Схвалення закону про продовження воєнного стану та мобілізації

Схвалення закону про продовження воєнного стану та мобілізації

Укрінформ
8 лютого, 15:00 - брифінг на тему: “Схвалення закону про продовження воєнного стану та мобілізації”.

Організатор: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Федір Веніславський - народний депутат, член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, представник Президента у Верховній Раді України.

Актуальні теми:

  • Закон про продовження воєнного стану та мобілізації.
  • Кадрові перестановки в уряді.
  • Підсумки двох днів засідань Верховної Ради.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Загрози повторення широкомасштабного наступу рф наразі немає – Веніславський

Наразі немає загрози повторення широкомасштабного наступу російської федерації, однак такі ризики існують на Східному та Південному напрямках.

Про це представник Президента у Верховній Раді, член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський (фракція партії "Слуга народу") заявив на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ, посилаючись на дані розвідки.

Він зазначив, що в середу на закритому засіданні оборонного комітету заслухали представників розвідувальних структур.

"На даний момент ознак формування наступальних ударних угруповань ні на території республіки білорусь, ні на всіх інших територіях, окрім Східного і Південного напрямків, не виявлено… На сьогодні загрози, окрім Східного і Південного напрямків, повторення якихось широкомасштабних дій не існує", – сказав Веніславський.

Читайте також: Данілов допускає ймовірність наступу росії на Харківщині та Запоріжжі

Він запевнив, що українське військово-політичне керівництво поінформоване щодо стану готовності ворожих військ до наступальних дій, а також щодо кількості особового складу та наявності озброєння на різних напрямках.

Як повідомлялося, 7 лютого Верховна Рада затвердила укази Президента щодо продовження дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 20 травня 2023 року.

Безпековий комітет ВР повернувся до аудиту закупівель після скандалу навколо Міноборони

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони і розвідки повернувся до аудиту закупівель після корупційного скандалу навколо Міністерства оборони.

Про це представник Президента у Верховній Раді, член комітету Федір Веніславський (парламентська фракція "Слуга народу") розповів у коментарі Укрінформу.

Він нагадав, що в березні минулого року Верховна Рада ухвалила закон, яким дозволила міністерству самостійно, без парламентського контролю, здійснювати закупівлі. При цьому Веніславський наголосив, що парламентський контроль передбачений Конституцією України.

Депутат зауважив: "Після медійного скандалу, наскільки він обґрунтований, питання ще дуже дискусійне, але після нього і після виникнення сумнівів у суспільства про те, що гіпотетично можуть мати місце якісь зловживання, ми вирішили повернутися до аудиту оборонних закупівель".

Він підкреслив, що це в межах повноважень оборонного Комітету ВР. "Усі члени комітету мають доступ до державної таємниці, тому ми тепер будемо більш ретельно оцінювати наміри Міністерства оборони здійснювати ті чи інші оборонні закупівлі, у тому числі зброї, техніки, матеріального забезпечення, палива. Комітет узяв на себе цей обов’язок і буде виконувати дуже ретельно та систематично", – запевнив Веніславський.

Як повідомлялося, "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал, де стверджувалося, що ціни на закупівлю харчів і надання послуг з харчування для військових у контракті Міністерства оборони України перевищують роздрібні у два-три рази.

Невдовзі заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення Збройних сил України, написав заяву про звільнення. 24 січня Кабінет Міністрів звільнив його.

1 лютого ДБР повідомило про підозру Шаповалову за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи ЗСУ не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд грн. Йому інкримінують лобіювання укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб ЗСУ неналежної якості.

2 лютого Печерський районний суд Києва обрав ексзаступнику міністра оборони Шаповалову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 402 млн 600 тис грн.

«Слуги народу» обговорювали відставку Резнікова як гіпотетичну можливість – Веніславський

Призначення керівника Головного управління розвідки МОУ Кирила Буданова на посаду міністра оборони України замість Олексія Резнікова обговорювалося на засіданні парламентської фракції "Слуга народу" лише гіпотетично, жодних рішень щодо цього не ухвалювалося.

Про це представник Президента у Верховній Раді, член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський (парламентська фракція "Слуга народу") заявив у коментарі Укрінформу.

"Це (ротація в керівництві Міністерства оборони України – ред.) обговорювалося на фракції як гіпотетична можливість, але, щоб сказати, що рішення ухвалено і що так буде зроблено, немає підстав", – сказав Веніславський.

Водночас він зазначив, що до чинного міністра оборони Резнікова є претензії, які дозволяють ставити під сумнів доцільність його перебування на посаді. Депутат уточнив, що ці претензії, пов’язані не тільки зі скандалами, які останнім часом розгортаються навколо міністерства. 

"Проте я, народний депутат, так само як і інші народні депутати, маємо усвідомлювати, що вносити подання про призначення і звільнення міністра оборони – це квота Президента. Президент таких подань не вносив. Парламент точно зі свого боку не буде ініціювати якісь недовіри міністру оборони", – додав парламентарій. 

При цьому Веніславський висловив думку, що в разі внесення главою держави до парламенту відповідного подання, депутати підтримають звільнення Резнікова з посади очільника Міністерства оборони України.

Як повідомлялося, на тлі корупційних скандалів у Міністерстві оборони України у ЗМІ з‘явилися чутки про ймовірне звільнення Олексія Резнікова з посади глави МОУ. Резніков заявив, що подасть у відставку, якщо Президент України Володимир Зеленський ухвалить відповідне рішення.

5 лютого керівник парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія за результатами фракційного засідання заявив, що Міністерство оборони України може очолити керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов. Водночас чинний керівник відомства Резніков ймовірно буде переведений на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-