Чому необхідне проведення податкової реформи: що вона дасть?

Чому необхідне проведення податкової реформи: що вона дасть?

Укрінформ
24 січня, 13:00 - презентація та обговорення теми «Чому необхідне проведення податкової реформи: що вона дасть?».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Ростислав Шурма - заступник Керівника Офісу Президента України.

Чому це цікаво?

Офіс Президента спільно з Мінекономіки та депутатами працює над проєктом податкової реформи, яка радикально знизить ставки більшості податків та підвищить відповідальність за їхню несплату. Зараз готуються нові зміни до Податкового кодексу.

Спікер розповість про досвід країн, в яких аналогічні реформи вже дали результат, а також пояснить, як реформа вплине на населення України, підприємців та державу.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1)  та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація: https://forms.gle/m6GrMbdYXTnwfE5N9

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Податкова реформа має стимулювати бізнес відмовитися від оптимізації податків – ОП

Нова податкова реформа має сприяти покращенню інвестиційної привабливості країни та спонукати бізнес відмовитись від оптимізації податків.

Про це в Медіацентрі Україна - Укрінформ під час презентації «Чому необхідне проведення податкової реформи: що вона дасть?» розповів заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма.

Він нагадав, що після завершення війни Україна планує надзвичайно велику програму відбудови, і ця програма передбачатиме залучення великої кількості приватних інвестицій та приватних коштів.

«Для цього має бути створене відповідне бізнес-середовище і податкове середовище. Це один з найважливіших компонентів інвестиційної привабливості нашої країни. Друга причина і другий погляд на податкову реформу - це корупція і необхідність антикорупційних змін. Власне кажучи, такі ставки і традиція, як наша економіка функціонувала останні 30 років, насправді народила надзвичайну інфраструктуру оптимізації податків. Всі ці податки вони існують номінально, а об'єктивно близько 90% бізнесу займаються в тому чи іншому вигляді оптимізацією податків. Ці кошти не надходять до бюджету, а надходять до фінансових посередників, які надають послуги з оптимізації податків", - сказав Шурма.

Він зазначив, що в Офісі Президента, експертів з провідних міністерств ще немає чіткої позиції щодо майбутніх ставок податків.

"Ми абсолютно від них (податкових ставок "10-10-10" - ред.) не відмовляємось, але й "10-10-10" не є догмою. Якщо ми зрозуміємо, що компроміс-  це "9-11-12", то добре. Тобто не є самоціллю зробити цифру 10 <...>. Буде певний компроміс, і я не виключаю, що це може бути й по 10%, але це ще поки предмет дискусії", - зауважив Шурма.

За його словами, реалізація такої реформи можлива лише після укладення певного умовного соціального договору з бізнесом.

"Якщо ми надаємо такі умови, то ми маємо домовитись, що більше ніхто не займається оптимізацією податків", - сказав заступник керівника Офісу Президента.

Шурма зазначив, що дискусії з Міністерством фінансів стосовно податкової реформи тривають, проте він розраховує на підтримку з боку міністерства.

"Діалог з Мінфіном є, і точно буде певний компроміс, і консенсус. Тому що є величезний запит у суспільстві, є завдання Президента підготувати антикорупційну реформу, в тому числі в податковій сфері, тобто ми обов'язково разом опрацюємо це питання", - запевнив заступник керівника ОП.

Також він висловив впевненість, що Україні вдасться переконати і зовнішніх партнерів у необхідності такого кроку.

"МВФ і деякі наші зовнішні партнери не до кінця розуміють специфіку функціонування нашої економіки. Я думаю, що ми знайдемо аргументи, як їх переконати", - сказав Шурма.

Як повідомляв Укрінформ, восени 2022 року в Офісі Президента заговорили про можливу податкову реформу, а саме: модель оподаткування «10-10-10». Зокрема, йшлося про впровадження єдиної ставки, 10%, для трьох основних податків: на прибуток, на доходи фізичних осіб і на додану вартість.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-