Регуляторна політика та стан українського бізнесу в умовах війни. Підсумки 2022

Регуляторна політика та стан українського бізнесу в умовах війни. Підсумки 2022

Укрінформ
21 лютого, 11:30 - брифінг на тему: “Регуляторна політика та стан українського бізнесу в умовах війни. Підсумки 2022”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Aндрій Длігач -  голова Ради Коаліція бізнес-спільнот за модернізацію України, голова Advanter Group, співзасновник Центр Економічного Відновлення; Олексій Кучер - голова ДРС;  Михайло Лейченко - заступник голови Центру розвитку інновацій, співініціатор Ініціативи для відновлення економіки України.

Актуальні питання: 

  • стан ділового середовища в Україні та динаміку відновлення бізнесу;
  • ключові потреби, перешкоди та перспективи розвитку підприємництва;
  • дерегуляція підприємницької діяльності;
  • взаємовідносини бізнесу з органами влади, пріоритетні задачі для уряду, погляд на програму відновлення, можливу податкову реформу;
  • обсяг сплачених податків та залученість бізнесу до волонтерської діяльності й відновлення України. 

Коротко. Під час заходу буде презентовано результати дослідження стану та потреб бізнесу в умовах війни,  анонсовано цифрові й законодавчі ініціативи, які ДРС планує реалізувати у 2023 році. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Майже 90% бізнесу допомагають Україні перемогти у війні – дослідження

Станом на січень 2023 року майже 90% підприємств допомагають пришвидшити перемогу України, допомагаючи ЗСУ та реалізовуючи волонтерські та гуманітарні проєкти.

Про це свідчать результати дослідження «Стан та потреби бізнесу в умовах війни», презентованого в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Ми бачимо, що, як і навесні минулого року, 89,7% українських підприємств допомагають пришвидшити перемогу у війні, допомагаючи армії та реалізовуючи волонтерські та гуманітарні проєкти», - зазначив голова Ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України, очільник Advanter Group, співзасновник Центру економічного відновлення Aндрій Длігач.

Зокрема, 63% українського бізнесу допомагають Збройним силам та ТрО, 55,7% - підтримують власних працівників та їхні родини в умовах війни, 21,7% - реалізовують гуманітарні проєкти, 18,1% - надають роботу ВПО, 10,3% - допомагають у відновленні регіону або громади.

У ході дослідження, із 25 січня по 2 лютого цього року, було опитано 535 власників та СЕО бізнесів.

Дослідження провели Центр розвитку інновацій, Офіс з розвитку підприємництва та експорту, національний проєкт Дія.Бізнес спільно з Advanter Group за підтримки державних органів влади та Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України.

Бізнес назвав основні перешкоди для свого відновлення в умовах війни - дослідження

Станом на січень 2023 року основною проблемою відновлення для бізнесу залишається непрогнозованість розвитку ситуації в Україні, фінансові проблеми (відсутність достатнього капіталу) і недостатня кількість платоспроможних клієнтів в Україні.

Про це свідчать результати дослідження «Стан та потреби бізнесу в умовах війни», презентованого в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Дослідження проходило за усіма правилами вибірки по усій Україні. Опитані підприємці представляють всі українські регіони та різні індустрії. Всього проаналізовано відповіді 535 респондентів», - зазначив голова ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України, очільник Advanter Group, співзасновник Центр економічного відновлення Aндрій Длігач.

Серед основних проблем розвитку 50,5% опитаних бізнесменів назвали відсутність достатньої кількості платоспроможних клієнтів (у листопаді 2022 року на це вказували 39,5%). Від непрогнозованості розвитку ситуації в Україні та на внутрішньому ринку потерпають 48,4% опитаних (у листопаді було 44,2%), на відсутність достатнього капіталу вказують 40,4% (проти листопадових 42,1%).

Ключовою проблемою у взаємовідносинах із владою бізнес назвав блокування податкових накладних (42,2%), затримку з логістикою на кордоні, черги на митних пунктах (21,1%) і відмови у доступі до державної грантової програми допомоги бізнесу, програми "Доступні кредити 5-7-9%" (13,9%).

