Презентація циклу документальних фільмів «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі»

Презентація циклу документальних фільмів «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі»

Укрінформ
13 лютого, 11:00 -  презентація циклу з трьох документальних фільмів «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі», присвячених бойовим операціям за участю військовослужбовців ГУР МО у 2022 році.

Організатор: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Артем Шевченко - автор циклу, журналіст, військовослужбовець ЗСУ;  Андрій Юсов - представник Головного управління розвідки Міноборони України;  Тарас Шевченко - заступник міністра культури та інформаційної політики України;  позивний «Мольфар» - начальник зв`язку штабу оборони Маріуполя, офіцер ОЗСП «Азов» НГУ; Євген Соловйов -  заступник командира вертолітної ескадрильї, учасник повітряних операцій на Азовсталі (Маріуполь) та о.Зміїний, Герой України.

Довідково. У стрічках циклу використано ексклюзивні кадри роботи спецпризначенців. 

1. Фільм «Авіапрорив на Азовсталь. Небо».

Повітряна логістична операція навесні 2022 року з постачання гарнізону оборонців Маріуполя необхідних вантажів та евакуації поранених.

2. Фільм «Харківський контрнаступ. Земля».

Наступальна операція восени 2022 року українських Сил оборони і безпеки за участі штурмового закону «Кракен» ГУР МО, завдяки якій було звільнено майже всю Харківщину.

3. Фільм «Битва з острів Зміїний. Море».

Боротьба за відновлення контролю України над островом Зміїний. Ексклюзивне відео висадки і бойових дій спецпризначенців 8 травня на острові.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Частина захисників Зміїного залишається в російському полоні – Юсов

Частина захисників острова Зміїний, так само, як і значна частина захисників Маріуполя та «Азовсталі», перебуває в російському полоні. Робота над їх поверненням додому триває.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ з нагоди презентації циклу з трьох документальних фільмів «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі» повідомив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов, відповідаючи на питання про долю захисників Зміїного. «Справді, частина захисників Зміїного, значна частина захисників Маріуполя та Азовсталі знаходяться в рашистському полоні.

Триває робота над тим, щоб кожен з них повернувся додому. Ті хлопці і дівчата, які вже повернуті, зараз проходять процес реабілітації, постізоляційного супроводу і повертаються або умовно до нормального життя, на скільки ми всі можемо жити у нормальному житті зараз, або також до боротьби і далі до виконання своїх обов’язків. Тому це справді чутлива тема», - зазначив Юсов.

Представник української розвідки під час презентації фільмів відзначив, що важливим принципом усіх журналістів та представників кіноіндустрії є - «Не нашкодь!». «Тут головний принцип – «не нашкодь», тому що все відбувається і продовжує відбуватися в режимі реального часу, є погляд українських журналістів, українських режисерів, міжнародних ЗМІ, які документальною продукцією показують правду. Ця правда на боці України, тому що вона на боці міжнародного, гуманітарного права, на боці історичної справедливості. І разом з тим, дуже часто не можна показувати те, що хотіли б», - додав Юсов.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок відбулася презентація циклу з трьох документальних фільмів «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі», присвячених бойовим операціям за участю військовослужбовців ГУР МОУ в 2022 році.

У стрічках використано ексклюзивні кадри роботи спецпризначенців та висвітлена операція на Азовсталі, Харківський наступ та звільнення острова Зміїний. російські війська захопили острів Зміїний у перший день повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого. Спочатку була інформація про те, що після обстрілу Зміїного з кораблів та авіації рф була зруйнована інфраструктура на острові, а зв'язок із прикордонниками втрачено.

28 лютого ВМС ЗСУ повідомили, що морські піхотинці та прикордонники, яких узяли в полон російські окупанти на острові Зміїний, живі. Їх повернули з полону в листопаді. 30 червня українські військові повністю звільнили Зміїний та змусили загарбників залишити його. Міноборони рф підтвердило втечу своїх військових, назвавши це «жестом доброї волі». 6 грудня 2022 року охоронці кордону Ізмаїльського загону разом із родичами Героїв та громадою зустріли трьох побратимів, які перебували у російському полоні 9 місяців.

