Чоловіки як союзники у просуванні прав і можливостей жінок

Чоловіки як союзники у просуванні прав і можливостей жінок

Укрінформ
9 березня, 14:00 -  презентація посібника "Чоловіки як союзники" у рамках Тижня рівності "Київ - місто рівних можливостей".

Організатори: Департамент соціальної політики КМДА, Управління з питань гендерної рівності, Міжнародна фундація виборчих систем (IFES в Україні).

Учасники: Оксана Ярош - гендерна експертка, IFES, докторка політичних наук; Тетяна Гузенко - керівниця управління з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА; Леонід Ємець - депутат Київради, співголова МФО «Київ – за рівні можливості»; Микола Ябченко - спеціаліст із комунікацій та управління знаннями ПРООН в Україні; Олена Суслова - старша аналітикиня ГО «Інформаційно-консультативний жіночий центр»; Михайло Спасов - представник Уповноваженого ВРУ із рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів.

Також у заході візьмуть участь представник Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, депутати Київської міської ради та члени МФО "Київ за рівні можливості ".

Модераторка: Анна Перепелюк - координаторка проєкту, IFES в Україні.

Коротко. В рамках Тижня рівності "Київ - місто рівних можливостей"  відбудеться презентація друкованої книги IFES «Чоловіки як союзники», присвяченої рівноправному партнерству та сприянню рівної участі жінок і чоловіків у суспільно-політичному житті. Також йтиметься про досвід світової та вітчизняної практики подолання нерівності, практичні поради, як краще сприяти утвердженню рівноправного партнерства.

Довідково. «Чоловіки як союзники» ‒ посібник про те, як бути союзником та рівноправним партнером на індивідуальному, колективному та мережевому рівнях. У посібнику системно викладені перешкоди, які стоять на заваді розвитку гендерної рівності та жіночому лідерству в суспільно-політичному житті.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 12:00 9 березня 2023 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Секретаріат уповноваженого з прав людини отримав 142 звернення від громадян щодо дискримінації за 2022 рік

За минулий рік Секретаріат уповноваженого Верховної Ради з прав людини отримав 142 звернення від громадян щодо дискримінації за різними ознаками, 24 з них за ознаками статі.

Про час прес-конференції в Укрінформі заявив представник уповноваженого Верховної Ради з рівних прав і свобод Михайло Спасов.

«Секретаріат уповноваженого з Верховної Ради з прав людини отримав 142 звернення, які стосувались свободи та дискримінації за різними ознаками. З них 24 (це приблизно 17%) щодо дискримінації за ознакою статі», - сказав він.

Крім того, за його словами, за 2022 рік надійшло 95 звернень щодо домашнього насильства, 98% з них - звернення від жінок.

Спасов також зазначив, що українське законодавство не містить дієвого механізму захисту від сексуальних домагань на робочому місці. На його переконання, чинне законодавство України все ще не містить визначення сексуальних домагань та не відповідає цим поняттям у розрізі Стамбульської конвенції.

Як повідомляв Укрінформ, ЄС запроваджує санкції проти осіб та організацій, винних у сексуальному насильстві та масштабних порушеннях прав жінок.

У Києві презентували посібник «Чоловіки як союзники»

Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) підготувала посібник «Чоловіки як союзники» про рівноправне партнерство жінок і чоловіків.

Презентація видання відбулася в Укрінформі в межах Тижня рівності "Київ - місто рівних можливостей".

"Лідерство жінок і політико-гендерна рівність має охоплювати всі сфери, тому що це питання інклюзії. Це той комплексний гендерний підхід, про який ідеться у посібнику", - зазначила координатор проєкту IFES в Україні Анна Перепелюк.

Як зазначалося, видання буде цікавим кожному, хто прагне розібратися в темі рівності та рівноправного партнерства. У посібнику системно викладені перешкоди, які стоять на заваді розвитку гендерної рівності та жіночому лідерству в суспільно-політичному житті.

Книга охоплює різноманітні теми, серед яких небезпека гендерних стереотипів, домашнє та гендерно зумовлене насильство, роль фемінітивів в утвердженні лідерства жінок, реалізація жінок у суспільно-політичному житті, протидія сексуальним домаганням, гендерна кадрова політика та протидія дискримінації на ринку праці тощо.

Фахівцйі наголошують, що рівноправний союз між чоловіком і жінкою передусім є ознакою демократичного суспільства.

«Статистичний відділ ООН порахував, що фактично в кожній країні жінка більше витрачає часу на домашнє господарство, ніж чоловік. Тому якщо не сприяти вивільненню жінок, якщо не розробляти внутрішньосімейні політики зі спільної праці, то гендерна нерівність може продовжуватись і вкорінюватись надалі», - сказала доктор політичних наук Оксана Ярош.

Як повідомлялося, за останніми оцінками організації ООН, яка займається розширенням прав і можливостей жінок, для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться приблизно 300 років.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-