Бачення України 2030: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери

Бачення України 2030: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери

Укрінформ
17 лютого, 12:30 -  круглий стіл на тему: «Бачення України 2030: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери».

Організатори: Школа політичної аналітики НаУКМА,  Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ.

До участі запрошені: Євген Бистрицький - професор, доктор філософських наук; Максим Яковлєв - директор ГО Школа політичної аналітики та завідувач кафедри міжнародних відносин НаУКМА; Ольга Лимар - виконавча директорка Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ; Ігор Коліушко - голова правління Центру політико-правових реформ;  Петро Бурковський - виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва; Ігор Розкладай - заступник директора Центру демократії та верховенства права; Володимир Бахрушин - доктор фізико-математичних наук, професор Національного університету "Запорізька політехніка", член Національної команди експертів з реформування вищої освіти (Zoom); Тетяна Юрочко - керівниця Школи охорони здоров'я Національного університету «Києво-Могилянська академія», кандидат наук з державного управління, доцент; Олена Подобєд-Франківська - експертка Коаліції РПР, виконавча директорка Національного українського молодіжного об'єднання, голова Наглядової ради Асоціацій молодіжних центрів України (Zoom);  Ірина Федорович - менеджерка з адвокації ГО «Боротьба за права/ Fight For Right»; Юрій Юзич - голова наглядової ради «Пласт – національна скаутська організація України» (Zoom).

Модератор: Дмитро Кривошеєв - PR-менеджер Коаліції РПР.

Питання до обговорення:

  •  Чому про відновлення та реформування України треба думати вже зараз?
  •  Яку візію розвитку ключових секторів соціально-гуманітарної сфери пропонує громадськість?
  •  Кого треба долучити до напрацювання бачення відновлення та реформування України?

Коротко. Під час заходу відбудеться презентація візійного документа "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року".

Круглий стіл є початком широкого обговорення цього документа з незалежними експертами та представниками громадськості. На основі даного обговорення та завершеного "Бачення України" будуть сформовані документи-політики. Вони міститимуть конкретні стратегічні плани, як розроблені візії мають реалізуватися на практиці. Фінальна версія документа буде запропонована суспільству, владі та партнерам України у її поточному реформуванні та для відбудови після перемоги. 

Довідково про візійний документ "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року".

Цей документ, який підготували понад 35 експертів громадянського суспільства, охоплює сім сфер:

  • Національна ідентичність: мова, культура, національна пам’ять та державно-церковні відносини.
  • Громадянське суспільство, медіа, права людини.
  • Гендерна політика, права людини і реінтеграція.
  • Освіта, наука та інновації.
  • Система охорони здоров’я.
  • Молодь і спорт.
  • Соціальні політики щодо людей з інвалідністю та ветеранів.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Контактна особа: PR-менеджер Коаліції РПР Дмитро Кривошеєв, dmytro.kryvosheiev@rpr.org.ua, +38 099 075 68 20 

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: https://forms.gle/fuHWFwkTgUMtqf6B6

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно зробити посилання на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Група експертів представила у Києві візійний документ про бачення розвитку України у перспективі 2030 року

Група відомих науковців і громадських експертів напрацювала і представила у Києві візійний документ «Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року».

Круглий стіл, організований Школою політичної аналітики НаУКМА у співпраці з коаліцією “Реанімаційний пакет реформ” і на якому було презентовано та обговорено основні аспекти цього документу, відбувся в Укрінформі. Документ підготували понад 35 експертів громадянського суспільства. Він охоплює сім сфер життя держави у найближчій перспективі.

Це - національна ідентичність (мова, культура, національна пам’ять та державно-церковні відносини); громадянське суспільство, медіа і права людини; гендерна політика, права людини і реінтеграція; освіта, наука та інновації; система охорони здоров’я; молодь і спорт, а також соціальні політики щодо людей з інвалідністю та ветеранів.

Як зазначив професор Євген Бистрицький, українському суспільству потрібно говорити вже зараз про те, що маємо зробити після перемоги, окреслити наші плани, мрії і дії. І дуже важливо, що напрацювання такого бачення розвитку України у перспективі 2030 року стало загальногромадською ініціативою.

За його словами, це свідчить про те, що громадянське суспільство готове спільно з державою нести відповідальність за майбутнє. Виконавча директорка Коаліції РПР Ольга Лимар, у свою чергу, звернула увагу на те, що під відновленням необхідно розуміти продовження реформ в Україні, особливо з огляду перспектив членства держави в ЄС.

Тому вже зараз, попри постійні обстріли ворогом території держави, зауважила вона, “ми все одно маємо вибудувати своє глибоке бачення, якою має стати невдовзі Україна”. «Колосальним досягненням» назвав підготовку такого грунтовного документу і голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Ми вибрали 2030 рік з двох причин. Перша – ми вважаємо, що 8 років – це власне той оптимальний строк, необхідний для втілення реформ. А друга причина – у 2030 році виповниться 40 років відродження нашої незалежності, ми маємо показати певний результат. І от це «Бачення України», на нашу думку, - це і є той результат, який ми б хотіли досягнути до 40-річчя нашої відродженої держави», - сказав він.

За словами ще одного експерта, виконавчого директора Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Петра Бурковського, у тексті документу експерти заклали надзвичайно високі цілі і плани збереження та розвитку національної ідентичності і демократичних засад суспільства та виходили з кращих зразків європейського розвитку країн.

«Ми справді поставили високі цілі і планку, але, я думаю, що в процесі підготовки уже конкретних політик у нас буде розроблено кілька варіантів розвитку держави, виходячи з того, які ми матимемо економічні реалії, і якою буде міжнародна обстановка на той час», - зазначив він.

Говорячи про бачення перспективи розвитку української освіти, автори документу звернули увагу на те, що виходили, насамперед, з необхідності інтеграції України в європейський освітній і дослідницький простір, зважаючи на євроінтеграційні плани держави.

Що ж стосується сфери охорони здоров’я, то тут увага була акцентована, зокрема, на тому, що після війни суттєво зміниться, та й зрештою уже змінилась, демографічна ситуація в державі, а також з’являться нові численні потреби у реабілітації значної кількості людей. Власне тому, за словами керівниці Школи охорони здоров'я Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тетяни Юрочко, у «Баченні України» заклали передусім аспекти людиноцентричності і надання повної, всебічної і швидкої допомоги у медичній сфері.

Крім цього, автори документу значну вагу приділили і питанням розвитку української молоді, при цьому як тієї, що зараз залишилась в Україні, так і тієї, що перебуває на даний час за кордоном. Йдеться, насамперед, про системний підхід до забезпечення молодіжної політики на усіх рівнях із залученням до вирішення цих питань якомога більшої кількості громад і громадських організацій.

Загалом круглий стіл став початком широкого обговорення цього візійного документу з незалежними експертами та представниками громадськості. На основі цього обговорення та завершеного «Бачення України» згодом будуть сформовані документи-політики. Вони міститимуть конкретні стратегічні плани, як розроблені візії мають реалізуватися на практиці. Очікується, що фінальна версія документу буде запропонована суспільству, владі та партнерам України у її поточному реформуванні та для відбудови України після перемоги.

Однак свої зауваження і пропозиції до документу широкі кола громадськості можуть надсилати уже зараз, ознайомившись з текстом візії на сайті Центру економічної стратегії.

Більше інформації за посиланням: https://uareforms.org/reforms/Vision-of-Ukraine-2030 

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-