Пропаганда у війнах росії на Кавказі та в Україні

Пропаганда у війнах росії на Кавказі та в Україні

Укрінформ
16 лютого, 11:30 - круглий стіл на тему: «Пропаганда у війнах росії на Кавказі та в Україні».

Організатори: Укрінформ (ГР “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”), Експертна група з дослідження та застосування козацького фактора в сучасній російсько-українській війні.

Учасники: Андрій Антоненко - керівник Головної редакції  «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки»; Вадим Задунайський - координатор групи експертів з дослідження та застосування козацького фактору в сучасній російсько-українській війні; Сейфулла Рашидов - голова правління всеукраїнської релігійної громади “Салам”; Анвар Деркач - журналіст, правозахисник; Ігор Семиволос - директор Центру Близькосхідних досліджень; Майрбек Вачагаєв - президент Центру кавказьких досліджень (Франція), прессекретар Президента Чеченської республіки Ічкерія (1998-1999) (Франція); Маріуш Маршевскі - редактор наукового журналу “Кавказ-Минуле-Сучасність-Майбутнє” (Польща); Кшиштоф Федоровіч -  Університет ім. Адама Міцкевича у Познані (Польща); Георгій Квінікадзе - доцент Тбіліського державного університету ім. Іване Джавахішвілі (Грузія); Беслан Кмузов - радник громадського руху “Вільна Черкесія”;  Сергій Данилов - заступник директора Центру близькосхідних досліджень; Юрій Шуліпа -Почесний консул Чеченської Республіки Ічкерія в Україні; Максим Майоров - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Теми для обговорення:

  • “Поділяй і владарюй”: російський досвід розпалювання та використання внутрішніх конфліктів
  • Дискредитація і демонізація жертви агресії
  • Колаборанти на службі Кремля
  • Україна і Кавказ – приречені на партнерство

Акредитація представників ЗМІ: e-mail: pressa@mil.gov.ua або за телефоном  067 43 071 81

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно зробити посилання на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

«Фортеця в облозі», «трубадури імперії», ресентимент - експерт назвав головні прийоми роспропу

російська пропаганда, спрямована на внутрішню аудиторію, викликає в населення страхи «фортеці в облозі», а назовні росія просуває свої наративи через російську колоніальну культуру і ресентимент інших народів. 

Про це заявив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос під час проведення  круглого столу в Укрінформі на тему: "Пропаганда у війнах росії на Кавказі та в Україні".

"російська пропаганда, спрямована всередину, працює на створення відчуття страху «фортеці в облозі», і для цього потрібна максимальна дегуманізація противника. Тому, зверніть увагу, що росіяни ніколи не воюють з іншими військами, вони воюють зі "злодіями", "бандитами", "бандформуваннями"...  Це мало відрізняється від риторики колишнього СРСР часів громадянської війни початку минулого століття і спрямоване на створення максимальної загрози. А люди у такому стані готові слухатися, готові підтримувати владу. Вони самі створюють запит: "Захистіть нас". І тут уже влада робить усе що завгодно: мобілізує, відправляє (на фронт - ред.), і більша частина населення готова йти невідомо навіщо", - сказав Семиволос.

За його словами, для пропаганди, розрахованої назовні, рф використовує російську культуру 19-20 століття як більш м'яку силу.  

"Ми знаємо про "трубадурів імперії", про колоніалізм. Колоніальні наративи вплетені в російську культуру. Через російську культуру дуже легко пояснити, чому росія діє так чи інакше на Кавказі, чому вона прийшла туди, які інтереси захищає. Тобто, це все є частиною загального російського наративу, спрямованого назовні",  - зазначив експерт.

Він додав, що, окрім того, зовнішня російська пропаганда активно використовує ресентимент (почуття ворожості до того, що суб'єкт вважає причиною своїх невдач - ред.) інших народів, які тією чи іншою мірою постраждали, можливо, від західного колоніалізму.

За словами Семиволоса, приміром, в арабських країнах використовуються антизахідні настрої і відчуття того, що ці країни можуть відновити колишню могутність і той світ, який існував 500-600 років тому.  

"Це використовується, в тому числі, і в боротьбі проти України, коли Україна зображується як певний колоніальний проєкт Заходу проти "великої росії". І багато хто готовий у це вірити, тому що це легко продається арабській "вулиці" і багатьом іншим", - констатував директор Центру близькосхідних досліджень. 

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-