Вплинула на роботу бізнесу в січні й ситуація з відключенням електрики. 7,8% заявили, що фактично зупинили свою діяльність через проблему з енергопостачанням, 12,8% – втратили до 80% обороту, 16,7% – до 50% обороту, 28,3% – до 20 - 30% обороту, 19,2% – до 10% обороту. При цьому лише 15,1% бізнесменів повідомили, що ситуація з електроенергією практично не вплинула на їхню роботу.

Дослідження проводилось із 25 січня по 2 лютого 2023 року Центром розвитку інновацій, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес спільно з Advanter Group за підтримки українських міністерств, Державної регуляторної служби, Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України.

Як повідомлялось, станом на січень майже 90% підприємств допомагають пришвидшити перемогу України, допомагаючи ЗСУ та реалізовуючи волонтерські та гуманітарні проєкти.

ДРС працює над спрощенням процедури вивезення товарів подвійного використання з ЄС

Державна регуляторна служба спільно з урядом працює над спрощенням процедури вивезення товарів подвійного використання з Європи, зокрема дронів та тепловізорів для ЗСУ.

Про це повідомив голова ДРС Олексій Кучер під час брифінгу «Регуляторна політика та стан українського бізнесу в умовах війни. Підсумки 2022», проведеного в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Зараз ми співпрацюємо з волонтерами, у яких є труднощі щодо постачання українським воїнам необхідного обладнання. Раніше уряд вже ухвалив постанову, яка має прискорити та спростити ввезення в Україну товарів військового призначення. Тепер потрібно пришвидшити цей процес з боку європейських країн, де тепловізори та дрони вважаються товарами подвійного використання», - зазначив очільник служби.

За його словами, проблема полягає у тому, що для вивезення товарів, які зараз необхідні ЗСУ (тепловізори, дрони та інша складна оптика), потрібно отримати спеціальні дозволи за кордоном. Це призводить до того, що волонтери втрачають один-два місяці часу замість того, щоб швидко та ефективно доставляти обладнання військовим.

«Ми вже звернулися до наших колег з уряду, аби вони долучилися до вирішення цієї проблеми, в тому числі у комунікації з іноземними партнерами. Тому вчергове хочу звернутися до українських волонтерів: систематизуйте усі свої проблемні питання, надсилайте нам, і ми разом будемо розв’язувати їх», - резюмував Кучер.

Як повідомлялось, 14 лютого Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка спрямована на спрощення процедури ввезення в Україну БПЛА та комплектуючі до них. Цей документ розроблений спільно Міністерством економіки України та Мінцифри.

Держоргани виконали план заходів з дерегуляції на 64% – ДРС

Державні органи виконали план заходів щодо дерегуляції господарської діяльності на 64%. За останні два роки його реалізація пришвидшилась на 20%.

Про це повідомив голова Державної регуляторної служби Олексій Кучер під час брифінгу «Регуляторна політика та стан українського бізнесу в умовах війни. Підсумки 2022», проведеного в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«З початку повномасштабного вторгнення ми ініціювали збір пропозицій задля вирішення критичних проблем бізнесу та підготували відповідні зміни до законодавства щодо підтримки українського бізнесу та дерегуляції, зокрема в умовах воєнного стану. У січні цього року уряд схвалив зміни до Плану заходів з дерегуляції, виклавши його у новій редакції», - зазначив очільник регуляторної служби.

Кучер уточнив, що служба координувала виконання 128 пунктів Плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності. Протягом двох останніх років його реалізація пришвидшилась на 20% та загалом становить 64% реалізованих завдань, спрямованих на полегшення ведення господарської діяльності.

Повністю План дерегуляції виконали Міністерство цифрової трансформації, Міністерство освіти і науки, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та Державна служба статистики.

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів схвалив зміни до плану заходів з дерегуляції господарської діяльності та покращення бізнес-клімату, виклавши його у новій редакції.

Дерегуляційний план – це перелік конкретних заходів, які спрямовані на державну підтримку бізнесу, усунення регуляторних й адміністративних бар’єрів, що перешкоджають ефективному веденню підприємницької діяльності.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-