Образ перемоги України: політичні аспекти завершення війни

Образ перемоги України: політичні аспекти завершення війни

Укрінформ
24 лютого, 12:00 - круглий стіл на тему: «Образ перемоги України».

Організатор: Аналітичний центр «Об’єднана Україна».

Учасники: Ігор Петренко – політолог, доктор політичних наук; Антон Кучухідзе – співзасновник АЦ «Об’єднана Україна», політолог-міжнародник; Петро Олещук – політолог, доктор політичних наук; Валентин Гладких – політичний аналітик, кандидат філософських наук; Олексій Кущ – економіст, фінансовий аналітик; Юрій Саух – політичний експерт; Дмитро Левусь – експерт-міжнародник.

До  участі запрошені: Володимир Фесенко – політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»; Олексій Буряченко – політолог, виконавчий директор АОМС "Міжнародна асоціація малих громад"; Юрій Гаврилечко – економічний експерт, доцент кафедри Міжнародних відносин та політичного консалтингу університету "Україна"; Андрій Рудик – політолог, доктор філософії з галузі соціальних та поведінкових наук; Володимир Цибулько – політичний експерт; Олександра Решмеділова – політолог, кандидат філософських наук; Ігор Чаленко – політолог, голова Центру аналізу та стратегій; Дмитро Васильєв – політконсультант, президент Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики "RADA"; Олег Лісний – політолог.

Коротко: Захід проводиться з метою подальшого дослідження політичних аспектів переможного для України завершення війни.

Під час круглого столу команда АЦ «Об’єднана Україна» та представники експертного середовища обміняються думками та візьмуть участь у дискусії.

Ключові питання:

  • Що є перемогою для України? Лише відновлення територіальної цілісності та суверенітету у повному обсязі, або існують певні додаткові умови? Що ще є важливим для повноцінної перемоги України окрім звільнення українських територій?
  • Наскільки реалістичним може бути сценарій завершення війни у вигляді переговорів? Що може послугувати причиною для того, щоб росія розпочала перемовини на умовах України? З ким Україна може проводити переговори?
  • Які  проблеми можуть виникати з відновленням української влади на звільнених землях? Як варто організувати управлінням цими територіями? Якою має бути політика української держави стосовно мешканців регіонів, які багато років були під російською окупацією?
  • Чи можливі дипломатичні шляхи повернення Криму під контроль України, і які саме  можуть бути механізми?
  • Якою має бути політика України щодо росії після завершення війни? Чи можливим є збереження путінського режиму після поразки в Україні? Які сценарії розвитку ситуації на російському просторі є оптимальними з точку зору національних інтересів нашої держави?
  • Яке місце у перемозі України займає інтеграція за підсумками війни у ЄС та НАТО? Чи можна вважати завершення вступу до ЄС необхідною умовою перемоги України? Чи є умовою перемоги України приєднання до НАТО у якості повноцінного члена?

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Україні вже зараз потрібно думати, як повертати своїх громадян з-за кордону після війни – експертка

З України від початку війни виїхало 8 мільйонів громадян, і вже зараз потрібно думати, як повернути їх з інших країн.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему «Образ перемоги України» заявила політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова.

«З України виїхало 8 мільйонів українців. Уже зараз потрібно думати, як зробити так, щоб вони повертались і привезли із собою користь Україні, де знайти робочі місця тощо. Зрозуміло, що військово-промисловий комплекс буде ключовим, але треба все одно шукати щось нове для того, щоб інтегрувати якомога більше людей», - сказала Решмеділова.

Вона підкреслила, що треба шукати неординарні рішення.

«Нам потрібно думати, як повертати інтелект сюди, а не роздавати його по світу. Якщо це розглядати як інтеграцію зі світом, то треба не забувати, хто є автором. Українці просто можуть розчинитися у світі і не принести користі для своєї Батьківщини», - зазначила Решмеділова.

Крім того, Решмеділова наголосила на потребі побудові чіткої картини мирного життя для того, щоб українці не губилися в ілюзіях, а мали конкретну візуалізацію того, куди рухатиметься держава.

Як повідомлялося, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ), кількість українців, які виїхали до країн Європи після початку повномасштабного вторгнення росії, становить близько 8 мільйонів осіб.

Україна має не тільки виграти війну, а й не програти мир – експерт

Один з ризиків для нас - це виграти війну і програти мир, тобто для нас важливо забезпечити економічне відновлення країни.

Про це під час круглого столу в Укрінформі заявив економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ, передає Укрінформ.

«Один з ризиків для нас - це виграти війну і програти мир. Виграти війну – це відновити територіальну цілісність, завдати військової поразки росії, але це ще не означає виграти мир. Якщо Україна після війни буде залишатися найбіднішою країною Європи – це означатиме програти мир. Якщо не подолати проблеми нерівності і бідності в країні – це теж означає програти мир», - підкреслив Кущ.

Він зазначив, що уже зараз потрібно працювати над створенням нової економічної моделі, яка стане базовою для потужного економічного відновлення після війни.

«Якщо Україна планує себе посилювати як держава, то потрібно напрацювати програми щодо повернення населення. Такі програми працюють лише в парі з потужними програмами економічного розвитку. Люди будуть повертатися лише тоді, коли в Україні будуть створюватись робочі місця, коли умови ведення бізнесу будуть кращі ніж в інших країнах. Для цього потрібно створити багатофакторну модель економічного відновлення з урахування всіх тих помилок, які були раніше», - сказав економіст.

Як повідомлялося, економіка України скоротилася у 2022 році більш як на 35% унаслідок російського вторгнення, щомісячний дефіцит бюджету оцінюється у 5 млрд доларів.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-