть ми цю прогалину заповнили протягом тижня. Чотирнадцять учасників сумарно написали статей на 330 тисяч знаків, або 165 сторінок, якщо брати за текст однієї книжкової сторінки 2000 знаків", - розповів він.

За словами Пероганича, найбільше статей - 13 - написала вчителька з Сумщини під ніком Olga Loboda. На другому місці - науковець із Глухова Андрій Гриценко, який написав 11 статей.

Пероганич зазначив, що всі учасники отримають сувеніри від Вікімедіа Україна.

Водночас дитяча письменниця і театральний педагог Лариса Недін висловила побажання, щоб у Вікіпедії було більше статей, присвячених авторам, які пишуть для дітячої аудиторії. На її думку, це заохочуватиме дітей до читання книжок.

"Література для дітей ніби стоїть окремо, але з неї все починається. Якщо дитину ми змалечку привчаємо до якісної літератури, то ця людина буде все життя товаришувати з книжкою", - переконана вона.

Водночас письменник Павло Кущ вважає, що потрібно також звертати увагу на авторів, які працюють у жанрі гумору та сатири.

"Напередодні вторгнення було видано сатиричний бюлетень, який силами нашого об'єднання гумористів і сатириків передали на фронт на Донеччину. Багато гарних відгуків було. Узагалі, це дуже сильна зброя на інформаційному фронті", - наголосив він.

Як повідомлялося, тиждень написання статей про письменників Києва у Вікіпедії тривав із 17 лютого по 28 лютого. Ініціатором заходу стала Київська міська організація Національної спілки письменників України.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-