Українці побачать ексклюзивні кадри роботи спецпризначенців у документальній трилогії «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі»

Вийшов новий документальний проєкт про участь військовослужбовців ГУР МОУ в авіапрориві на Азовсталі, битві за острів Зміїний та контрнаступі на Харківщині. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, презентація відбулася в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Операції, які тут коротко висвітлені: висадка та бій на острів Зміїний, потужний контрнаступ на Харківщині, у якому брав участь добровольчий загін «Кракен», і польоти на Азовсталь, де армійська авіація демонструвала дива льотної майстерності, проникаючи в осередки ворога, – вони всі гідні того, щоб бути увіковіченими в історії війни, аби на цьому матеріалі вчилися інші», - сказав автор циклу, журналіст, військовослужбовець ЗСУ Артем Шевченко. Він зазначив, що три операції, до яких повністю або частково була причетна військова розвідка, склали основу документальних фільмів «Небо» про події весни 2022 року, «Море», де показують висадку спецпризначенців на о. Зміїний 8 травня, а також «Земля» - про наступальну операцію восени 2022 на харківському напрямку.

Кожен із фільмів триває 45 хвилин. «Це військова хроніка, показана правдиво, емоційно, через учасників різного рівня: начальника ГУР генерал-майора Кирила Буданова та інших посадовців, які мали стосунок до операцій, і, найголовніше, безпосередніх учасників бойових дій», - додав Шевченко.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов зауважив, що кожна зі згаданих операцій залишається точкою напруги: о. Зміїний нещодавно бомбардували, операція з деокупації Маріуполя та повернення захисників України з російського полону ще триває, а Куп’янськ піддається ударам з боку ворога. Водночас, за його словами, за цим уже стоїть історія героїзму, що потребує висвітлення. «Саме тому генерал Буданов підтримав, мовляв, люди мають право знати. Країна та весь світ мають бути обізнаними в успішних операціях не лише розвідки, а й усіх сил оборони - якими зусиллями дається результат, як ризикують військові – від моменту задуму до реалізації операції», - сказав Юсов.

Водночас заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко підкреслив, що МКІП фінансово підтримує цей проєкт, а також долучиться до подібних ініціатив, бо «документування воєнних подій є важливою частиною збереження історичної пам’яті».

Автор фільмів очікує, що трилогію незабаром покажуть в ефірі телемарафону "Єдині новини". Також стрічки будуть доступні на Ютуб-каналі ГУР МОУ. У планах - переозвучення кіно англійською мовою або створення англійських субтитрів.

Як раніше повідомляв Укрінформ, російські війська захопили острів Зміїний у перший день повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року. 28 лютого ВМС ЗСУ повідомило, що морські піхотинці та прикордонники, яких узяли в полон російські окупанти на острові Зміїний, живі. Їх повернули з полону у листопаді. 30 червня українські військові повністю звільнили Зміїіний та змусили загарбників залишити його. Харківський контрнаступ розпочався 6 вересня 2022 року. Після несподіваного проникнення вглиб російських військ Україна визволила кілька сотень квадратних кілометрів території до 9 вересня. 10 вересня Інститут вивчення війни повідомив, що українські сили повернули контроль над приблизно 2500 кв. км Харківської області.

Також повідомлялося, що російські війська були змушені відійти зі своєї бази в Ізюмі після того, як були відрізані захопленням ключового залізничного вузла Куп'янськ. російські війська оточили Маріуполь 2 березня 2022 року, Український металургійний комбінат «Азовсталь» став осередком спротиву української армії у відповідь на російську збройну агресію проти України. 10 квітня російські сили повністю взяти в облогу українських військовиків, що залишилися на території комбінату. Водночас відбулася повітряна логістична операція з постачання гарнізону оборонців Маріуполя необхідних вантажів та евакуації поранених.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-