Поточна ситуація у сфері продовольчої безпеки України. Робота

Поточна ситуація у сфері продовольчої безпеки України. Робота "зернових коридорів"

Укрінформ
1 березня, 13:30 -  брифінг на тему: «Поточна ситуація у сфері продовольчої безпеки України. Робота "зернових коридорів"».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Ольга Трофімцева - посол МЗС з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали: 

До програми "Зерно з України" вже долучилося 43 країни

До гуманітарної програми "Зерно з України", яку ініціював Президент України Володимир Зеленський, вже долучилося 43 країни.

Про це сказала посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева під час пресконференції у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"На сьогодні вже 43 країни беруть участь у програмі "Зерно з України". Завдяки внескам наших партнерів ми змогли закуповувати в першу чергу продовольчу пшеницю у наших фермерів і відправляти в ті країни, які найбільш потребують цих зернових", - розповіла вона.

Трофімцева зазначила, що у межах програми Україна постачає продовольство в країни, які перебувають на межі голоду.

Як повідомлялося, програму "Зерно з України" ініціював Президент Володимир Зеленський. Вона передбачає закупівлю українського зерна країнами-партнерами та передачу його державам, які потерпають через гуманітарну кризу. Програма реалізується в партнерстві з World Food Program під егідою Організації Об'єднаних Націй.

Сумарно країни-партнери надали майже 200 мільйонів доларів на її фінансування. У межах програми 110 тис. тонн української пшениці вже отримали одні з найбільш соціально вразливих країн Африки – Ефіопія та Сомалі.

Україна експортувала "зерновим коридором" понад 18 млн т зернових та олійних культур

Від початку роботи "зернового коридору" (1 серпня 2022 року) Україна експортувала понад 18 млн т зернових та олійних культур.

Про це сказала посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева під час пресконференції у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Загалом вже понад 22 млн т аграрної продукції було поставлено з початку роботи "зернового коридору". Зернових та олійних - понад 18 млн т", - заявила вона.

Трофімцева зазначила, що Україна могла б експортувати набагато більше продовольства, якби морські порти працювали на повну потужність.

За її словами, щомісяця Україна в кращому випадку експортує 60-65% від тих обсягів поставок агропродукції закордон, які були до початку повномасштабного вторгнення.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі 17 листопада 2022 року Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина домовились про продовження «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море» ще на 120 днів. Вона почала роботу 22 липня 2022 року, а перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня. Угода діє до 18 березня 2023 року.

Напередодні завершення дії "зернової угоди" рф посилює заяви про недоцільність її продовження - МЗС

Напередодні завершення дії "зернової угоди" росія посилює заяви про недоцільність її продовження у нинішньому форматі.

Про це сказала посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева під час пресконференції у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Вже зараз росія починає подавати певні сигнали про те, що продовження роботи "зернового коридору" у такому форматі як зараз, є не дуже доцільним", - заявила вона.

Трофімцева зазначила, що МЗС відмічає зростання подібних наративів у міжнародній пресі.

"Ми бачимо типову ситуацію посилення тиску та шантажу з боку держави-терориста росії. Це відбувалося у листопаді і зараз нічого нового немає", - наголосила вона.

За словами Трофімцевої, Україна працює над тим, щоб блокувати такі спроби рф зупинити роботу "зернового коридору" і вже звернулась до партнерів по ініціативі, у першу чергу до Туреччини та ООН із закликом не зважати на шантаж країни-агресора.

"На думку української сторони, реакція має бути чіткою та однозначною з боку наших партнерів", - підкреслила посол.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі 17 листопада 2022 року Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина домовились про продовження «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море» ще на 120 днів. Вона почала роботу 22 липня 2022 року, а перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня. Наразі угода діє до 18 березня 2023 року.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-