Про деталі створення заказника «Ріка-Герой Ірпінь» у Київській області

Про деталі створення заказника «Ріка-Герой Ірпінь» у Київській області

Укрінформ
28 лютого, 11:00 - пресконференція на тему: «Про деталі створення заказника «Ріка-Герой Ірпінь» в Київській області.

Організатор: Київський еколого-культурний центр.

Спікери: Роман Титикало -  депутат Київської обласної  ради, голова Комісії з питань екологічної політики; Хвича Мепарішвілі - депутат Київської обласної  ради, член  Комісії з питань екологічної політики; Роман Іваненко - депутат Білогородської сільської ради, голова Комісії з питань екологічної політики Білогородської сільської ради; Володимир Борейко - директор Київського еколого-культурного центру.

Довідково. На Київщині почали створювати ландшафтний заказник Ріка-Герой Ірпінь». Це спільний проєкт Комісії з питань екологічної політики Київської обласної ради та Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

Організатори зазначають, що під охорону береться фрагмент річки Ірпінь на всій території Білогородської ОТГ. Його загальна довжина 19,7 км, а площа - 198 га. Нещодавно Білогородська сільська рада вже погодила його створення.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

На Київщині почали створювати ландшафтний заказник «Ріка-герой Ірпінь»

На Київщині почали створювати ландшафтний заказник «Ріка-герой Ірпінь»

Про це повідомив під час пресконференції в Укрінформі директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«Якщо у нас є «міста-герої», то чому «героями» не можуть бути річки? Річка Ірпінь захищала Київ ще у 1941 році, коли зупинила 125-ту німецьку дивізію. Захищала ще тисячу років тому, коли на Київ йшла навала половців, печенігів та інших. Ця річка уже тисячу років працює як янгол, який захищає своїми крилами Київ», - сказав Борейко.

Він зазначив, що під охорону береться фрагмент річки Ірпінь на всій території Білогородської ОТГ. Його загальна довжина 19,7 км, а площа - 198 га.

За словами Борейка, Білогородська сільська рада вже погодила його створення.

Також він повідомив, що у Київського еколого-культурного центру були переговори з керівником Ірпінської ради, але безрезультатні.

«Керівник не підтримав, хоча в Ірпені найбільш важка ситуація. Там ще до повномасштабної війни кілька забудовників залізли в заплаву річки. Якщо у Білгородській громаді таких порушень 20, то в Ірпені близько 50-ти, хоча територія міста менша», - зауважив він.

Як повідомляв Укрінформ, під час дослідження річки Ірпінь та її притоків Бобриці й Тростинки були знайдені червонокнижні види рослин та тварин.

Під час дослідження річки Ірпінь та її притоків виявили червонокнижні види рослин і тварин - експерт

Під час дослідження річки Ірпінь та її притоків Бобриці й Тростинки були знайдені червонокнижні види рослин та тварин.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив голова Комісії з питань екологічної політики Білогородської сільської ради Роман Іваненко, передає Укрінформ.

«В межах Білогородської громади минулого року близько місяця досліджували прибережні території річки Ірпінь та її приток Бобриці та Тростинки. Загалом було досліджено більше 20 кілометрів лучних екосистем, заплавних луків. Знайдені червонокнижні види птахів, рептилій та рослин. До прикладу, хижий птах шуліка чорний, кажан-вечірниця, птах підорлик малий, бабка - дозорець-імператор тощо», - сказав він.

Як повідомлялося, еколог Володимир Борейко розповів Укрінформу, як треба рятувати річку Ірпінь.

Тільки створення природно-заповідних територій може захистити малі річки – експерт

Українське законодавство не регламентує притягнення до відповідальності за порушення щодо охоронних зон та прибережних захисних смуг річок, тому там потрібно створювати природно-заповідні фонди.

Про це під час пресконференції в Укрінформі «Про деталі створення заказника «Ріка-Герой Ірпінь» у Київській області» заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«На жаль, у Кримінальному та Адміністративному кодексах немає статті, яка б регламентувала притягнення до відповідальності за порушення щодо охоронних зон та прибережних захисних смуг річок. Тому, якщо ми хочемо захистити річку і її прибережну захисну смугу, нам потрібно створювати природно-заповідний фонд», - сказав Борейко.

Він пояснив, що згідно з митним і земельним кодексом 25 метрів з одного та іншого боку річки – це прибережні захисні смуги, які повинні мати серйозне охоронне значення - там не можна забудовувати, приватизовувати та розорювати земельні ділянки.

За його словами, під час обстеження річки Ірпінь на відстані 20 метрів від річки дослідники виявили близько 20 незаконно розташованих ділянок землі.

Крім того, Борейко зауважив, що до лісового фонду водоохоронні зони взагалі не виносяться.

«Тобто, якщо росте ліс, то лісгосп просто може його вирубати на 15 чи 20 метрів від межі річки. Тому створення природно-заповідних об’єктів дуже потрібні», - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні від повномасштабної війни вже постраждали 20% заповідників та 3 млн га лісів.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-