Результати оцінки психічного здоров'я персоналу ДСНС в умовах воєнного стану

Результати оцінки психічного здоров'я персоналу ДСНС в умовах воєнного стану

Укрінформ
17 лютого, 14:30 -  пресконференція на тему: «Оцінка потреб в охороні психічного здоров’я персоналу Державної служби України з надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану».

Організатор: Міждисциплінарний аналітичний центр соціально-економічного добробуту та психічного здоров’я Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Учасники: Володимир Вірченко – доктор економічних наук, професор, керівник  Міждисциплінарного аналітичного центру соціально-економічного добробуту та психічного здоров’я Київського національного університету імені Тараса Шевченка, модератор; Ганна Толстанова – доктор біологічних наук, професор, проректорка з наукової роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка, старший науковий співробітник Міждисциплінарного аналітичного центру соціально-економічного добробуту та психічного здоров’я; Ірина Пінчук – доктор медичних наук, професор, директор Інституту психіатрії, старший науковий співробітник Міждисциплінарного аналітичного центру соціально-економічного добробуту та психічного здоров’я Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Анатолій Сичевський - кандидат психологічних наук, підполковник служби цивільного захисту, начальник Відділу психологічного забезпечення підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України.

Коротко. Пресконференція присвячена висвітленню результатів аналітичного дослідження, що проводилося Міждисциплінарним аналітичним центром соціально-економічного добробуту та психічного здоров’я Київського національного університету імені Тараса Шевченка в рамках Меморандуму про співробітництво з Державною службою України з надзвичайних ситуацій. Емпіричною базою аналітичного дослідження є результати загальноукраїнського опитування 20393 респондентів, що проводилося в усіх регіонах України за виключенням тимчасового окупованих територій. 

Під час пресконференції буде обговорено результати психодіагностичного оцінювання персоналу ДСНС під час війни, а також презентовано рекомендації щодо напрямів оптимізації моделі захисту психічного здоров’я персоналу ДСНС в умовах воєнного стану.

Питання до обговорення: 

  • Система психологічного забезпечення особового складу сектору безпеки і оборони України
  • Основні соціально-демографічні характеристики персоналу ДСНС, що взяв участь у опитуванні
  • Показники психічного здоров’я персоналу ДСНС в умовах воєнного стану
  • Оцінка потреб персоналу ДСНС в психолого-психіатричній допомозі під час війни 
  • Пріоритетні напрями модернізації моделі захисту психічного здоров’я та психологічного благополуччя працівників ДСНС в умовах воєнного стану

Довідково. Захід проводиться в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до  14:00  17 лютого, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Науковці підготували рекомендації для влади щодо збереження психічного здоров’я персоналу ДСНС в умовах війни

Фахівці Міждисциплінарного аналітичного центру соціально-економічного добробуту та психічного здоров’я Київського національного університету імені Тараса Шевченка з Державною службою України з надзвичайних ситуацій в рамках Меморандуму про співробітництво зробили оцінку потреб в охороні психічного здоров’я персоналу Державної служби України з надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану, на основі якої підготували низку рекомендацій до влади.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомила доктор біологічних наук, професор, проректорка з наукової роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка, старший науковий співробітник Міждисциплінарного аналітичного центру соціально-економічного добробуту та психічного здоров’я Ганна Толстанова.

“Ми сформували рекомендації до трьох стейкхолдерів. Перш за все, до Офісу Президента, до Кабінету Міністрів, до керівництва ДСНС “, - сказала вона.

За словами науковиці, ОПУ варто оптимізувати модель захисту психічного здоров'я персоналу ДСНС в умовах війни, а саме звернути увагу на створення та функціонування мобільних груп психологічного відновлення для надання спеціалізованої допомоги співробітникам ДСНС, але це водночас із посиленням захисту учасників таких груп від бойового ураження.

Толстанова додала, уряду варто посприяти затвердженню відповідної нормативно правової бази, а також ініціювати поновлення уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної та третинної медичної допомоги, реакцію на важкий стрес правників ДСНС.

“Для ДСНС України безпосередньо треба запровадити системний моніторинг психічного здоров'я персоналі ДСНС з урахуванням індивідуальних особливостей персоналу служби та гендерного підходу. Підготувати інформаційні матеріали щодо виявлення початкових порушень психічного здоров'я”, - додав кандидат психологічних наук, підполковник служби цивільного захисту, начальник Відділу психологічного забезпечення підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України Анатолій Сичевський.

Емпіричною базою проведеної оцінки потреб в охороні психічного здоров’я персоналу Державної служби України з надзвичайних ситуацій є результати загальноукраїнського опитування 20 393 респондентів, що проводилося в усіх регіонах України за виключенням тимчасового окупованих територій.

Захід відбувся в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-